אתמול קיים ארגון התאגידים של סוכני המכס והמשלחים הבינלאומיים ארוע הרמת כוסית לרגל השנה החדשה העומדת בפתח. הארוע רב המשתתפים התקיים במלון הילטון בתל אביב ונכחו בו מנהלים ונציגים בכירים רבים של חברות שילוח ועמילות מכס. כיבדו את הארוע בנוכחותם מר עמוס רון - מנכ"ל רשות הנמלים, מר עמי סגל – משנה למנהל המכס ונציגים מכובדים נוספים מאגף המכס.
מר אמיר שני, יו"ר ארגון התאגידים, בירך את הנוכחים בתקווה כי השנה הנכנסת תהיה שנת שלום ושגשוג ושנת עסקים טובה. מר שני הודה להנהלת המכס ולאגף מכס אשדוד בפרט על פעילותם לטובת פרוייקט משקף המכולות החדש בנמל אשדוד והודה לכל אלו שעוסקים בהרמת פרוייקט מערכת סחר החוץ החדשה.
לאחריו נשא דברים מר עמוס רון, מנכ"ל רשות הנמלים. מר רון פתח את דבריו בסיכום מספר תהליכים שקרו בנמלים בשנה וחצי עד שנתיים האחרונות. תהליך אחד וחשוב, שנכשל, היה הניסיון ברבעון האחרון של שנת 2001 של המדינה להקים את נמל היובל בצמוד לנמל אשדוד בשיטת BOT, כנמל נפרד.
לדבריו, הניסיון נכשל בעיקר בגלל שלא תואם עם העובדים ועם הוועדים. הרעיון נכשל, אך בעקבותיו קרו מספר תהליכים חיוביים בנמלים, שכללו הסכם התייעלות בנמלים, שכלל עבודה בהיקפים הרבה יותר גדולים, תוך יצירת רצף עבודה של 23-23.5 שעות ביממה, תוך הפחתה משמעותית מאד של שכר העובדים.

ולבסוף ציין מר רון את התהליך השלישי והנרחב ביותר שהוא נושא התיאגוד. לדבריו, זוהי רפורמה בסדר גודל ענק, שעיקרה בניה מחדש של מבנה הנמלים בישראל. הנמלים יפעלו במסגרת עצמאית של חברות עצמאיות ועל רשות הנמלים כמחזיקות נכסים. הנמלים אמורים לפעול באופן עצמאי עם הנהלות דירקטוריון, כולל אחריות תקציבית, כוח אדם, פעילות מסחרית ושיווק, חיזור אחר לקוחות וכד', וכן לאפשר לגופים לפעול באופן עצמאי, כמו כימיקלים לישראל באשדוד, או דגון בחיפה. הכוונה שהנמל יוכל להגיע להסכמים עם חברת הספנות, בו האוניה תיכנס ותצא עם זמנים מוסכמים, עם הסכמים מסחריים עם חברות הספנות, לעומת המצב כיום של תעריפים קבועים.
מר רון המשיך את סקירת התהליכים וציין כי בשלושת הנמלים נמצא כבר בתהליך איפיון ותחילת הכנסת ציוד של מערכת TOS (כלומר Terminal Operating System) לניהול מלא של מסוף המכולות בנמל. כמו כן, ציין את נושא השערים החדשים שייבנו בנמלים, עם ניהול ממוחשב ומתואם הכולל זיהוי הרכב, המכולה, הנהג, הניירת הדרושה, הפנייה אוטומטית / ידנית לשיקוף בטחוני תוך קיצור זמן סבב משאית בנמל לכ-20 דקות. שערי הכניסה לנמל יורחבו, עד 18 מסלולים בכל כיוון של כניסה ויציאה של המשאיות, הוסיף.
מר עמוס רון נשאל על הצפוי בזמן הקרוב בכל הקשור לשביתה הצפוייה וענה כי לאחר הצגת התוכנית למשרדי התחבורה, האוצר והמשפטים, התקבלה החלטה בממשלה על שינוי בתוכנית, שלפיה תיעשה הפרדה מוחלטת של הנמלים, שלא במסגרת רשות הנמלים, אלא כחברות ממשלתיות. תוקם חברת נכסים ממשלתית, ואילו רשות הנמלים במתכונתה כיום תיכנס כמשרד לתוך משרד התחבורה כחלק ממינהל הספנות, ותהפוך לרשות שיהיו לה תפקידים רגולטורים בלבד.
מר רון הוסיף ואמר בהקשר זה כי החלטת הממשלה, לא תואמה עם העובדים וההסתדרות ונפלה עליהם בהפתעה גמורה. לכן, הוכרז על סכסוך עבודה, שיכנס לתוקפו ב-30 בספטמבר. הצפי הוא שיהיה מאבק קשה, שקשה לצפות מה יהיה אופיו או משכו.
" עמדתי היא שאסור לחזור על הטעות שנעשתה לפני כ- 3 שנים בה לא היתה הידברות עם העובדים. צריך עתה להגיע למצב של הידברות, ולהציג אלטרנטיבות. גם בהחלטת הממשלה יש פתח לזה, ואני עושה ימים כלילות כדי למנוע מצב של עיצומים חלקיים, ויש למהר ככל האפשר.
חשוב לציין, כי כאשר הממשלה בזמנו הסכימה לנטוש את רעיון ה-BOT בנובמבר 2001 לטובת תיאגוד הנמלים, סירבה ההסתדרות לחתום על הסכם זה עם הממשלה, בטענה שבזה ראתה כניעה של הממשלה ובזה הסתפקה. היום, ללא הסכם, הממשלה מחליטה החלטה חד צדדית ואין להסתדרות אפשרות לטעון שיש פה הפרת הסכם, כי לא היה הסכם ", הוסיף.
מכאן, המשיך מר רון וסקר את כל נושא תוכניות הפיתוח בנמלים. לדבריו, בנמל אשדוד מתקדם פרויקט היובל בקצב מהיר. רציף 23, רציף המכולות החדש, כבר נמצא בעבודות תשתית. מתוכנן שב-1 ביולי 2004 תיכנס כבר אוניית המכולות הראשונה לרציף זה. כל שאר העבודות, של רציפים 21, 22, 24, והארכת שובר הגלים, תסתיימנה במהלך 2006.
בנמל חיפה, הוסיף, כל האישורים הסטטוריים, התכנון וההיתרים לשלב א' הסתיימו, ובימים אלה נתקבלה החלטת הממשלה שמאפשרת התחלה מיידית של העבודות. אושרה כבר חברת הניהול. בעוד כחודש עד חודש וחצי יבחר הקבלן שיבצע את העבודה.
בשני הפרוייקטים הרשות תשקיע בשלב א' כ-5 מיליארד שקל, כאשר בסה"כ עד גמר השלבים הבאים, ההוצאה המתוכננת היא כ-15 מיליארד שקל שתתפרס ל-15 שנה, סיכם.