״משבר הקורונה הגדיל את הפערים בין המרכז לבין הפריפריה. עוד לפני המשבר השכר הממוצע בצפון היה נמוך ב-40% מהשכר הממוצע בכלל הארץ. תוחלת החיים בצפון נמוכה משמעותית מתוחלת החיים במרכז. יש ליצור העדפה מתקנת לצפון וקידום פרוייקטים משמעותיים, כגון: בורסה שנייה בחיפה, בניית שדה תעופה בצפון, העברת מכון וולקני לצפון, השקעה בתשתיות וברפואה טובה יותר באזור״. כך אמר דוד קסטל, נשיא לשכת המסחר והתעשייה חיפה והצפון, לשר הכלכלה, עמיר פרץ, בביקור שקיים השר אתמול בלשכה בחיפה עם צוות הנהלת משרדו.
נשיא הלשכה קסטל ציין כי יצא גם דבר חיובי ממשבר הקורונה – בתחומים רבים ניתן לעבוד מרחוק. ניתן לגור בצפון, לעבוד בחברות באזור המרכז ולנסוע למקום העבודה אחת לשבוע. אולם, צריך שהצפון יהיה הרבה יותר אטרקטיבי כדי שהצעירים ירצו להמשיך לגור בצפון. אם הממשלה תדאג להשקעות משמעותיות בצפון: בבריאות, בחינוך, בתרבות, ברווחה, ובכלכלה, אז נוכל לעצור את ההגירה השלילית למרכז ולהחזיר את הדור הצעיר ואת האוכלוסייה החזקה כלכלית לצפון.
ד״ר יורם זבה, נשיא לשכת הספנות, הציג בפני השר את עלויות הטיפול הגבוהות בנמלי הים בארץ, שלא גייסו עובדים חדשים מאז סוף שנת 2017. לדבריו, הדבר תורם לעליית יוקר המחייה כי עלות כל יום עיכוב של אנייה היא גבוהה מאוד. בנוסף, ביקש את תמיכת השר בחקיקה לעידוד הספנות הישראלית.
אליאס מחול, סגן נשיא הלשכה, הציג בעיה של קשיים רבים באישור הלוואות בערבות מדינה לעסקים בצפון, בשל מדיניות של הבנקים להעדיף הלוואות בשיעור של עשרות מיליונים, שמבקשים עסקים גדולים יותר, והמלצת סניף הבנק היא המרכיב העיקרי בהחלטה על אישור ההלוואה. בנוסף, עצירת הטיפול בהגבלת חשבונות בנק בשל שיקים חוזרים בתקופת הקורונה, פוגעת קשות בעסקים.
גבי בן הרוש, יו״ר מועצת המובילים והמסיעים וחבר הנהלת הלשכה, אמר לשר פרץ כי חברות ההובלה יכולות לקלוט באופן מיידי 2,500 נהגים חדשים, אולם כבר זמן רב לא מצליחים לקדם הכשרות של נהגים חדשים בשל מגבלות משרד הבריאות. בנוסף, לא נפתרה הבעיה שחייל משוחרר עם רישיון רכב כבד צבאי אינו מקבל עם שחרורו רישיון לנהוג על רכב כבד אזרחי, ולכן אינו יכול להיקלט מיידית כנהג בחברות ההובלה. בנוסף למחסור הגדול בנהגים חסרים עובדים למוסכי רכב כבד בכל הארץ, וגם לכך נדרשות הכשרות.
השר פרץ הודה ללשכה על הביקור ועל הרצון לסייע לקידום הכלכלה בצפון ואמר: ״אתם צריכים להיות שותפים להחלטות שלנו, אולם, כל החלטה צריכה להיבחן לגופה. המוטו שלנו הוא ׳כלכלה אנושית׳ – לאזן בין הורדת יוקר המחייה מחד, ולשמור על התעשייה המקומית מנגד. לפגוע בכמה שפחות קבוצות באוכלוסייה. למדינה יש יצוא בהיקף ניכר ואנו צריכים למצוא את האיזון הנכון בין היצוא ליבוא״.
השר פרץ, הציע להמשיך את הדיאלוג ואת שיתוף הפעולה בין משרדו לבין לשכת המסחר והתעשייה חיפה והצפון. בביקור השתתפו בכירי המשרד וביניהם: דוד לפלר, מנכ״ל משרד הכלכלה והתעשייה, רן קויתי, מנהל הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים ועוז כ״ץ, מנהל מינהל תעשיות.