בשנת 2018 איגוד לשכות המסחר הציב לעצמו כיעד מרכזי להיאבק בעומס הרגולציה המושתת על המגזר העסקי. כמהלך פתיחה במאבק זה, החליט איגוד לשכות המסחר על כנס מחאה רב משתתפים שייערך ב-5 בפברואר בשעה 10:00 בסינמטק תל אביב. לכנס יוזמנו אנשי עסקים אשר יספרו על ההכבדות שהם חווים כתוצאה מעודף הרגולציה. בכנס צפויים להשתתף נציגים ונציגות של כ-500 בתי עסק בישראל.
עו״ד אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר, אמר אתמול במסיבת עיתונאים במהלכה הוכרז על היציאה למאבק בעודף הרגולציה ועל מלחמה באי-שיוויון בין המסחר הקמעונאי ליבוא המקוון: ״ממשלת ישראל במו ידיה גורמת לעליית מחירים של מוצרי העסקים הישראלים ומנגד מעניקה הטבות בהיקף מיליארדים לחברות זרות באמצעות פטור ממסים. ממשלת ישראל מעודדת תעסוקה בחו״ל וגורמת נזק עצום לעסקים הישראלים. הרגולציה היא אחד החוליים הקשים ביותר של המשק הישראלי מכיוון שזה יציר כפינו. בשלוש השנים האחרונות הרגולציה החונקת את העסקים הישראלים התעצמה ותמשיך להתעצם ב-2018. נילחם בעודף הרגולציה בכל האמצעים השנה. חיכינו בסבלנות 3 שנים כהבטחת הממשלה לצמצום הרגולציה וכיום המציאות הפוכה. חונקים את העסקים הישראלים ועל כך מוסיפים גם אפלייתם לרעה אל מול גופים עסקיים זרים.
״בעבודת מחקר שבוצעה על ידי אגף המשפט באיגוד לשכות המסחר, גילינו שבכנסת ה-20 שלוש שנים מאז החלטה 2118, עברו 23 יוזמות חקיקה ממשלתיות בעלות אופי רגולטורי, 27 יוזמות חקיקה פרטיות (20 בעלות אופי רגולטורי ו-7 בתחום יחסי העבודה), נוספו לא פחות מ-40 תקנות צווים והוראות מינהל. מאומדן שמרני שעשינו עולה כי כתוצאה מהעומס הרגולטורי אנו מאבדים 3% תוצר לפחות שהם 27 מיליארד שקל ומאבדים גם הכנסות מדינה בערך של כ-9 מיליארד שקל. בנוסף מסקר שערכה עבורנו חברת SQ עולה כי כיום מושקעות במגזר העסקי בישראל כ-55,000 משרות שכל תפקידן הוא התמודדות עם ההכבדות ועם הרגולציה״.
לדברי לין, ״כבר עתה, בסוף 2017, אמור היה הנטל הרגולטורי לרדת ב-15%. זה לא קרה. תנופת הרגולציה ממשיכה, ותכלית החלטה 2118 מושמת לאל - לא רק שנטל הרגולציה לא ירד, אלא שתנופת רגולציה חדשה ממשיכה, אם מכוח תקנות או מכוח חוק. בסופו של דבר כולנו נשלם את מחיר חניקתו של המגזר העסקי. לין האשים חלק ממשרדי הממשלה המתעלמים מהוראות החלטה 2118 ועושים כל מה שניתן כדי להעביר את הרגולציה בה הם מעוניינים מבלי להתחשב בכלל עומס הרגולציה המוטל על המגזר העסקי.
מוני בר, יו״ר ארגון חברות השכרת רכב וליסינג, אמר בכנס שנערך אתמול: יש לי מסר לרגולטורים: ניצחתם. אני מקבל הצעות ליזמויות במדינת ישראל, אני דוחה את כולן. אני משקיע בחו״ל וזה תענוג לעבוד שם״.
מאיר קלוגהפט, יו״ר חטיבת יבואני צעצועים ומוצרי תינוקות, בעלים ומנכ״ל של שחק נא: ״יש פה אפליה מוצהרת כלפי בעלי העסקים הישרים. הורדנו את יוקר המחייה בעשרות אחוזים. מה עוד רוצים מאיתנו? מביאים בלי מע״מ? תנו גם לנו להביא בלי מע״מ; מביאים בלי תקינה? תנו גם לנו להביא בלי תקינה״.
עו״ד דן כרמלי, משנה למנכ״ל איגוד לשכות המסחר, הציג את תוצאות הסקר שביצעה חברת SQ עבור איגוד לשכות המסחר, בקרב מדגם ארצי מייצג של מנהלים מהמגזר העסקי תוך שמירה על ייצוג לתחומי המסחר, השירותים והתעשייה. הסקר בחן את עלות ההתמודדות של עסקים עם העומס הבלתי פוסק של הרגולציה, ממנו עלה כי המגזר העסקי רואה בהשלכות של עודף הרגולציה והמשך יצירתה של רגולציה חדשה כפוגעים באופן ישיר ומהותי בהתנהלות העסקית ולעתים ללא כל הצדקה או תועלת ראויה עבור הצרכן. נתוני הסקר מלמדים כי לא קיים עסק אחד שלא נפגע מהרגולציה המגדילה יותר ויותר את ההוצאות אותן נדרש העסק להוציא בעקבותיה. 96% מהעסקים שהשתתפו בסקר ציינו כי כלל ההכבדות והרגולציה שהושתו עליהם בשנים האחרונות משפיעים על העסק ומעמיסים תוספת עלויות והוצאות, וזמן ניהול מיוחד, שנדרשים כדי לעמוד באותן דרישות. עוד מנתוני הסקר כי עסק בישראל משלם אלפי שקלים בחודש כדי להתמודד עם דרישות החוק והרגולציה: ההוצאה הכספית נעה בין כ-3,750 שקל בחודש בקרב עסקים קטנים לכ-15,000 שקל בחודש בקרב עסקים בינוניים-גדולים.
כאמור, איגוד לשכות המסחר החליט לצאת למאבק בעומס הרגולציה המושתת על המגזר העסקי והכריז על כנס מחאה רב משתתפים שייערך ב-5 בפברואר בשעה 10:00 בסינמטק תל אביב.