משרד הכלכלה והתעשייה סיים עבודת מטה במסגרתה גובשו מספר רחב של תיקונים אשר יסדירו את העדפת תוצאת הארץ ברכישת טובין, זאת במסגרת חוק חובת המכרזים התשנ״ב - 1992 ותקנות חובת המכרזים (העדפת תוצרת הארץ), התשנ״ה – 1995. התיקונים הועברו לחשב הכללי במשרד האוצר, רוני חזקיהו, במטרה להשלים ההליך ולבצע את התיקונים הנדרשים.
שר הכלכלה והתעשייה, אלי כהן: ״כחול לבן תחילה – תיקוני החקיקה יטיבו עם התעשייה המקומית ועם העובד הישראלי, יעודדו עסקים קטנים ובינוניים באמצעות רכש משני ע״י הספק המשני ויחייב את כלל הגופים הציבוריים, ללא החרגות , לתת את ההעדפה המתבקשת לתעשייה הישראלית״.
ממשרד הכלכלה נמסר כי כיום ישנם מספר כשלים בחוק והתקנות הקיימות, המונעים העדפה במכרזים לתעשייה הישראלית, והרפורמה אותה מוביל המשרד, תיתן מענה ודחיפה משמעותית לרכש מקומי.
במסגרת התיקון המוצע, נכללים השינויים הבאים: תורחבנה תחולה התקנות על כלל הגופים העוסקים ברכש ציבורי לרבות גופים מתוקצבים, תאגידים מקומיים, בתי חולים ציבוריים, קופות חולים, גופים דו מהותיים ומוסדות להשכלה גבוהה. בנוסף, יחולו התקנות על כל גוף המבצע רכש עבור אותם הגופים, על מנת למנוע עקיפת התקנות על ידי שימוש בגופי רכש שונים. כמו כן הורחבה התכולה על עיריות ומועצות.
התקנות יחולו גם במקרים של מכרזים מורכבים או בשמם האחר - ״מכרזי אינטגרטורים״, במסגרתם יש עירוב של שירותים וטובין או מכרזים בהם נבחר ספק ראשי שלא רכש בפועל כחול לבן במסגרת התקשרויות, בעשרות עד מאות מיליוני שקלים.
התיקון כולל אפשרות כי במקרה בו זכה במכרז ציבורי ספק זר, תינתן האפשרות לתעשיינים הישראלים לספק 50% מכלל הטובין במחיר הנמוך של ספק הזר, ובכך לזכות במחצית משווי ההתקשרות.
יקבעו סמכויות אכיפה לביצוע ולאכיפת הוראות התקנות. סמכות הנדרשת לאור תלונות רבות של מציעים ישראלים על אי עמידה בהוראות התקנות ועקיפתן.
נקבע כי מתן העדפה של 15% תחול גם על שירותים מתוצרת הארץ, בנוסף להעדפה המצויה בתקנות לעניין טובין. תחולה זו הנה משום שרכישת שירותים מנותן שירותים ישראלי, אשר מעסיק ומפרנס עובדים ישראלים ומשלם מיסים ישירים ועקיפים למדינת ישראל, מסייעת בהגדלת תעסוקה, צמצום אבטלה, מקדמת ותומכת בתעשייה המקומית מקדמת צמיחה ומחזקת את הכלכלה בישראל.
הנוסח החדש מיישם למעשה את התיקונים הנדרשים כדי לתת מענה לכשלים הקיימים כיום בנושא העדפת תוצרת הארץ ומהווה את הרפורמה המשמעותית ביותר בשנים האחרונות בנושא העדפת תוצרת הארץ ומתן עדיפות אמיתית לרכש כחול לבן במכרזים הציבוריים.
נעמה קאופמן – פס, המשנה למנכ״ל המשרד ויו״ר מטה כחול לבן: ״המשרד פועל ללא לאות לקידום התעשייה הישראלית בכל הכלים העומדים לרשותו. קידום רכש כחול לבן וקידום התעשייה הישראלית, נמצא בליבת העשייה ורפורמה זו תצטרף לכלל הפעילות הנעשית לקידום התעשייה הישראלית בכלל והעדפת רכש כחול לבן במכרזים בפרט״.