איגוד לשכות המסחר: הממשלה איננה יודעת כיצד להוריד את יוקר המחייה

אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר: ״גל ההתייקרויות בשנתיים האחרונות הכניס לקופת המדינה למעלה מ-15 מיליארד שקל. על המדינה לקזז את המס שהיא גובה על ההתייקרות דרך שינוי שיטת המיסוי על ייבוא סחורות מחו״ל״


11:00 ,30.04.2023 מאת: מערכת פורט2פורט

מבדיקה שנערכה באיגוד לשכות המסחר עולה כי גל ההתייקרויות בשנתיים האחרונות, הכניס לקופת המדינה כ-15 מיליארד שקל זאת מחמת המע״מ שמשלם הציבור על כל קניה אותה הוא מבצע. יתרה מכך, שיטת המיסוי הנהוגה בישראל על ייבוא מוצרים, על פיה מוטל מע״מ על כל הוצאות הייבוא ולא רק על מחיר המוצר עצמו כפי שנהוג במדינות רבות, הכניסה לקופת המדינה כ-12 מיליארד שקל נוספים.

 

באיגוד לשכות המסחר אומרים כי שיטת המיסוי הקיימת, למעשה הופכת להיות הגורם המרכזי המאיץ את יוקר המחייה בישראל.

 

בשנה 2022 הגיעה ההוצאה של הצריכה הפרטית בישראל ל-869 מיליארד ש"ח. בשנתיים האחרונות ועד כה מדד המחירים עלה על 10%, המשמעות היא שהמס שהוטל על ההתייקרות הגיע לכ-15 מיליארד ש"ח. כתוצאה מעליות המחירים במשק, עלו המיסים באופן אוטומטי מבלי שהמדינה עושה דבר.  הכישלון הבולט הוא שהממשלה לא השכילה לקזז את העלאת המס המוטל על ההתייקרות.

 

לטענת איגוד לשכות המסחר ״האבסורד בולט בכל הקשור בייבוא. מדינת ישראל ייבאה בשנה האחרונה סחורות בהיקף של 106 מיליארד דולר. על ייבוא זה מוטל מע״מ בגובה 17%. בניגוד לשיטה הנהוגה בארה״ב, המס אינו מוטל על מחיר המוצר עצמו בנמל היציאה (FOB) -  (מחיר המוצר לאחר טעינתו בנמל המוצא) אלא על כלל הוצאות הייבוא, תעריפי הובלה, עלויות ביטוח וכן עלויות של  12 היטלים שונים המושתים על ההובלה וכל זאת לאחר הוצאות בנמלי הים בישראל ורכיב המכס על שורת מוצרים. הדבר בולט עוד יותר בתקופות בהן מחירי ההובלה גבוהים, כך שהמע"מ המוטל על עלויות אלה יכול להיות גובה אפילו ממחיר המוצר עצמו״.

 

כלל מיסי המע״מ על היבוא השנתי עמד על 64 מיליארד שקל. על פי אומדן שנעשה באיגוד לשכות המסחר, הפער בין שיטת המיסוי הנהוגה בכל הקשור לייבוא לישראל, לבין השיטה הנהוגה במדינות רבות אחרות, הוא תוספת מס בגובה 12 מיליארד שקל אותו משלם הציבור לקופת המדינה מדי שנה.

 

לדברי אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר ״למדינה נח יותר להאשים את המגזר העסקי בהתייקרויות, כאשר בפועל האוצר מטיל למעשה, מתחת לרדאר הציבורי, מס על התייקרות והוא המאיץ האמיתי של יוקר המחייה״.

 

באיגוד לשכות המסחר קוראים היום לאוצר לשנות לאלתר את שיטת המיסוי על ייבוא סחורות מחו״ל ולהגביר את התחרות במשק, כאמצעי ממשי להורדת יוקר המחייה. באיגוד לשכות המסחר הגישו לאחרונה לאוצר מסמך ׳8 הצעדים׳ להורדת יוקר המחיה הכולל שורה של צעדים ממשיים שיוכלו להקל על הציבור בישראל ולהביא לירידות מחירים.