בבואנו להוציא עסקת ייבוא או יצוא מהכוח אל הפועל יש לזכור כי מדובר בעסקה בין ספק ולקוח ממדינות שונות, עסקה שבה עשויה לעבור הסחורה מקצה העולם ועד קצהו. מטבע הדברים בעסקה כגון זו המטען עובר מספר שלבים בדרכו והתהליך כרוך בעלויות כאלה ואחרות.
בין השלבים שהמטען עובר בדרך ליעדו הסופי תהליך המכס וההובלה במדינת המוצא, תהליך ההובלה הראשית , הליכי מכס במדינת היבוא ועוד. הליכים אלה אינם נעשים בחינם והם כרוכים בתשלום: תשלום עבור המשלח הבינלאומי במדינת היצוא, תשלום בגין ההובלה הראשית, תשלום עבור ביטוח המטען, תשלום עבור שחרור טובין מהמכס ועוד.
נשאלת השאלה: מי הוא הגורם האחראי לבצע את כל המטלות שנזכרו קודם לכן? מי הוא הגורם שאמור לשאת בכל התשלומים הכרוכים בתהליך הייבוא? התשובה היא כי חלוקת האחריות לביצוע המטלות השונות וחלוקת האחריות לביצוע התשלומים השונים הינה בין היצואן והיבואן בכפוף לאמור בחוזה שנחתם בין הצדדים בכפוף למוסכם ביניהם בעסקת היסוד.
ישנן עסקאות סחר בינלאומי שבהן כל המטלות וכל התשלומים חלים על היצואן.
ישנן עסקאות בהן כל התשלומים הם באחריות היבואן.
ישנן עסקאות בהן קיימת חלוקה כזו או אחרת בין היצואן ליבואן באשר לאחריות לביצוע המטלות השונות והאחריות לנשיאה בנטל התשלומים.
חלוקה נוספת אותה יש להגדיר בהסכם בין הצדדים היא הנקודה בה עוברת זיקת הביטוח לטובין מהיצואן אל היבואן.
לצורך ניסוח ברור ובהיר של נקודות מעבר האחריות בין היצואן והיבואן אנו משתמשים במערכת מונחים שחוברה על ידי לשכת המסחר הבינלאומית ICC (International Chamber of Commerce).
שמה המלא של מערכת מונחים הוא International Commercial Terms, או, כפי שנהוג לכנות אותם בקיצור INCOTERMS. בתרגום חופשי לעברית מדובר ב"מונחי המכר הבינלאומי". תנאים אלו מגדירים 11 מונחים שונים הקשורים לשלוש נקודות קריטיות לאורך חייה הלוגיסטיים של עסקת היבוא – המתחילים במחסן היצואן ומסתיימים עם הגעת הטובין למחסן היבואן.
כל אחד מ-11 מונחי המכר מגדיר בדרכו שלו את הנקודה בדרכה של הסחורה בה עוברת האחריות לביצוע התשלומים השונים שבעסקה מהמוכר לאחריותו של הקונה, מה היא הנקודה בדרך בה עוברת זיקת הביטוח מאחריות המוכר לאחריות הקונה. דהיינו מה היא הנקודה בדרך שאם עד אליה אירע הנזק, יהיה הנזק באחריות המוכר והקונה פטור מלשלם בעבור הטובין, מה היא הנקודה בדרך בה עוברת האחריות הביטוחית למוצר לכתפי הקונה.
מערכת מונחים זו עוברת עדכון גרסאות כל עשר שנים, והגרסה העדכנית כיום היא הגרסה שנכנסה לתוקף בינואר 2011 ושמה הוא INCOTERMS 2010.
חשוב לזכור כי עם כל החשיבות המיוחסת לשימוש נכון ומושכל במונחי המכר הרי שלגבי שני נושאים משמעותיים בחייה של העסקה אין מונחים אלה מתייחסים כלל ועיקר:
- מונחי המכר אינם עוסקים כלל בכל הקשור לקביעה היכן מבחינה משפטית עוברת הבעלות על הטובין מהיצואן ליבואן.
- מונחי המכר אינם עוסקים בנושא התשלום בעבור הטובין - לא באשר לסכום לתשלום לא באשר למועד התשלום או שיטת התשלום.
ארבע קבוצות עיקריות קיימות בקרב 11 מונחי המכר כאשר שמה של כל קבוצה הינו אות לועזית שהינה האות הראשונה המופיעה בשמות המונחים הנמצאים בקבוצה האמורה.
נציג תחילה את ארבע הקבוצות ומונחי המכר המשויכים לכל אחת מהקבוצות, ולאחר מכן נסביר את אופן היישום הנכון של מונחים אלה:
קבוצה E
מכילה מונח יחיד בשם EX Works (EXW)
קבוצה F
קבוצה זו מכילה שלושה מונחי מכר:
FCA - Free Carrier
FAS - Free Alongside Ship
FOB - Free On Board
קבוצה C
קבוצה זו מכילה ארבעה מונחי מכר:
CFR - Cost & Freight
CIF - Cost Insurance & Freight
CPT – Carriage Paid To…
CIP - Carriage & Insurance Paid to…
קבוצה D
קבוצה זו מכילה שלושה מונחי מכר:
DAT - Delivered At Terminal
DAP - Delivered At Place
DDP - Delivered Duty Paid
על אופן היישום הנכון של כל אחד ממונחי המכר בעסקת הסחר הבינלאומי נרחיב במאמר הבא.
חיים פרי הינו מומחה בנושאי יבוא, יצוא וסחר בינלאומי ומייעץ מזה כ-20 שנה לחברות כיצד לחסוך בעלויות היבוא והיצוא. זהו מאמר ראשון בסדרת מאמרים בנושא תחום היבוא שתתפרסם באתר PORT2PORT בימי חמישי. מאמרים נוספים יעסקו בתנאי ה-INCOTERMS, ביטוח מטענים, שיטות תשלום שונות ועוד. פרטים נוספים ניתן למצוא באתר www.multisphera.com