בכנס השנתי של איגוד המשתמשים בהובלה ימית הציגו את עיוותי הרפורמה. לפי יו"ר האיגוד, הרפורמה תביא לפגיעה בייצוא ובמפעלים הישראליים. ראובן צוק, נשיא לשכת הספנות הישראלית, האשים את נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, ואת נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין על שחתמו על הרפורמה
מאיגוד המשתמשים בהובלה ימית נמסר כי, שר התחבורה, ישראל כץ, פתח היום את הכנס השנתי של איגוד המשתמשים בהובלה ימית, שבמרכז דיוניו עמדה רפורמת התעריפים בנמלים."הרפורמה בתעריפי הנמלים אמנם לא זכתה להסכמה מלאה, אך החשוב מבחינתי הוא שהרפורמה יצאה לדרך ב-1 באוקטובר, 2011 ושהוקם צוות לתיקון העיוותים שהתגלו במהלך הדרך", אמר שר התחבורה.
אולם, מוסרים באיגוד המשתמשים, שאר הדוברים בכנס לא הסכימו עם השר כץ והציגו את הרפורמה בתעריפים כהליך בוסר שהתקבל בלי פיילוט ויצר עיוותים קשים.
גד שפר, יו"ר איגוד המשתמשים בהובלה ימית הציג את עיוותי הרפורמה בתעריפים, בהם פגיעה בייצוא, היות וכל הייצוא שיוצא מישראל במכולות קירור יידרש לשלם תעריפים גבוהים בשיעור ניכר. "הרפורמה בתעריפי הנמלים היא רשת מלאה חורים שתפגע בייצוא ועלולה לסכן קיומם של מפעלים" מסר שפר.
עוד ציין שפר כי: "סביר להניח שבעקבות ההתייקרות המשמעותית באגרות הנמל לאוניות (מכל הסוגים), פחות אוניות יפקדו את ישראל באופן ישיר. כלומר, הייצוא יצטרך לעבור קודם כל דרך נמלים אחרים - במצרים, יוון וכיוצא בזה. לכך יש השלכות ברורות- תלות במה שקורה בנמלי ביניים, בידול בעלויות בחלק מהמקרים ובעיקר יותר זמן עד שהייצוא יגיע ליעדו".
יוסי בן מנחם, מנהל הלוגיסטיקה של פניציה אמריקה ישראל, הוסיף כי בעקבות הרפורמה, במקום 870 אלף שקלים לשנה על הובלת 6,000 מכולות, ישלם המפעל בשנתיים הקרובות 2.1 מיליון שקלים. "זאת תוספת שעלולה אף לסכן קיום של מפעל כמו שלנו" ציין בן מנחם.
עוד מוסרים באיגוד המשתמשים כי, שמואל שי, מנהל הלוגיסטיקה בחברת גדיב תעשיות פטרוכימיה בע"מ, המייצר 500 אלף טון כימיקלים בשנה, אמר כי בשנה הראשונה לרפורמה ישלמו בגדיב שני מיליון שקלים יותר, תוספת שעלולה לגרום לאובדן שווקים בשוק תחרותי, שגם כך קשה לייצוא.
ראובן צוק, נשיא לשכת הספנות הישראלית, האשים, לטענת איגוד המשתמשים בהובלה ימית, את נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, ואת נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין, כי לולא חתימתם על הרפורמה לא היה תהליך לא מוצלח זה יוצא לדרך. הוא מסר כי, לשכת הספנות תפנה למבקר המדינה שיבדוק את דרכי קבלת ההחלטות ליישום הרפורמה בצורתה הנוכחית.
נזכיר כי, בתחילת החודש פנה איגוד המשתמשים לשר התחבורה בבקשה לפרסם את צו התעריפים המתוקן ובו השינויים שנעשו בתוכנית הרפורמה שפורסמה ב"רשומות", בצו התעריפים שנחתם על ידי שרי האוצר והתחבורה ב-8 באפריל השנה.
מאיגוד המשתמשים מסרו אז כי כתוצאה מהנהגת הרפורמה חברת הספנות תשלם עבור ביטול יצוא, אשר מועבר לנמל אחר. עם זאת, לטענת איגוד המשתמשים, מאחר שהדברים טרם עוגנו בצו התעריפים המתוקן, עדיין נותרה העמימות גם בנושא זה. עוד טענו באיגוד המשתמשים כי חלק מהנזקים של הרפורמה החדשה יהיו פגיעה בכדאיות הפעילות העסקית של מפעלים, כאשר הוצאות אגרות הנמל יגדלו בשיעורים גבוהים.
ממשרד התחבורה נמסר ל-port2port בתגובה כי, לא מדובר בכשלים וצווי התיקון הנוכחי והעתידיים מפורסמים ויפורסמו לאחר בדיקה זהירה וחתימת שרי התחבורה והאוצר בהתאם. כמו כן, מנגנון הרפורמה בבסיסו מתקן עיוותים היסטוריים ובין השאר את מנגנון הסבסוד הצולב, בו מטעני הייבוא שילמו לא אחת וסבסדו את עלות הטיפול במטעני הייצוא. המשק הישראלי הוכיח את עצמו כבוגר ובשל להתמודד עם עלויות הייצור והשיווק הריאליות ללא צורך בסבסודים שונים על חשבון הצרכן הישראלי.
עוד ממסרו ממשרד התחבורה כי, סך כל הכנסות נמלי ישראל לפני ואחרי הטמעת הרפורמה אינו משתנה משמעותית. לעומת זאת, חלוקת התשלומים עבור הטיפול הנמלי משתנה כאשר מודל התעריף מטיל על המשתמש את העלויות הריאליות בגין השירותים הניתנים לו.
גד שפר: הרפורמה בתעריפים היא רשת מלאה חורים
בכנס השנתי של איגוד המשתמשים בהובלה ימית הציגו את עיוותי הרפורמה. לפי יו"ר האיגוד, הרפורמה תביא לפגיעה בייצוא ובמפעלים הישראליים. ראובן צוק, נשיא לשכת הספנות הישראלית, האשים את נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, ואת נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין על ש
00:00 ,23.11.2010