ביום שני הבא עשויה לפרוץ שביתה כללית בנמלים. כך אמר הבוקר (ג') שר התחבורה ישראל כץ בפתיחת כנס של איגוד המשתמשים בהובלה ימית (ראו ידיעה נוספת).
לדברי השר, הנמלים החדשים יקומו, אולם לצידם ישודרגו הנמלים הקיימים. המצב הנוכחי, אמר, הוא רפיון של ממשלות ישראל לדורותיהן, שלא השכילו לנהל את הנמלים.
אמר כץ: "אני אדם ממושמע ולוקח ברצינות החלטות גם של קודמיי בתפקיד. בנמלים היתה מציאות שהביאה להחלטה על הסכם הרפורמה, שנחתם ב-2005 להפרדת הנמלים והקמת חנ״י במקום רשות הנמלים והרכבות. ההחלטה כללה גם את הפרטת נמל אילת, שכבר בוצעה, וקבעה הפרטה בנמלים של 15% עד 2011. זה לא קרה, אבל הכסף על כך שולם; הממשלה שילמה ולא קיבלה את הרפורמה שלה קיוותה.
"אמרתי בעבר ולא פעם - אנחנו מקימים נמלים חדשים ומייצרים תחרות. הדברים נאמרו בגלוי ובצורה ברורה, לפני, או אחרי הבחירות, ולאמיתו של דבר, ללא שום קשר לבחירות. אבל אנשים אולי לא מאמינים שהדברים יקרו. קרה דובר דומה בהסכם שמיים פתוחים, אבל לא האמינו שזה יקרה. כך יהיה גם בנמלים. כשיקומו - ולא אם - הנמלים החדשים וישודרגו הנמלים הקיימים, ישראל תהפוך למרכז עולמי של תובלה ימית.
"כבר כעת אפשר לומר שהאינדיקציות הן ברורות וחד משמעותיות: יש חברות (יותר משתיים) שרוצות להקים ולהפעיל את הנמלים החדשים. אני מכיר את המינוח 'יחידות מיקוח' אני אומר: שום מיקוח, או קיפוח. אני לא אתן שיישארו נמלים נכים וייוולדו נמלים מסורסים, כמו שקרה עם נמל מספנות ישראל שתלוי בגוררות.
"מספרים לי על המודל של ברצלונה. נחמד. אבל יש שם רציפים פרטיים והעסק עובד. אני דווקא רוצה את מודל הולנד. מעצמה ימית, שכבשה חצי עולם עם היכולות הימיות שלה. ברוטרדם לא מבינים אותנו. יש שם ועדים ועובדים ולפעמים גם שביתות, אבל לא כך. כל המודלים קיימים, אבל באף מקום לא משביתים עבודה בגלל בר מצווה.
"כתוצאה מרפיון של כל ממשלות ישראל, לא הן שלטו בנמלים. עכשיו מתחילים לראות הנהלות שמתחילות לנהל. יש כאן הפרזה; ועד הוא ועד והנהלה צריכה לנהל והיא מקבלת גיבוי לכך. זו המדיניות וזה מה שיקרה. יו״ר ועד עובדי נמל חיפה חושב שאם הוא גירש את צים לפיראוס והרציפים ריקים, בכך הוא משכנע שלא צריך נמלים חדשים. אין דבר כזה. הנמלים ייבנו, כי הממשלה החליטה. אנו אלו שאחראים ונגייס את המימון באמצעות חנ״י. שם לא תהיה תספורת - אני מבטיח.
"הנחיתי את (מנכ"ל חנ"י) שלמה ברימן שאפשר להאריך את הזיכיון לרציפים החדשים מ- 25 ל-30 או 35 שנים, כדי שזה אטרקטיבי לכולם. אנחנו יודעים כמה תשתיות ידרשו עוד 20 שנה? כשבאה חברה בינלאומית כמו MSC, שבאה לחיפה, עם לא מעט פעילות שטעון, כמה עבודה זה יוצר? כמה כולם מרוויחים? ההסתדרות יכולה להתנגד, כי ועדי העובדים לא מרוצים? איך אפשר? אם יש עובדים טובים - יתחרו עליהם. יהיו מוכנים לשלם להם יותר. כל אחד ירצה את בעלי המקצוע הטובים.
"הרציפים החדשים זה חזון שהופך למציאות. המכרזים יצאו לדרך. ראש הממשלה ואני בכלל לא חולמים לבטל את זה. בית המשפט לא מעכב את התהליכים וגם בג״צ אימץ את הפסיקה שממשיכים במכרזים מבלי צורך בהסכמת העובדים. תהיה כאן תחרות. אנחנו ממוקמים במיקום מצוין, יציבים, והתחזית טובה.
"התפקיד של ועד עובדים הוא לא לקבוע אם צריך נמל חדש. עיני מבין היטב שיהיו נמלים חדשים, אבל יש לו אילוצים. אולי זה גם עודד אותו לפרוש. מדובר במאבק קשה והוא מבין עם מה הוא יצטרך להתמודד". בשלב זה ולמשמע הדברים של השר כץ נטש אבי אדרי, מחזיק תיק התחבורה בהסתדרות, את האולם בזעם רב לא לפני שהוא הטיח בשר את הכינוי "סטנדפיסט".
שר התחבורה סיים את דבריו והתייחס לאפשרות של שביתה בתחילת השבוע הבא: ביום שני הבא יש סיכוי טוב לשביתה וכדאי להיערך. אנחנו מצדנו נערכים. אני סקפטי לאפשרות למנוע את השביתה. מצד שני, מי שחושב שדרך שביתה יעצור את הקמת הנמלים, אני אומר: גם אם ישבתו שבוע, חודש, או שנה, לא נשנה את ההחלטה שלנו. אנו לא נכנעים ואנו חייבים לשנות את המציאות. יש אפשרות לשנות את מעמדה של ישראל. לא ניתן ל-2,000 איש להוריד אותנו על הברכיים".
עם צאתו של השר מהאולם, התנצחו איתו שני נציגי העובדים בדירקטוריון נמל חיפה, וקראו לו להפסיק להשתלח בהם דרך הפייסבוק, להיות "המבוגר האחראי". העובדים דחו בשאט נפש את ההקבלה שעשה כץ בין עובדי הנמל למשפחות פשע.