עובדי הממגורות בחיפה ממשיכים במאבקם זה היום השני

יו״ר איגוד עובדי התחבורה בהסתדרות: ״לא נאפשר יותר את הסחבת שמסכנת את בריאותם ואת שלומם של העובדים״. איתי רון, יו״ר איגוד יבואני התבואות במכתב למנכ״ל חנ״י: הממגורה חייבת לעבוד בתפוקה מלאה


11:51 ,03.04.2023 מאת: מערכת פורט2פורט

עובדי הממגורות בחיפה ממשיכים במאבקם זה היום השני, במחאה על תנאי הבטיחות הירודים בסביבת העבודה שלהם. העובדים מפגינים ומונעים כניסה למפעל בדרישה שקולם יישמע, ובמטרה שההנהלה תפעל במיידיות למול הסיכונים שאליהם הם חשופים. מההסתדרות נמסר כי ״במצב הנוכחי העובדים נדרשים לסכן את עצמם במתחם עבודה שכולל שיטות פעולה לא בטוחות, ובתנאים פיזיים קשים שעלולים להביא לפגיעה בשלומם ובבריאותם״.

 

המחאה מגיעה בהמשך להתרעות חוזרות ונשנות בנושא זה, ובצל סכסוך עבודה שהוכרז בעניין. בחודש שעבר הפגינו העובדים מול ביתו של יו״ר דירקטוריון חברת נמלי ישראל עוזי יצחקי. לטענת ההסתדרות, מאז, כל הפניות של ועד העובדים ואיגוד עובדי התחבורה בהסתדרות להנהלת חנ״י ולמפעיל החדש לא זכו למענה.

 

יו״ר איגוד עובדי התחבורה עו״ד אייל ידין, אמר: ״הנהלת חנ״י ממשיכה לגרור רגליים וממאנת להגיע להסכמות שנועדו לשפר את סביבת העבודה, את הבטיחות ואת ביטחונם התעסוקתי של עובדי הממגורות. לא ניתן לרפות את ידי העובדים ולא נאפשר יותר את הסחבת שמסכנת את בריאותם ואת שלומם של העובדים. אני קורא להנהלה להתעשת ומתריע בפניהם טרם החרפת הצעדים. עובדים שיוצאים לעבודה חייבים לדעת שיוכלו לחזור הביתה בשלום. אני רואה בכך אחריות אישית להמשיך ולהיאבק על בטיחות העובדים. ההסתדרות ואיגוד עובדי התחבורה יפעלו בכל הערוצים כדי להביא בשורה בנושא״.

 

ממגורות חיפה פועלת כשבעה עשורים ואחראית על פריקת אוניות ועל אחסון של כ-75% מכלל התבואה המיובאת לישראל, בזה: גרעיני חיטה, שעורה, תירס, סויה ועוד.

 

יו״ר איגוד יבואני התבואות: הממגורה חייבת לעבוד בתפוקה מלאה

 

״המצב התפעולי והתחזוקתי של ממגורת דגון בחיפה ירוד מאוד. כבר תקופה ממושכת שהעבודה בה רצופה תקלות וקצב העבודה מקוטע, או איטי מאוד, עקב ציוד לא תקין או מושבת, ליקויים בטיחותיים, מחסור בעובדים ועוד. השבתת הממגורה כעת, עקב סכסוך עבודה בין העובדים לבעלים הקודם של הממגורה ולבעלים הנוכחי, לא בא כהפתעה״, כתב אמש איתי רון, יו״ר איגוד יבואני התבואות, לאיציק בלומנטל, מנכ״ל חנ״י.

 

רון הדגיש במכתבו למנכ״ל חנ״י כי ״הממגורה היא מתקן חיוני הפורק את רוב רובו של המזון המיובא לארץ - למאכל בני אדם ולמשק החי, ומכאן חשיבותו ברמה הלאומית - משקית. הממגורה חייבת לעבוד בתפוקה מלאה, כדי למנוע משבר מזון מיותר בארץ. בשנים האחרונות עבדה הממגורה 24 שעות ביממה, שישה ימים בשבוע, ללא הפסקה, וזו כנראה אחת הסיבות לתקלות החוזרות בה״.

 

רון עדכן עוד את מנכ״ל חנ״י במכתבו כי ב-13 במרץ הגיעה לחיפה אנייה הנושאת תבואות, ועד כה אפילו לא נכנסה לפריקה, בשל המשבר בדגון כאשר כל יום המתנה של אנייה מעלה את התעריף בעוד עשרות רבות של אלפי דולרים. בימים הקרובים צפויות להגיע 4 אוניות נוספות, הנושאות כ-200 אלף טון תבואות, וטרם ידוע מתי תיכנסנה לפריקה ומתי תסיימנה.

 

מחברת נמלי ישראל לא נמסרה תגובה. נציין כי בחנ״י טוענים כי לא קיימים יחסי עבודה בין עובדי ממגורות דגון לבין חנ״י. 

 

לוגיסטיקר: רספ״ן בודק נכונות נמל אשדוד לטפל באניות הגרעינים בדגון

 

למערכת PORT2PORT נודע כי בשעה האחרונה פנתה הנהלת רספ״ן לחברת לוגיסטקר, שזכתה במכרז חנ״י לניהול פעילות מסוע הגרעינים בנמל אשדוד, וביררה את מידת ההיערכות שלה לטפל גם באוניות התבואה שממתינות לפריקה בממגורות דגון בחיפה.

 

זאב מנצור, מנכ״ל לוגיסטיקר, ציין כי ״הממגורה באשדוד נכונה לעבוד 24 שעות 6 ימים בשבוע בשלוש משמרות, ככל שהנמל יתיר לנו, על מנת לתת מענה לצוואר הבקבוק שנוצר בפריקת התבואה בממגורה בחיפה. המקרה בחיפה ממחיש, הלכה למעשה, את ניהול הסיכונים שהמדינה חייבת לקחת בחשבון בכל הקשור לפריקת הגרעינים בנמלים ואת חשיבות ההפעלה הרציפה והעקבית של הממגורות באשדוד״.

 

בלוגיסטיקר ממגורות אשדוד מציינים כי במידה ונמל אשדוד יאשר לה לעבור ולעבוד בקצב של שלוש משמרות מלאות וחמש ידיים, קרי, חמישה צוותים של לפחות 4 אנשים, הם יוכלו לקלוט 10 אלף טון גרעינים ליום ולסיים את הפריקה של אוניית תבואה תוך 7-8 ימים בלבד.

 

נציין כי הסיכוי שנמל אשדוד יקצה את העובדים שלוגיסטיקר שואפת לקבל בהודעתה הנ״ל נמוך. חברת נמל אשדוד אינה מקצה משמרת ג׳ לפריקת אניית גרעינים מזה כשנה ומקצה בפועל 1-2 ידיים ליום לפריקת אניית גרעינים ותבואות - ראו גרף היענות לביקוש לצוותי עבודה בנמלי חיפה ואשדוד לשנת 2022 מתוך דו״ח ממדי שירות של רספ״ן לשנת 2022. 

 

חנ״י: ״איננו צד ביחסי העבודה בממגורה. הממגורה באשדוד ערוכה לקלוט את אניות התבואה״

 

מחנ״י נמסר כי ״חנ״י כלל איננה צד ליחסי העבודה בממגורה, עוד מיום הקמתה בשנת 1955. הממגורה מופעלת בזיכיון על ידי קבוצת מילניום, שזכתה בהפעלתה במכרז תחרותי ופומבי.


״בניגוד גמור לטענות, לא קיימות בממגורה בעיות בטיחות המונעות את הפעלתה ואת העבודה בה. לקראת כניסתו של המפעיל החדש, קיבלה הממגורה את כל הרשיונות והאישורים הבטיחותיים להפעלתה מכל הגורמים הרלוונטיים לרבות עיריית חיפה, חברת החשמל ורשות הכבאות וההצלה. בשנים האחרונות, חנ״י השקיעה עשרות מיליוני שקלים בתיחזוק ובשדרוג הממגורה.


״חשוב לציין כי בנמל אשדוד פועלת ממגורה חדשה, שבהקמתה הושקעו למעלה מ-250 מיליון ש״ח, והיא ערוכה לקלוט את אוניות התבואה ולהיענות לכלל צורכי היבואנים והמשק״