נציגי המדינה מטעם משרד האוצר והתחבורה הודיעו אתמול במכתב ליו״ר ההסתדרות ארנון בר דוד כי בכוונת המדינה לבטל את מגבלת הפעילות על חברת מספנות ישראל, שעומדת על 5% מכלל הסחורות העוברות דרך ישראל.
ההחלטה התקבלה לאחר שבעתירה שהוגשה על ידי מספנות ישראל בינואר שנה שעברה הורה בית המשפט העליון לבחון את נחיצות המגבלה שהוטלה בעבר על החברה, שקובעת כי ״הכמות הכוללת של המטענים שישונעו בשטח החברה לא תעלה על 5% מכלל המטענים המשונעים בנמלי חיפה, אשדוד ואילת, לפי משקל המטען״.
״בהתאם לפסק הדין״, נכתב במכתב שנשלח ליו״ר ההסתדרות בר דוד, ״נבחנה נחיצות המגבלה האמורה על ידי משרד התחבורה והבטיחות בדרכים ומשרד האוצר, ועל פני הדברים נראה כי יש מקום לבטלה״.
על פי המכתב, הנימוקים לביטול המגבלה הינם העומס בנמלים והשלכותיו על יוקר המחייה, שוויוניות מול כלל התאגידים הפועלים בנמלים שלא חלה עליהם מגבלה כזאת וכן הגידול הטבעי בהיקף המטענים והביקוש לקבלת שירותי נמל.
נציין כי בעת הטלת המגבלה, מספנות ישראל היתה החברה הפרטית היחידה שפעלה בתחום שירותי נמל, אך כיום, בשנת 2022, פועלות בשוק בנוסף לה שלוש חברות פרטיות נוספות: נמל אילת, נמל המפרץ ונמל הדרום, ועם ההכרזה על זוכה במכרז להפרטת חברת נמל חיפה צפויה גם היא להצטרף למפעילות הפרטיות, כך שיחד עם מספנות ישראל יפעלו בקרוב בישראל חמש חברות פרטיות בתחום הנמלי – עובדה אשר תותיר את חברת נמל אשדוד כחברת הנמל הממשלתית היחידה בתחום.
נציגי המדינה כותבים לבר דוד כי ״טרם החלטת השרים בעניין אנו מזמינים את ההסתדרות למסור את התייחסותכם ביחס לשאלה האם עשויות להיות בהסרת המגבלה השלכות על תנאי העסקתם של העובדים המיוצגים על ידי ההסתדרות הכללית המועסקים בתאגידים הפועלים בנמלים״, אך מסייגים כי פנייה זאת נעשית לפנים משורת הדין וכי ״אין בה כדי להוות כל הסכמה או הכרה בקיומה של זכות או בקיומן של השלכות כלשהן על העובדים״.
על המכתב חתומים מנכ״לית משרד התחבורה מיכל פרנק, אפי מלכין, משנה לממונה על השכר, ואיליה כץ, סגן הממונה על התקציבים במשרד האוצר. עותקים ממכתב זה נשלחו לרם בלינקוב, מנכ״ל משרד האוצר, ולממונה על השכר והממונה על התקציבים במשרד האוצר, כמו גם לאבי אדרי, יו״ר איגוד עובדי התחבורה בהסתדרות.
בעקבות המכתב ממנו מסתמן כי בכוונת המדינה להסיר את מגבלת ה-5% מפעילות מספנות ישראל פנתה מערכת PORT2PORT לצביקה שכטרמן, מנכ״ל תעשיות מספנות ישראל, שהגיב ואמר כי: ״אנחנו נמצאים בישורת האחרונה להשלמת הרפורמה בנמלים שמטרתה היתה ליצור תחרות ושוק חופשי בענף הנמלים. משזו הושלמה ברור לכל שהמגבלה אינה רלוונטית יותר״.
מערכת PORT2PORT פנתה לקבלת תגובה מאבי אדרי, יו״ר איגוד עובדי התחבורה בהסתדרות, אשר ציין: ״הסרת המגבלה תיצור השלכות כלכליות על הנמלים הקיימים ועל העובדים. אנו מגבשים את עמדתנו בימים אלה. עמדת ההסתדרות הראשונית היא שיש הסכמים בין הצדדים ואי אפשר לבטל אותם בהודעה כזו או אחרת״.