יו״ר חברת נמל חיפה, אשל ארמוני, אשר השתתף בכנס השנתי של אנשי העסקים שערכה לשכת המסחר והתעשייה חיפה והצפון, אמר במהלך הכנס כי לתכנית הרפורמה בנמל חיפה ניתן היה להגיע כבר לפני זמן רב. ״מה שאיפשר עתה להגיע לתוכנית היא יצירת מסה של הבנה פורמלית בין כל המרכיבים: ההסתדרות, הוועדים, חברת הנמל והמדינה, הבנה שבלי תכנית כזו חברת הנמל תתפרק וכולם ייפגעו״.
אשל ארמוני התריע בדבריו כי כמות הפקידים שאינם מבינים כי יש לפעול לטובת העניין ולדחות שיקולי אגו והתחפרות בעמדות - גדולה ומדאיגה. ״את התרבות הארגונית הזו אני רואה יותר מדי, גם בתחומים אחרים, כמו מניעת התאונות בענף הבנייה. אפשר היה לעשות הרבה יותר ובעוד מועד ולהציל לפחות חלק מהנפגעים״, אמר ארמוני.
יו״ר חברת נמל חיפה הוסיף כי חברת הנמל מצאה בהסתדרות שותף אסטרטגי להבנה עם העובדים וליצירת הסכם העקרונות שייחתם בשבועות הקרובים. ״הסכם זה יאפשר לחברת הנמל ליישם תכנית להיערכות נמל חיפה מול התחרות הצפויה של נמל המפרץ. תכנית זו תכלול פרישה מרצון של עובדים בתנאים הולמים, צעדי התייעלות שיחסלו אנומליות ומשרות פיקטיביות שנוצרו במשך השנים, הגברת הפעילות במטען כללי ובמטעני גז והגדלת ההכנסות באמצעות חזית הים העירונית, שיש לה פוטנציאל להיות נכס נדל״ני משמעותי״.
נשיא לשכת הספנות, ד״ר יורם זבה, אמר בכנס כי לחיפה יש סיכוי לחזור לימי הזוהר שלה בתקופת המנדט הבריטי. ״אם יהיה שלום, תהפוך חיפה לנמל למטענים לא רק לירדן ולארצות שמזרחה לה, אלא גם לסוריה. המרחק בין נמל חיפה לדמשק קצר מהמרחק בין דמשק לנמל טרטוס. את הסיכוי הזה ראו גם הסינים, שיפעילו את נמל המפרץ, וכללו את חיפה בפרויקט הבינ״ל הענק שלהם, של השקעות בנמלים ובתשתיות ברחבי העולם״.
ד"ר זבה ציין כי הגידול בסחר הבינלאומי נמשך ברציפות לאורך השנים, להוציא שנת 2009. עם הגידול הזה יידרשו יותר ויותר נמלים. ״מחוסר מקום לבניית נמלים חדשים, הפתרון חייב להיות הקמת נמלים על איים מלאכותיים״.