בית הדין הארצי לעבודה: ההסתדרות הלאומית אינה הארגון היציג בנמל המפרץ

בית הדין מתח ביקורת חריפה על הנהלת נמל המפרץ שנקטה ״עמדה ברורה לטובת ההסתדרות הלאומית״. בית הדין הקציב 14 יום להכרזת יציגות מחודשת מצד ארגון העובדים שישיג את מספר הטפסים הנדרש בחוק


12:27 ,07.08.2022 מאת: מערכת פורט2פורט

בית הדין הארצי לעבודה קבע היום (א׳) כי ההסתדרות הלאומית אינה הארגון היציג בנמל המפרץ, תוך שהוא מותח ביקורת חריפה על הנהלתו שלדבריו ״התערבה בהתארגנות ופעלה לטובת הלאומית״.

 

בית הדין הורה על ביטול יציגות ההסתדרות הלאומית בנמל והקציב 14 יום להכרזת יציגות מחודשת מצד ארגון העובדים שישיג את מספר הטפסים הנדרש בחוק. בית הדין הארצי שיגר גם אזהרה מפורשת להנהלת הנמל כדי שתימנע מחזרה על אותן פעולות לא חוקיות שנסקרו בפסק הדין.

 

בפסק הדין קובע בית הדין כי הנהלת הנמל הפרטי החדש בצפון, נמל המפרץ, התערבה באופן אסור על פי חוק בהתאגדות עובדיה, וניסתה לכפות עליהם ארגון עובדים נוח ורצוי לה - הסתדרות העובדים הלאומית. בהמשך לדברים אלה, ביטל בית הדין הארצי לעבודה את יציגותה של הלאומית בנמל.

 

במוקד פסק הדין עמדו התבטאויות מוקלטות של יואב צוקרמן, הדירקטור הישראלי בנמל, המצוי בבעלות סינית, בגנות הצטרפות העובדים להסתדרות הכללית ולטובת הצטרפותם להסתדרות הלאומית, שהיא, לשיטתו, ארגון נוח יותר למעסיק.

 

סגן נשיאת בית הדין הארצי לעבודה, השופט אילן איטח, קבע כי ״אין כל דרך סבירה להבין את הדברים שנאמרו פרט לכך שהחברה ביקשה לקדם את התארגנות עובדיה בלאומית על מנת למנוע מהכללית דריסת רגל בנמל. דברי מר צוקרמן בשיחה מיום 22.2.22 הם נקיטת עמדה ברורה לטובת הלאומית, התערבות בוטה בחופש ההתארגנות של עובדי החברה ובגדר השפעה בלתי הוגנת על העובדים בקשר להתארגנות, לטובת הלאומית״.

 

בהמשך לקביעות החמורות, הורה בית הדין לעבודה על ביטול כל טפסי ההצטרפות ללאומית שנחתמו לאחר הדברים של צוקרמן, וכן על בטלות יציגותה של ההסתדרות הלאומית בנמל. בית הדין קבע כי הקלטות צוקרמן מהוות ״אקדח מעשן״ להוכחת ההתערבות האסורה בהתאגדות. ביחס לדברי צוקרמן בתצהירו כי לא הייתה לו כוונה להשפיע על זהות הארגון היציג, קבע בית הדין הארצי כי ״קשה לקבלם״.

 

בית הדין סקר בפסק הדין מאפיינים נוספים ״מעוררי תמיהה״ של התנהלות נמל המפרץ וההסתדרות הלאומית מקיץ 2021 ועד לאמירת הדברים של צוקרמן, וקבע כי לא מן הנמנע שאחרית הדברים מעידים על ראשיתם, ועל תמיכה של נמל המפרץ בלאומית לאורך כל הדרך ולא רק ממועד הקלטת השיחה עם צוקרמן.

 

את ההסתדרות הכללית ייצגו בהליך עו״ד ענת גוטמן מהלשכה המשפטית לאגף לאיגוד מקצועי ועורכי הדין אלעד מורג ומוריה גליק ממשרד אלעד מורג.

 

יו״ר איגוד עובדי התחבורה בהסתדרות, אבי אדרי: ״בית הדין חשף שוב את השיטות החשוכות בהן פועלת הלאומית ביחד עם מעסיקים. אנחנו מגיעים ונגיע לכל התאגדות עובדים עם ידיים חזקות ונקיות. נחבק את עובדי נמל המפרץ ונביא אותם לחוף מבטחים באמצעות הסכם קיבוצי שיסדיר את כל תנאי העסקתם״.

 

ההסתדרות הלאומית בתגובה: ההסתדרות הלאומית מאגדת את מרבית העובדים בנמל המפרץ 

 

מההסתדרות הלאומית נמסר: ״פסק דינו של בית הדין הארצי לעבודה בעניין נמל המפרץ קבע מפורשות כי ההסתדרות הכללית לא הצליחה להוכיח את טענותיה שההסתדרות הלאומית היא ארגון מטעם המעסיק. פסק הדין קבע מפורשות: ההסתדרות הלאומית לא הייתה ואינה ארגון מטעם.


״כל שנקבע הוא כי גורם אחד בהנהלת נמל המפרץ דיבר סרה בעניינה של ההסתדרות הכללית, ומשכך הסיק בית הדין הארצי לעבודה מסקנה (שלשיטתה של הלאומית הינה שגויה) כי אמירותיו של אותו גורם מחודש פברואר 22 הובילו להשפעה בלתי הוגנת של העובדים אף כי אלו כבר היו חברים בהסתדרות הלאומית עוד מחודש יוני 21. בית הדין הארצי קבע כי ההסתדרות הכללית גם אינה ארגון יציג בנמל המפרץ. 


ההסתדרות הלאומית מצרה על הנסיונות של ההסתדרות הכללית למנוע מעובדי נמל המפרץ להתאגד בהסתדרות הלאומית, במסגרת נסיונה של הכללית לפעול להשבתת הנמל. ההסתדרות הלאומית מאגדת את מרבית העובדים בנמל המפרץ והיא תפעל להכרה ביציגותה, בהתאם להנחיות בית הדין לעבודה״. 

 

מחברת נמל המפרץ נמסר בתגובה כי ״מדובר על סכסוך בין ארגונים, נמל המפרץ פועל וימשיך לפעול בהתאם לחוק ולהוראות בית הדין״.