יו"ר ועדת הכספים: פתרון דרמטי בנמלים או שנפעל לשינוי החוק

בעקבות הדיון ביקש ח"כ גפני כי נציגי נמל אשדוד, לשכת הספנות והעובדים ייפגשו על מנת לפתור את הבעיות בנמלים ויגיעו לפתרון חודש לאחר החגים. ד"ר זבה לח"כים: אם תרימו את הכפפה תתרמו לסחר החוץ של מדינת ישראל


12:03 ,09.10.2016 מאת: מערכת פורט2פורט

ביום חמישי התקיים בוועדת הכספים של הכנסת דיון המשך אשר עסק בהתנהלות חברת נמל אשדוד אשר "גורמת לעלייה ביוקר המחייה". כזכור, הדיון הראשון בנושא התקיים ב-2 באוגוסט בעקבות מכתבם של שבעה חברי כנסת שדרשו לקיים דיון בנושא ובראשם ח"כ מיקי זוהר אשר מקדם את נושא הספנות בפועלו בכנסת.

 

ד"ר יורם זבה, נשיא לשכת הספנות, השתתף אף הוא בדיון, והקריא בפני חברי הוועדה את סעיף 4א' בחוק החברות הממשלתיות לפיו "חברה ממשלתית תפעל לפי השיקולים העסקיים שעל פיהם נוהגת לפעול חברה לא ממשלתית, זולת אם קבעה לה הממשלה, באישור הוועדה, שיקולי פעולה אחרים".

 

ד"ר זבה אמר במהלך הדיון כי "דבר זה לא מתקיים, ובאופן כללי אני חושב שצריך לקיים את הסעיף הזה, וכמה שיותר מהר. כל הצרות שיש בנמלים – ואני מדבר עכשיו באופן כללי – אם זה בגלל שחמישית מיבוא הרכב במדינת ישראל מאוחסן כעת בנמלים, אם זה בגלל שלא מגייסים מספיק כוח אדם, אם זה ההמתנות הארוכות של האניות מחוץ לנמלים – לעמוד בחוץ עשרה ימים זה אסון ומישהו משלם את זה".

 

ד"ר זבה פנה ליו"ר גפני וטען כי "אם אתם חברי הכנסת תתנו לדבר הזה יד ותשנו את זה, תרימו את הכפפה הזאת, אתם תתרמו תרומה נכבדה מאוד לסחר החוץ של מדינת ישראל שמהווה כשני שליש מהתמ"ג – אחד האחוזים הגבוהים ביותר בעולם".

 

נזכיר כי נשיא לשכת הספנות הכריז לפני כשבוע כי ועד לשכת הספנות  פתח במאבק מתוכנן ויסודי נגד השימוש בשיקולים עסקיים כגורם דומיננטי לניהול חברות נמל בישראל, וטען כי יש לבצע את השינוי בנמלי אשדוד וחיפה. "אנחנו רוצים לשנות את ההתנהלות החוקים בשני הנמלים ולהביא לכך כי השירות יהיה גורם שקודם לרווחיות".

 

מנכ"ל חברת נמל אשדוד, יצחק בלומנטל, שהיה בדיון והתכוון לפתוח בדברים זכה לקבל הרצאה קצרה מחבר הכנסת גפני, יו"ר ועדת הכספים, אשר אמר כי "כל המפלגות שנמצאות בקואליציה ובאופוזיציה מדברות על הוזלת מחירים. לא יכול להיות שהמציאות תהיה שצריך להרוויח כסף על היבוא הזה. התוצאה היא שהצרכן הוא זה שבסוף צריך לשלם את מה שאתם צריכים להרוויח. זה מצב שהוא בלתי נסבל ואנחנו נצטרך לקבל החלטה – או שאנחנו רוצים חברות רווחיות ואז לא נדבר על הוזלת מחירים או שאנחנו נדבר על הוזלת המחירים ואז אתם צריכים לפעול כמו חברה ממשלתית או חברה שמתמקדת בעניין הזה. בזה", ציין גפני, אתה צריך להתמקד". 

 

מנכ"ל חברת נמל אשדוד ציין בתגובה כי חברת נמל אשדוד אכן פועלת בהתאם לחוק ובהתאם לחוק החברות הממשלתיות וכי גם התעריפים שהיא גובה מפוקחים לפי צו התעריפים. "יותר מזה, התעריפים שמצוינים הם תעריפי מקסימום". בלומנטל ציין כי חברת נמל אשדוד, שהוקמה בשנת 2005, לא קיבלה מאז שטחים חדשים להרחבת הפעילות למרות שהפעילות צמחה וגדלה מאד בנמל, עובדה שגורמת לעומסים גדולים ולהאטת השירות ללקוחות.

 

כמו כן ציין בלומנטל כי מאז הדיון הקודם חברת נמל אשדוד קלטה 32 עובדים חדשים וכי התור התפעולי ירד מהמתנה של בין 14 ל-18 יום ל3-4 ימי המתנה בכניסה לנמל.

 

היו"ר גפני סיכם את הדיון ואמר כי ועדת הכספים התרשמה שיש התנגשות בין הסעיף בחוק שהנמלים צריכים להיות חברה רווחית לבין המדיניות להוזלת מחירים – החברה פועלת כחברה עסקית ומאחסנת מכוניות במטרה להרוויח כסף על חשבון שטחים תפעוליים ולא נותנת פתרונות מהירים ליבוא המזון שמגיע לנמל. "אני התרשמתי שיש שיפור מאז הישיבה הראשונה שנערכה בנושא בחודש אוגוסט ולכן ועדת הכספים מבקשת כדלהלן: תקיימו דיונים כדי לפתור את הבעיה הזאת".

 

גפני ביקש כי הנהלת חברת נמל אשדוד תשב עם ראשי לשכת הספנות ועם העובדים ותמצא פתרון "דרמטי" ומוסכם על הצדדים שישפר את המצב, תוך חודש לאחר החגים, וזאת מבלי לשנות את החוק הקיים. יחד עם זאת, ציין גפני, כי ועדת הכספים לא תהסס לפנות ללשכה המשפטית של הוועדה להציע שינוי לחוק כדי שיהיה ברור לכל כי השירות קודם לרווחים.