אתמול קיימה חברת נמל אשדוד כנס לקוחות במלון הרודס בהרצליה אליו הוזמנו מנהלי חברות הובלה, סוכני מכס ומשלחים בינלאומיים. במסגרת הכנס קיימה הנהלת הנהל שיח עם הלקוחות.
לדברי יצחק בלומנטל, מנכ״ל נמל אשדוד: ״קיימת בעיה באחסון מטענים וזהו אתגר גדול עבורנו. התפיסה הניהולית שלנו לא היתה כזאת בעבר, בשנות החמישים ואף עד שנות ה-80 היו מחסנים, היה מערך אחסנה שלם בנמלים עד שרשות הנמלים החליטה לצאת מהתחום הזה ושהנמל יהיה רק תחנת מעבר. היום, חוזרים למה שהיה ומחפשים פתרונות לאחסון בנמל.
״היום אנו מרגישים בהרבה יותר תחרות, כחלק מההיערכות לתחרות נעשה שינוי בתשתיות של הנמל, רציף 21 משמש כרציף כללי והוא יהפוך לרציף עבור מכולות וגרעינים בשביל להשיג יעילות תפקודית. התהליך יתחיל באמצע 2019 ויסתיים בשנת 2022 ויחולל שינוי גדול בעומס ובזמינות הנמל.
״לגבי השערים, ביצענו שיפורים במערכות הטכנולוגיות, הכניסה לנמל הרבה יותר פשוטה וזורמת. אנו עובדים גם על הגברת תודעת השירות של העובדים ועל הגברת פעילות הנמל בלילה. אנו מאמינים בזה. עבודה בלילה תביא לכבישים יותר פתוחים ופחות סיכוי לתאונות, אנו שומרים על ההטבה של פרויקט לילה טוב, אז תנצלו את זה״.
גבי בן הרוש, יו״ר מועצת המובילים: ״בנוגע לשטחי אחסנה, הם הפכו לשטחים לאחסנת רכבים, וזה בא על חשבוננו כי הנמל הצטמצם. בנוסף, גם ככה יש מחסור חריף בנהגים וכשיש עומס בשערים בנמל, זה מוציא לנהגים את החשק לבוא לעבודה. עדיין עומדים שעות בשערים. יש בעיה גם עם המסופים, נוצר שם צוואר בקבוק כשבאים לפרוק מכולות ריקות ואנו אלה שסובלים מההשלכות, כבר לפני השעה חמש אין פעילות במסופים״.
בן הרוש הוסיף: ״אמרתם שתקלטו עובדים וזה לא קרה. כללי המשק הולכים להשתנות בשנת 2020-2021 ומה שלא תעשו עכשיו, כבר לא יהיה״.
בתגובה לדברים הבטיח בלומנטל שתהיה קליטת עובדים חדשים וכן שמערכת השערים תשתפר.
אלי בר יוסף, סמנכ״ל לקוחות של נמל אשדוד: ״חטיבת הלקוחות הוקמה על רקע תחרות קיימת, ואנו נערכים להגדלת התחרות. הוכרז עלינו ועל נמל חיפה מונופול ולכן לא נוכל להתרחב ולתת מענה לצרכי המשק עד להקמת הנמלים החדשים. בגלל שאנו לא יכולים לגדול, העומס נופל בעיקר על המובילים, יש 5,000 משאיות ביום בפיקים בכניסה וביציאה לנמל, המערכת עדיין חדשה אבל היא תשתפר בהמשך. פתחנו מסלול ירוק בשער, ואם יש לכם לקוח אסטרטגי, נכשיר אותו דרך מחלקת ביטחון והוא ייכנס בכניסה מהירה עם פחות בדיקות. לגבי אחסנת רכבים - נמל אשדוד משלם 100 מיליון שקל שכירות לחנ״י ואנחנו צריכים לייצור הכנסות שיכסו זאת. אם נפנה רכבים, נכניס יותר מכולות ויותר ברזל״.
גבי בן הרוש הוסיף: ״אנו הבאנו את פרויקט לילה טוב, מחלקת השיווק שלכם יצאה אתנו לסיור במפעלי הדרום לשכנע אותם לשתף פעולה עם הפרויקט. צריך לחשוב איך לתמרץ, איך להביא את המפעלים לשתף פעולה בפיילוט. לגבי מערכת זימון התורים - כרגע מדובר בכישלון מהדהד, חברות ההובלה מתלוננות על המערכת״.
בן הרוש הוסיף כי קיימת בעיה קשה עם התשתיות ודרכי הגישה לנמל. ״קיימים עומסים כבדים ביציאה ובכניסה לנמל ולאשדוד. העיר התפתחה ואת הנמל פוקדות כ 5,000 משאיות מדי יום ועל פי הצפי זה עוד יעלה. הכניסה מניר גלים ומהצמתים הראשיים חוסמת את הכניסה לעיר ולנמל, הנהגים חוסמים את הכבישים, שורפים זמן ומזהמים את האוויר. הנמל החדש יקום בשנת 20-21 והתשתית החדשה צפויה להיות מוכנה רק בשנת 2025, קיימת התנגדות לפיתוח מצד עיריית אשדוד ומשרד הביטחון, אני צופה שיהיה תוהו ובוהו״.
לגבי פרויקט ׳לילה טוב׳ ענה אלי בן יוסף כי ״חנ״י מממנת את פרויקט ׳לילה טוב׳ ואנו שוקלים להוסיף תקציב משלנו. אנו רוצים לפתח את הפרויקט, אבל זה לא קל כי נהגים לא רוצים לעבוד בלילה ומפעלים לא פותחים בלילה. שיטת התמריץ תצטרך להשתנות, אולי לתמרץ גם מובילים ולא רק מפעלים״.
איציק כהן, מנהל התפעול בחברת נמל אשדוד אמר: ״היו הרבה מאוד חששות בנוגע לשער הטכנולוגי. אם מסתכלים שנה אחורנית זה פרויקט מאוד מוצלח. הנהג מגיע ותוך פחות מדקה הוא בפנים. אנו מנטרים את השערים כל הזמן. הפרויקט הבא הוא מערכת זימון תורים ואנו נמצאים כבר בעיצומו. בהרבה נמלים בעולם זה קיים. חברות התובלה מזמינות את זמן ההגעה בחלונות זמן שאנו נקצה להם. היו לנו באגים במערכת ואנו מטפלים בהם בעדיפות עליונה. אנו עושים שיפורים במערכת, למשל נשלב מערכת חיזוי של המשאיות שתצפה מתי כל מכולת יבוא תימשך מהנמל ואם תהיה לנו תחזית כזאת, נדע לתכנן יותר טוב, אנו מקווים לצמצם כך את הפקקים והעיכובים בכניסה ואנו מבקשים אורך רוח ושיתוף פעולה מלא. בשבועות הקרובים המערכת תתייצב. אנו ננטרל את המערכת במקומות ובשעות שנראה שיש בהם בעיה, כך שהעבודה לא תיתקע בגלל המערכת.
״לגבי בעיית המכולות הריקות, אנו מטפלים בה. כבר עלינו כבר לגובה 4-5 מטר בתיאום עם העובדים, הזמנו מלגזות מותאמות לגובה 6-7 וחידשנו את צי המלגזות. היו תקלות בכלים שגרמו לסגירת כבישים אבל גם זה הולך ונפתר. אפשר לומר שאנו עושים מהפכה בצי הכלים, החלפנו לכלים חדשים, שופלים ומלגזות והם ישפרו את היעילות והשירות. בקרוב ייכנסו גם 40 גוררים חדשים. בעניין הרכבת, אנו נמצאים למעלה מחצי שנה בפרויקט עם רכבת המטענים של שינוע ברזל במטרה לבחון זאת״.