לשכת הספנות מצפה שהמדינה תטפל, במקביל לתוכניות הפיתוח בנוגע להקמת רציפים חדשים, גם בבעיות של כוח אדם בנמלים. כך עולה מנייר עמדה שהגישה הלשכה לבית הדין הארצי לעבודה.
יצוין שלאחרונה התיר בית הדין ללשכת הספנות להצטרף לעתירה שהגישה לשכת המסחר תל אביב והמרכז (כשהתאחדות התעשיינים הצטרפה לעתירה) נגד ההסתדרות, מדינת ישראל, חברת נמלי ישראל, חברת נמל אשדוד וחברת נמל חיפה כ"ידיד בית הדין".
מנייר העמדה, עליו חתום נשיא הלשכה ד"ר יורם זבה, עולה שהלשכה "מודאגת ביותר מהמצב הקיים, כאשר כמעט כל אחד משים עצמו כפרשן, תובע ושופט בעת ובעונה אחת, הגורם לתסכול ולנזק רבים ביותר ולדיסאינפורמציה לא מבוטלת".
לשכת הספנות, עולה תומכת בפיתוח רציפים מכולות חדשים בגלל הגידול הצפוי בהיקף הסחר, פקידות ישירות של אוניות גדולות ותחרות בין הנמלים.
"לשכת הספנות", נכתב בנייר העמדה, "סבורה שהשקעה חיונית של מיליארדים בנמלים לא נעשית בכדי לפתור בעיות עם העובדים. פיתוח הנמלים חייב להתבצע גם אם התנהלות כוח האדם בנמלי ישראל היתה תקינה, והטיפול בהתנהלות כוח האדם חייב להתבצע גם אם לא היה צורך בפיתוח".
לשכת ספנות סבורה שהממשלה לא השכילה במשך עשור לנהל בצורה הולמת את העבודה בנמלים: "ברצוננו לציין במאמר מוסגר, שהתנהלות כוח האדם בנמלים אינה מנוהלת כיאות, בלשון המעטה. אחרי עשרות שנים של ניסיון, להתנהלות הממשלה בניהול הנמלים במשך שנים תרומה משמעותית בכשל הבולט בטיפול המערכתי בכוח האדם. התופעה ידועה ונמלים רבים בעולם השכילו להפיק את הלקחים המתבקשים. זו כנראה גם הסיבה לכך ש-75% מכמות המכולות בעולם משונעות ברציפים המנוהלים על ידי חברות פרטיות.
בהתייחסה למכרזים להקמת רציפים חדשים, מצוין בנייר העמדה שהלשכה רואה בהיגיון את הקפאת מכרז הבנייה. המצב בנמלים, נכתב, הביא לכך שחילוקי הדעות ואי הבהירות בכל ענייני העובדים לא נעלמו מעיני המפעילים הפוטנציאליים. אנו סבורים שצריך להיות קשר בין ההתקדמות בהליכי המכרז לבין השיחות המתנהלות עם נציגי העובדים.
מבלי להתייחס לחילוקי הדעות בנוגע לעבודה המאורגנת בנמלים, סבורה הלשכה שהסכמים בין עובדים למעבידים הם הבסיס לניהול טוב, חלוקת משאבים נכונה, יעילות תפעולית ותפקוד תקין ללא הפרעות. בנוסף, שדרוג הרציפים הקיימים מהווה אמצעי נכון לתחרות פנים-נמלית.
בנוגע לשביתות בנמלים, נכתב שלשכת הספנות שוללת שביתות ועיצומים בשל הנזק שנגרם לסחר ולחברות הספנות. "אנו ערים לקביעת בית הדין", נכתב, "שמדובר ב'שביתה מעין פוליטית'. לצערנו, אין הבדל גדול בין שביתה 'כלכלית' לבין שביתה 'מעין פוליטית'.
לסיכום נכתב בנייר העמדה שלשכת הספנות מצפה כי במקביל לתוכניות הפיתוח יטופלו גם בעיות כוח האדם, ללא פגיעה כלשהיא, ובוודאי שלא על חשבון אזרחי המדינה.