הצעת החוק של ח״כ מיקי זוהר משנה שעברה לתיקון פקודת הנמלים, כך שמספר ימי המתנת האניות יוגבל ל-72 שעות, הוגשה מחדש על ידי חברי הכנסת עודד פורר (ישראל ביתנו), יבגני סובה (ישראל ביתנו) אלי אבידר (ישראל ביתנו), יוליה מלינובסקי קונין ואלכס קושניר (ישראל ביתנו), והונחה על שולחן הכנסת לדיון מוקדם ב-24 באוגוסט.
על פי הצעת החוק, ייקבע פרק זמן מרבי של 72 שעות מפקידת האנייה באחד מנמלי ישראל ועד לקשירתה ותחילת פריקתה בפועל. על פי הצעת החוק, אם חברת הנמל לא תעמוד בזמן מרבי זה יופחתו דמי הניטול בהתאם לעיכוב ולגודל המטען.
נציין כי הצעת החוק של ח״כ מיקי זוהר, שפועל בחריצות בכנסת כלוביסט עבור לשכת הספנות הישראלית, התייחסה באופן ספציפי לאניות גרעינים, אולם הצעת החוק החדשה תוקנה על ידי נשיא לשכת הספנות הישראלית, ד״ר יורם זבה, בתאום עם איגוד יבואני התבואות, ומתייחסת כעת לכלל סוגי האניות, קרי, אניות מכולה, מטען כללי ואניות צובר.
כמו כן, ד״ר זבה פועל ביחד עם חברי הכנסת עודד פורר ומיקי זהר לטובת איחוד חברי הקואליציה והאופוזיציה בכנסת מאחורי הצעת החוק המשופרת. שני האחרונים אמורים להיפגש בנושא עוד היום.
ח״כ עודד פורר, יו״ר סיעת ישראל ביתנו: ״מטרתה של הצעת החוק הזו היא להפעיל את הנמלים לפי רמת השרות שלהם, שכרגע פוגעת בתחרות. הגישה הזו מקובלת בנמלי ים בעולם, ובסופו של יום נועדה לצמצם את זמני ההמתנה של האוניות ולהוריד את העלויות המושתות על המשק״.
נציין כי החל משנת 2013 נמלי אשדוד וחיפה קיבלו בחששות כבדים את ההכרזה על הרפורמה ונערכו להסכמים שימתנו את השפעתה עליהם. חיפה כבר חתמה על הסכם בנושא, אולם אשדוד עדיין לא, כאשר התשתיות בה הגיעו מאז למיצוי מלא ואף יותר מכך, לשכת הספנות מנסה כבר זמן רב לשפר את המצב הקשה באשדוד באחת משתי הדרכים: גיוס כוח אדם על מנת לשפר את ההיענות לביקוש ל״ידיים״ ובכך להקטין את זמן שהיית האניות בנמל, או לקבל פיצוי מתאים על הנזקים שהמצב הנוכחי גורם ללקוחות הנמל. פיצוי כזה אפשרי על ידי תעריפי חרום או באמצעות הצעת החוק הנ״ל – שניהם נמצאים כרגע בדיונים.