אין צורך בהקמת נמלים חדשים, לא מגה אוניות, שיפקדו או לא יפקדו את נמלי ישראל. הבעיה האחת והיחידה של נמלי ישראל היא העבודה המאורגנת. ועד שלא תיפטר בעיה זו, לא יתפקדו נמלי ישראל כסדרם.
כך אמר יו"ר מועצת המובילים והמסיעים גבי בן הרוש, במהלך הישיבה האחרונה של ועדת הכלכלה של הכנסת, שנערכה בנושא הרפורמה בנמלים – המודל הכלכלי וההסכמים המתגבשים.
בישיבה ביקשו חברי ועדת הכלכלה לשמוע משורה ארוכה של אנשי מקצוע שהוזמנו במיוחד, האם לדעתם זקוקה מדינת ישראל לבניית נמלים חדשים והאם הממשלה בחנה בקפידה את כל האופציות, כולל היתכנות כלכלית, בטרם החליטה על בניית נמלי המפרץ (בחיפה) והדרום (באשדוד).
אמר בן הרוש: "בלי ללמוד את העבר, אין עתיד. ישבנו פה, במשכן הישן של הכנסת, לפני עשור והתקוטטויות על אותם הנמלים, כרמל ב' וכרמל א' ונמל היובל בכספי BOT. פירקנו את רשות הנמלים המפורסמת, חנ"י קמה במקומה. נראה לי שלא למדנו מהעבר.
"מי שמשלם את המחיר, זה אנחנו. 10,000 משאיות פוקדות את הנמלים, בלי אילת, ביממה. תכפילו את זה בממוצע של 2,200 שקל ליום ותראו הפסד של מיליונים. בנמל חיפה זה היה עניין של טיימינג. אם הנמל לא היה יוצא לשביתת מגן, אני הייתי עושה שביתת המגן. היה לי את הכבוד להתקוטט עם אבא של אלון חסן בנמל אשדוד לפני שנים. רבותי, הסאגה הזו (של יחסי העבודה) ממשיכה והיא תמשיך".
יו"ר הוועדה, ח"כ אבישי ברוורמן, שאל את בן הרוש מה הוא מציע.
ענה בן הרוש: "גם בישראל צריכים להיות רציפים, עודף רציפים. שהרציפים ימתינו לאוניות ולא הפוך. מה שקיים בישראל, זה בדיוק הפוך; האוניות ממתינות, המשאיות וכולם. הצעתי בעבר, גם ל(שר האוצר לשעבר) בייגה שוחט - לקחת שופט בדימוס, או איש ציבור, ולהצמיד לו צוות מקצועי, בעל ניסיון, לחצי שנה, ולהביא את המספרים לוועדה.
"מערכת יחסי העבודה בנמלים היא הבעיה האמיתית. יש הרבה סקטורים וועדים בכל נמל ואין מה לעשות, זה ימשיך להיות. גם אם נביא את הסינים שיבנו, מערכת היחסים תמשיך להיות בעייתית. אנחנו משלמים מחיר יקר עבור הסיפור הזה. מספיק מפעילים העתיקו את קווי הייצוא שלהם לעולם בגלל מה שקרה בעבר. לדעתי, יש למנות גוף בלתי תלוי למשך חצי שנה, להביא את ההמלצות של מומחים מקצועיים".
לאחר בן הרוש פנה ח"כ אראל מרגלית בתחילת דבריו לשר התחבורה שנכח: "יש לי הרבה מאוד כבוד לעבודה שאתה עושה בכל הארץ. בנושא של הנמלים, בלי להיות המומחה הכי גדול, ממה שאני ראיתי בתחשיבים כאלה ואחרים, אני חולק עליך, חולק עליך וחולק עליך. אני הייתי רוצה לראות תוכנית שמתחילה עם העמקה של שני הנמלים הנוכחיים ולהביא תוכנית להרחבת הקיבולת בנמלים הקיימים בצורה דרמטית לשנים הקרובות.
"אנחנו באים מוועדת כספים. בוועדת כספים היה לנו דיון על צים, שנשחרר את מניית הזהב. הסבירו לנו שמ-2007 ועד היום צים פחות או יותר מתמוטטת, מפסידה. מסבירים לנו שבענף הספנות יש פה עכשיו שפל גדול אחרי כמה שנים של גאות מאוד גדולה. אומרים לנו שכרגע כל התחזיות השתנו. בשביל זה מבקשים מאתנו שנציל את צים ונשחרר את מניית הזהב, שיוכלו להנפיק בחוץ לארץ. רבותי, זה לא מסתדר. ברמה הכלכלית זה לא עובד.
"חנ"י יעשו את התחזיות, אבל חנ"י זה גורם אינטרסנט. אני הייתי רוצה שחוץ מחנ"י, תהיה תחזית כלכלית של גורם בלתי תלוי על התעבורה הנורמלית. תעשו טווח של מינימום-מקסימום ובואו נראה. בואו נתחיל בהעמקה של הנמלים הקיימים.
"תראו מה זה (הקמת נמלים חדשים) עושה שם בעיר (בחיפה). לגבי העיר, זו תהיה שערורייה, הפרדה בין הקריות לבין חיפה, במקום חיבור. זה יהיה כתם על הפיתוח הכלכלי של כל האזור.
גם ברמה התכליתית והכלכלית. ח"כ לשעבר אמנון לין אמר שאנחנו לא יכולים להיות במצב שאין לנו קיבולת. מאה אחוז. תיקחו את שני הנמלים הקיימים, תעשו את התוכנית האגרסיבית ביותר להעמיק אותם, ובואו נראה איפה אנחנו עומדים ואם אנחנו צריכים באמת עוד נמל. אני אומר לכם שבכל התחזיות הבלתי אמצעיות שאני ראיתי, אין לזה כרגע צורך. בעוד חמש שנים יהיה צורך? נלך על זה. אבל בואו נתחיל בקיימים ואחר כך נתפרס לעוד מקומות".
לאחר דיבר יו"ר איגוד המשתמשים בהובלה ימית ד"ר גד שפר, שחלק על דבריהם של בן הרוש ומרגילת: "כחיפאי, לא לשעבר, עד היום, אבוי אם לא יהיה פיתוח נמלי, כי כמו שבונים מרכז קניות, מחפשים קודם חנויות עוגן. בצפון אין שום עוגן עתידי מבחינת כלכלית והעוגן היחיד לצפון כרגע זה נמל".
קרא לעברו מרגלית: "אנחנו נביא לך כמה (עוגנים) אחרים".
המשיך שפר: "אני לא רוצה להיכנס לעימות בין עובדים לממשלה. זה נושא שלא יכול להימשך וצריך להיפתר. לחבר הכנסת מרגלית, אני רק מבקש לומר שאסור לוותר על מניית הזהב. צריך צי ברזל למדינת ישראל, שבעיתות חירום יוכלו להיכנס, צי קטן וכו'. מי שמשלם את הכסף על השתהות של משאיות ואוניות, זה אנחנו המשתמשים. צריך להקים את הנמלים. אני לא חושב שמדינת ישראל היתה רוצה להשאיר את השטעון בידי מצרים, לבנון או תורכיה. צריכים להיות פה נמלים, על מנת שאפשר יהיה לעשות את השטעון פה".