בית הדין הארצי לעבודה קבע אתמול כי ההסתדרות אינה יכולה לנקוט בצעדים ארגוניים בשל פריקת מטען כללי בנמלים הפרטיים, וכי על עובדי חברות הנמלים, חברות התעבורה ועובדי חנ״י להמשיך בעבודתה מלאה, תקינה וסדירה. הסכסוך שהיה על הפרק עסק בפנייתה של ההסתדרות למדינה כנגד הקצאת רציפים קיימים בנמלים החדשים לפריקת אניות מטען כללי, זאת בשעה שהנמלים הוותיקים נאלצו להתמודד עם תור של עשרות אניות מטען כללי ממתינות.
ההסתדרות טענה בפנייתה לבית הדין הארצי לעבודה כי הרפורמה בנמלי הים הגבילה את הנמלים החדשים לפריקת אוניות מכולה בלבד, וטענה כי רציפים היו אמורים להימסר לנמלים הפרטיים בשלב מאוחר יותר – שלב שיאפשר לנמלים הוותיקים להיערך לתחרות.
המדינה דחתה בבית המשפט את טענות ההסתדרות וטענה בין היתר כי הרפורמה לא הוגבלה לעיסוק רק באוניות המכולה ואף אם הייתה הבטחה כזו היא אינה ברת תוקף, וכי רשת הביטחון שניתנה לעובדים במסגרת הרפורמה הקיפה את כלל הסקטורים.
בית הדין הארצי לעבודה קבע בפסק דינו, שנכתב על ידי סגן הנשיאה השופט אילן איטח, כי ״הובאו ראיות נוספות המצביעות על מודעות ההסתדרות, הרבה לפני חתימת הסכמי הרפורמה, לאפשרות שחברות הנמל החדשות יעסקו בניטול מטען כללי״.
כן נקבע כי ״בפועל, היקף העיסוק של הנמלים החדשים עד כה בניטול מטען כללי הוא מינורי, וזאת גם לאחר ההקצאה הזמנית למשך עד שנתיים לכל היותר של רציפי העתודה. גם ההסתדרות מסכימה כי בשלב זה, בשל הנסיבות שהביאו ליצירת הפקק הימי, לא פחת היקף המטענים שנכנסו לנמלים הוותיקים, ומכל מקום לא הוצגו לנו נתונים המלמדים כי שינוי הנסיבות הביא כבר כעת או יביא בטווח הזמן הקרוב לפגיעה מהותית בציבור עובדי הנמלים הוותיקים״.
לגבי האפשרות לעיצומים בנמלים הממשלתיים, קבע בית הדין כי ״משלא נקבע בהסכמי הרפורמה שהם מסדירים רק חלק מההשלכות של הרפורמה, ומשסעיפי המיצוי והשקט לא החריגו את נושא המטען הכללי או את נושא הקצאת הרציפים, לרבות הקדמת ההקצאה, הכרזות ינואר ואפריל המכוונות לנמלים הוותיקים מנוגדות להתחייבויות ההסתדרות בהסכמי הרפורמה למיצוי תביעות ולשקט תעשייתי. לפיכך, ההסתדרות אינה רשאית לנקוט מכוחן צעדים ארגוניים בנמלים הוותיקים. בנוסף, גם אם יש יסוד לטענת ההסתדרות שלפיה התרחש שינוי נסיבות המצדיק ניהול משא ומתן - וכאמור איננו מביעים עמדה בכך, אין בכך כדי להקים לה עילת שביתה להבדיל מעילה לנקיטת הליך משפטי״.
תגובת התעשיינים: תרומה למאבק ביוקר המחייה
נשיא התאחדות התעשיינים, ד״ר רון תומר, מסר בתגובה להחלטת בית המשפט להשאיר את הרציפים הממשלתיים פתוחים, כי ״היינו הראשונים לעתור נגד התנהלות ההסתדרות, ואנו שמחים שבית המשפט קיבל את עמדת התאחדות התעשיינים שיש לפתוח את הרציפים הפרטיים בנמלים החדשים למטען כללי. מדובר ברציפים חיוניים להורדת העומס, העלויות העצומות וצמצום העיכובים בקבלת חומרי גלם שהובילו לפגיעה ממשית בפעילות היצרנית של התעשייה הישראלית.
בהחלטתו בית המשפט תרם למאבק ביוקר המחייה, שבין השאר נגרם בשל הפקקים בנמלים, אשר הגיע בשיאו ל-90 אוניות שחיכו מחוץ לנמלי ישראל לפריקה. אנו מקווים שהמדינה תתן כעת אישור קבוע להמשך הפעילות של הרציפים החדשים, כך שנמלי המפרץ והדרום יוכלו להשקיע בציוד יקר ואיכותי שיאפשר עלייה בהיקף ויעילות הפריקה״.