הבוקר כינס יו״ר הסתדרות החדש, ארנון בר-דוד, דיון חירום בהשתתפות בכירים וזאת על מנת לדון באירועים האחרונים ברכבת ישראל, בייחוד בשל השבתת פעילות הרכבות בשישי האחרון, וזאת בנוסף לקריאתו של שר התחבורה ישראל כ״ץ לקדם יוזמת בוררות חובה במסגרת קווי היסוד של הממשלה הבאה.
נזכיר כי ביום שישי האחרון פרסם השר כץ בעמוד הפייסבוק שלו כי ״היום חצה ועד עובדי הרכבת קווים אדומים נוספים, כאשר ללא כל התרעה גרם לפגיעה קשה בבטיחות ולהשבתת הרכבת, תוך פגיעה קשה בנוסעים ובפרט בחיילים השבים הביתה לסוף השבוע. הנחיתי את הנהלת הרכבת לנקוט מיידית בצעדים משמעתיים נגד יו״ר ועד עובדי הרכבת וחבריה, כדי להביא להפסקת תופעות אלה.
״בשנה האחרונה אירעו ברכבת כשלים ניהוליים, הן בהפעלה כוללת של המערכת שהתרחבה, דבר שהוביל לצפיפות יתר והפסדי תפעול, והן בהיערכות מתאימה לעידן החשמול. הבאתי את דן הראל לתפקיד יו״ר הרכבת, תוך הבטחה שיקבל גיבוי מלא כדי שיוכל לבצע את הארגון מחדש הנדרש ברכבת. במסגרת זאת החליטו הוא וחברי דירקטוריון הרכבת להביא להחלפת המנכ״ל במנכ״ל חדש והדבר אכן בוצע לאחרונה. במקביל היו״רית שהודחה נבחרה מחדש לתפקיד יו״ר ועד העובדים, חזרה לסורה והחלה להוביל עיצומים שמנעו מהרכבת לקדם את ההערכות מחדש ופגעו בנוסעים.
״במידה וההסתדרות תמשיך במדיניות הגיבוי לשביתות הפראיות והעיצומים, בכוונתי לפנות אל רה״מ להביא להחלטת הממשלה בהקדם את ׳חוק בוררות חובה בשירותים חיוניים׳, שאוסר על שביתות בגופים חיוניים למשק, כמו רכבת ישראל. כפי שהבטחתי בהתחלה בכוונתי לפעול בשבועות הקרובים כדי לשים קץ לתופעות הפסולות ולהעלות מחדש את רכבת ישראל על הפסים״.
נציין כי לפני שעה קלה פרסם השר כץ עדכון בעמוד הפייסבוק שלו בו ציין כי ״סיכמתי עם רה״מ להעביר את חוק בוררות חובה, שימנע שביתות ברכבת ובשירותים החיוניים. להוריד את היד מהשאלטר ולהחזיר את הרכבת לנוסעים״.
כאמור, הבוקר החלה בעבודתה ועדת הבדיקה שמינה יו״ר ההסתדרות בר-דוד לבדיקת האירועים שגרמו להפסקת פעילות הרכבות בשישי בבוקר בהוראת הנהלת הרכבת, בנימוק של חשש לביטחון הנוסעים. הוועדה היא בראשות השופט בדימוס אמנון סטרשנוב וחברים בה גם היועץ המשפטי של ההסתדרות עו״ד יחיאל שמיר ויו״ר ארגון עובדי עיריית תל-אביב רמי בנגל. יו״ר איגוד עובדי התחבורה אבי אדרי ישמש כמשקיף וילווה מקצועית את הוועדה.
אתמול (א׳) הכריזו בכירי ההסתדרות כי יבצעו חקירה לעומק של אירוע השבתת הרכבות ביום שישי. יו״ר הוועד גילה אדרעי הודיעה כי תגיש תביעת דיבה נגד הנהלת הרכבת.
יו״ר ההסתדרות ארנון בר דוד הגיב לפני זמן קצר לדבריהם של ראש הממשלה ושל שר התחבורה, שמבקשים להטיל מגבלות על זכות השביתה, ואמר כי: ״הכוונה לכרסם בזכות השביתה ולהחליש את ציבור העובדים, מערערת את יסודות הדמוקרטיה ותפגע בכל אזרחי ישראל. ההסתדרות שהוכיחה את מחויבותה לדרך של הידברות, לא חוששת ומכירה היטב גם את הדרך השנייה. כל מי שינסה להעמיד במבחן את עוצמתה של העבודה המאורגנת, יגלה מהר מאוד את גודל הטעות שלו. פנינו לשלום ולשיתוף פעולה למען חיזוק מעמד העובדים ושיפור השירות לאזרח אך מי שינסה לנצל את זה לטובת מסע הסתה ושיסוי כלפי העובדים, ייענה ביד קשה״.
הנהלת רכבת ישראל טענה מצדה במכתב שנשלח ליו״ר ההסתדרות בר דוד כי ״אירועי יום שיש האחרון חמורים וקיצוניים. ועדת הבדיקה של ההסתדרות אינה מקובלת עלינו ואיננה אובייקטיבית. אנו דורשים הפעלת צעדים ענישתיים משמעותיים כנגד גילה אדרעי״.