בתגובה להודעת חברת שירות - חברת בת של חברת רכבת ישראל, המבצעת עבורה את הובלה המטען – בנוגע להעלאת תעריפי ההובלה ברכבת, ציין סגן נשיא לשכת המסחר ויו"ר ארגון התאגידים של סוכני המכס והמשלחים הבינלאומיים אמיר שני, כי הדבר בניגוד מוחלט למדיניות ממשלת ישראל, המשקיעה כ-15 מיליון שקל השנה בלבד מתוך תקציב המדינה בפיתוח תשתיות הרכבת, במטרה להפעיל רשת יעילה, המאפשרת ומעודדת הסטת מטענים מרשת הכבישים למסילות הברזל.
אתמול (א') פורסמה ב"PORT2PORT" הודעתו של יורם שאולי, מנהל תפעול וקשרי לקוחות של חברת שירות, בדבר העלאת תעריפי ההובלה ברכבת החל מ-1 בינואר 2014.
על פי ההודעה, יועלו תעריפי ההובלה בקטע שבין נמל חיפה ונמל אשדוד, ולהיפך, בשיעור חד, של 21%. ההודעה מתייחסת למכולות טעונות במטען רגיל, או בחומרים מסוכנים. כשינוע מכולות ריקות יעלה בשיעור של 0.5%.
בתגובה מסר שני שמדובר בקטע העמוס ביותר והוא מצר על העובדה שבהזדמנות זו הרכבת הוסיפה ללקסיקון התעריפים גם מונח חדש, שלא היה בשימוש עד כה – "מכולה כבדה", שבמסגרתו תיחשב כל מכולה שמשקלה מעל ל-23 טון ברוטו, שעליה תתווסף תוספת מחיר של 33%.
שני, המייצג הן את קהיליית היבואנים וחברות השילוח הרוכשים את שירותי ההובלה הבין-נמליים, ציין כי ההודעה נתקבלה במורת רוח וככל הנראה ללא תיאום עם האחראי לנושא הרכבת במשרדי האוצר והתחבורה.
שני הבהיר, כי ההודעה שפורסמה אתמול, שבועיים לפני המועד בו העלאת התעריפים נכנסת לתוקפה, תפגע לא רק בקהיליית היבואנים, אלא גם בחברות הספנות הזרות, המעבירות מכולות בין נמלי הים התיכון, חיפה ואשדוד, כחלק מהשירות ליבואנים.
שני הבהיר, כי בכוונתו לפנות לשרי האוצר והתחבורה, בכדי שייכנסו לעובי הקורה ויימנעו מחברת הרכבת, הפועלת כמונופול ארצי, העלאה כה קיצונית בתעריפים.
שני: "ממשלה הדוגלת במדיניות של צמצום יוקר המחיה ושיפור איכות הסביבה אינה יכולה להרשות לעצמה פגיעה בעלויות היבוא הנופלות על כלל הצרכנים. הקמת חברה בת ברכבת ישראל להובלת מטענים היא אחת מאבני הרפורמה בחברה, שעליה חתמו העובדים וההנהלה.
"החברה הבת אמורה להתחרות במשאיות ולשלש את היקף הפעילות של רכבת ישראל בתחום זה עד סוף העשור. נכון להיום, מובילה רכבת ישראל מעל ל־7 מיליון טונות בשנה, כשהשאיפה היא להכפיל את היקף ההובלות עד ל־2018 ולשלש אותו עד 2020. כדי לעמוד במשימה, קיבלה רכבת ישראל הרשאה לקיים מכרז לרכישת קרונות וקטרי משא בשווי 130 מיליון שקל, כשחלק מהציוד חדש וחלקו משומש השקעות אלו תרדנה לטמיון באם החברה הבת תעלה תעריפים באופן בלתי מבוקר, המביא להסטת מטענים למשאיות".
בתגובה נמסר מרכבת ישראל: "רכבת ישראל פועלת רבות בשדרוג ובהרחבת תשתית חטיבת המטענים. בין השאר, אושרה הגדלת הצי הנייד ורכישת קרונות וקטרים. במקביל פועלת הרכבת להרחיב את חוג לקוחותיה. עדכון תעריפי הובלת המכולות ברכבת ישראל נעשה לאחרונה בספטמבר 2007, כאשר לאורך השנים נשחקו משמעותית מחירי ההובלה של הרכבת. במקביל, עלו התשומות בשיעורים ניכרים ובעיקר עליית מחירי הדלק, המהווה מרכיב של כ-30 אחוז. בהתאם לכך, הודיעה רכבת ישראל ללקוחותיה על כוונתה לעדכן את המחירים החל מתחילת שנת 2014".