ביום חמישי האחרון התקיים כנס מועצת המובילים והמסיעים במלון קראון פלזה, במגדלי עזריאלי בת״א. הכנס התמקד בנושא משבר המחסור בנהגים והשפעתו על כלל המשק - מסחר, תעשייה, תשתיות וביטחון.
בכנס נכחו: גבי בן הרוש, יו״ר מועצת המובילים, דוד כוכבא, מנכ״ל מועצת המובילים, ישעיהו אברהם, מנהל תחום קציני בטיחות במשרד התחבורה, מאיר אלרם, מנהל אגף תיאום גורמי חוץ הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, שוקי שדה, מנכ״ל ארגון חברות ההסעה, אברהם פריד, יו״ר ארגון המוניות, פרופ׳ צבי סגל, ראש פרויקט המוטיבציה העולמי MOTIVA של תאגיד Pearson, אלעד נצר, ראש תחום אנרגיה ותשתיות מהתאחדות התעשיינים ועשרות מנהלי חברות הובלה, מהגדולות במשק.
לאחרונה נפגשנו עם התאחדות התעשיינים ועודכנו שרק בענף הבנייה חסרים כ- 250 נהגים, ובשנה הבאה יהיו חסרים כבר 500 וזה רק ענף אחד. בשנת 2014 ניתנו המלצות צוות המשנה של הממונה על התעסוקה במשרד הכלכלה בנושא עידוד העסקת נהגי רכב כבד, אך לא נעשה דבר
גבי בן הרוש, יו״ר מועצת המובילים
ממועצת המובילים נמסר כי הכנס עסק באחד הנושאים המהותיים ביותר למשק הכלכלי בישראל בכלל ולענף ההובלה וההיסעים בפרט, משבר המחסור בנהגים מביא את חברות ההובלה לקחת על עצמן את עיקר הנטל בכל הקשור ליוזמות שתכליתן גיוס נהגים לענף. מעמד הנהג ותדמיתו ישופרו בתהליך רב שנתי ומתפתח בהתאם למודלים שינוהלו ענפית על ידי מועצת המובילים. במקביל, המועצה תרתום את התעשיינים ואת המדינה, להשתתף בתקציב ייעודי רב שנתי לקידום היוזמות הללו. כל זאת, תוך בחינת יוזמות דומות בעולם והאפשרות ליישמן בארץ.
לדברי גבי בן הרוש, יו״ר מועצת המובילים: ״נושא ההובלה מעסיק את מערכת הביטחון בשגרה ובחירום ואת הכלכלה בישראל. 99.5% מהיבוא והיצוא לישראל וממנה מגיע דרך הים והמשמעות היא שרוב היצוא והיבוא עושה שימוש במשאיות, כאשר רק 5% משתמש ברכבת. לאחרונה, נפגשנו עם התאחדות התעשיינים ועודכנו שרק בענף הבנייה חסרים כ- 250 נהגים, ובשנה הבאה יהיו חסרים כבר 500 וזה רק ענף אחד. בשנת 2014 ניתנו המלצות צוות המשנה של הממונה על התעסוקה במשרד הכלכלה בנושא עידוד העסקת נהגי רכב כבד, אך לא נעשה דבר. לפי נתוני משרד התחבורה קיים היום בטווח המיידי מחסור של כ-3,000 נהגים בתחבורה ציבורית, ושל כ-1,500 נהגים ברכב כבד וכל זה עוד לפני שייכנסו לפעולה שני הנמלים החדשים בעוד כשנה וחצי ולפני השדרוג המתוכנן של התחבורה הציבורית בישראל - מי אמור להפעיל את כל המערכות האלו?
יש לנו רעיונות כיצד לתגמל צעירים, לתת להם מענקים בצורה כזאת שתמשוך אותם אלינו. עם זאת, צריך להבין שלא הכל נמדד בכסף ואנחנו חייבים לחשוב על הנהג כעל משאב יקר ערך. חייבים לפעול יחד עם המדינה לקידום תדמית המקצוע
דוד כוכבא, מנכ״ל מועצת המובילים
בן הרוש: ״אנחנו לא ישבנו בחיבוק ידיים ולא המתנו למשרד התחבורה, נסענו עם הסוכנות לרוסייה ואוקראינה והבאנו 250 משפחות עולות שהשתלבו בענף ההובלה וההיסעים, זה אומנם טיפה בים, אבל זוהי התחלה. קיימנו יריד תעסוקה עם חיל לוגיסטיקה ומשרד הביטחון ל-500 חיילים משוחררים ולפני שחרור, פנינו למשרד הפנים בבקשה להביא עובדים זרים לענף, אנו פועלים להכרה במקצוע והפיכתו למקצוע נדרש ומועדף, סיכמנו בהנהלת המועצה כי חברות ההובלה יתנו מענק בסך 10,0000 שקל לחייל משוחרר שיעבוד אצלן לפחות שנתיים ועוד ועוד. הבעיה היא, שכבר למעלה מ-10 שנים הנושא נמצא על סדר היום, אך אין בממשלה מי שפועל באמת ובתמים לפתרון המשבר ולא זו בלבד, אלא שיש גם גורמים שמפריעים כמו המרב״ד שמעכב ומכשיל מבקשי רישיון נהיגה ומהווה צוואר בקבוק שמרחיק מועמדים פוטנציאלים מהמקצוע. חסם נוסף מהווה העובדה התמוהה שחייל ששירת בצה״ל כנהג והוביל במשך שלוש שנים טנקים, משתחרר עם רישיון בדרגת C1, זה כמו שטייס לא יהיה כשיר לטוס באזרחות. אנו נמשיך לפעול בכל דרך אפשרית לגיוס כוח אדם איכותי לענף. הממשלה החדשה צריכה להתעורר ולפעול לפתרון המשבר, לענף ההובלה יש השפעה עצומה על כלל המשק במדינת ישראל, והמחסור בנהגים עלול להביא לעליית מחירי ההובלה ולפגוע ביוקר המחייה״.
דוד כוכבא, מנכ״ל מועצת המובילים, סקר את המצב בענף ההובלה בעולם. לדבריו: ״מועצת המובילים חברה בארגון התחבורה הבינלאומיIRU וממנו למדנו שהמצב בעולם דומה מאוד למה שקורה בארץ. חשבנו שמשבר המחסור בנהגים מתקיים רק במדינות המפותחות, אבל זה בכל מקום. כך למשל בברזיל ישנו מחסור של כ-100,000 נהגים וחברות ההובלה מגייסות נהגים מקולומביה, בגרמניה בתוך 10 שנים ייווצר מחסור של 150,000 נהגים, וארה״ב תצטרך להעסיק מיליון נהגים חדשים במהלך 15 השנים הבאות. אנו מאמינים שענף ההובלה באירופה יצליח לגייס את הממשלות ולגבש פתרונות ונרצה להיות חלק בתהליך הזה. יש לנו רעיונות כיצד לתגמל צעירים, לתת להם מענקים בצורה כזאת שתמשוך אותם אלינו. עם זאת, צריך להבין שלא הכל נמדד בכסף ואנחנו חייבים לחשוב על הנהג כעל משאב יקר ערך, אם נזלזל בכוח האדם זה יפגע בענף כולו. חייבים לפעול יחד עם המדינה לקידום תדמית המקצוע, למשל היום הנהגים מפעילים משאיות בטכנולוגיה מאוד גבוהה וחשוב לשווק את זה. בסופו של דבר, תדמית המקצוע נקבעת על ידי הנהגים, באופן בו הם מציגים את הענף ואת מקום עבודתם. על כן, קמפיינים הסברתיים ביוזמת התאגידים בלבד, לא יתקבלו כאמינים. חלק בלתי נפרד מהצלחת גיוס נהגים חדשים הוא יצירת שביעות רצון ושמירה עליה בקרב נהגים קיימים״.
פרופ׳ צבי סגל, ראש פרויקט המוטיבציה העולמי MOTIVA של תאגיד Pearson, חיזק את דבריו של כוכבא. לדבריו: ״המחויבות וההזדהות הרגשית של העובד עם החברה, תקבע את רמת המוטיבציה שלו ואת המוכנות שלו לתרום להצלחת החברה. כשהעובד מרוצה הוא משדר זאת כלפי חוץ ומשפר את תדמית המקצוע, מה שמסייע בגיוס נהגים. על הנהג להבין את מהות תפקידו, למה התפקיד שלו מרכזי, מה הוא תורם לחברה, וזה מה שיגביר את המוטיבציה שלו. השיווק של המקצוע צריך להתייחס למקצוע עצמו לא לשכר, לכן גם חשוב להגדיר את הנהג כמקצוע״.