איגוד עובדי התחבורה בהסתדרות הגיש אתמול (ד') לבית הדין הארצי לעבודה בירושלים עתירה ובקשה דחופה למתן צווי מניעה, שיחייבו את התאחדות בעלי מפעלי הובלה לשלם לנהגים את שכר המינימום המעודכן כפי שנדרש בחוק.
העתירה לאחר שארגון המעסיקים החליט באופן בוטה וחד צדדי, לדברי ההסתדרות, לממן את העלאת השכר באמצעות הפחתת הפרמיות המשולמות לנהגים, ולא בנוסף להן. התוצאה היא כי השכר הכולל של העובדים בענף כלל לא יתעדכן כפי שיקרה בשאר ענפי המשק.
הרקע לבקשה הוא יוזמת ההסתדרות להעלאת שכר המינימום החל ממשכורת אפריל 2015, שקיבלה תוקף חוקי בעדכון הוראות חוק שכר המינימום ולפיכך מחייבת את כלל המעסיקים.
ואולם, התאחדות בעלי מפעלי הובלה, ארגון המעסיקים שמאחד את כל חברות התובלה, החליטה שהיא אינה מיישמת את ההעלאה כנדרש, ובכוונתה להשתמש בפרמיה המשולמת לעובדים לשם מימון העלאת שכרם. החלטה זו אמורה להיות מיושמת כבר במשכורת אפריל.
הפרמיה הינו רכיב שכר המשולם לנהגים בנוסף לשכר הבסיס שלהם, ותפקידה לפצותם בגין מאמץ על עבודתם ובגין שעות עבודה נוספות. הוראות חוק שכר מינימום קובעות בפירוש כי מעסיק אינו רשאי להטמיע את הפרמיה בשכר העובדים, מכיוון שאז תיגרע מהם הזכות ליהנות מהעלאות שכר. המשמעות של הפחתת הפרמיה לנהגים, שממילא הינם אוכלוסייה מוחלשת המשתכרת ברמות שכר נמוכות, היא שהם יממנו בעצמם, מכיסם, את העלאת שכר המינימום.
בבקשה שהגישה לבית הדין באמצעות עורכי הדין שי תקן, מורן פרידמן וקארין איילון, ציינה ההסתדרות כי מדובר ב"ביצוע חד-צדדי של חלוקה מניפולטיבית שונה בין רכיבי השכר, כאשר ההתאחדות משיתה למעשה על העובדים את מלוא עלות עדכון שכר המינימום, והכל במטרה לחסוך להתאחדות את עלויות העדכון".
אם לא די בפגיעה המהותית בשכר העובדים, קובעת ההסתדרות, הרי שהחלטת התאחדות בעלי מפעלי ההובלה פוגעת גם במערכת יחסי העבודה הקיבוציים הקיימת בין הצדדים, שכן ההתאחדות נהגה שלא בתום לב וכלל לא קיימה עם ההסתדרות משא ומתן בנוגע לכוונתה "לעדכן" כאמור את שכר המינימום והפרמיה לעובדים, אלא הסתפקה במשלוח הודעה ותו לא.
ההסתדרות מבקשת מבית הדין לתת צו זמני, שימנע את השינוי לרעה בשכר העובדים במשכורת חודש אפריל, ומנגד יגלם את ההעלאה החדשה בשכר המינימום, וכן שייקבע דיון דחוף במעמד שני הצדדים. במקביל נתבקש בית המשפט לאשר צו קבוע שימנע כליל את השינוי לרעה שביצעה ההתאחדות בשכר הנהגים ויחייב אותה לקיים מו"מ בנושא עם ההסתדרות.
יו"ר איגוד עובדי התחבורה בהסתדרות אבי אדרי: "ההסתדרות לא מקבלת ולא תקבל את הפגיעה החמורה הזו בשכר הנהגים. מדובר בעובדים קשיי יום, המבלים שעות ארוכות על ההגה, לעתים במשמרות המגיעות עד ל-12 שעות נסיעה בחום, ביזע, בעבודה פיזית קשה ואינטנסיבית. דווקא באוכלוסייה המוחלשת הזאת ארגון המעסיקים מתכוון לפגוע".
בהתאחדות בעלי מפעלי הובלה זועמים על המהלך של ההסתדרות וטוענים שהוא נעשה למטרות יחסי ציבור בלבד. לטענת ההתאחדות, המשמשת כארגון הגג של המעסיקים בענף ההובלה, כבר למעלה משלוש שנים שמתנהל מו"מ בין ההתאחדות להסתדרות, שבמסגרתו נידונים שני נושאים עיקריים: שינוי את טבלאות השכר של הנהגים וקידום פוליסת אובדן כושר עבודה ונכות מקצועית לנהגים.
לראייה טוענים בהתאחדות מפעלי התובלה, שכבר בהסכם ההבנות שנחתם בשנת 2010, ההסתדרות התחייבה שתוך חצי שנה יימצא פתרון לפוליסה ושתוקם ועדה פריטטית לגבי שכר המינימום. המו"מ, לטענתם, התנהל בצורה שלומיאלית וחסרת ידע שגרמה נזק לעובדים.
עוד נטען, כי המעסיקים החליטו לשנות את מבנה השכר ולהעלות את שכר הבסיס של הנהגים בכ-30%, על חשבון הפרמיה, וכך להבטיח שכר בסיס גבוה לנהג. צמצום הפרמיה והעלאת שכר הבסיס יבטיחו ביטחון כלכלי לנהג. מטרת העלאת שכר המינימום היא הוצאתם של עובדים ממעגל העוני, בכדי שכל עובד יהיה מסוגל להתפרנס בכבוד. האם מי שמרוויח בין 10,000–14,000 שקל בחודש נכלל בהגדרה זאת?
עוד טוענים בהתאחדות, שלא מדובר בעובדים אשר כל הכנסתם מבוססת על שכר המינימום. הפרמיות הגבוהות נועדו מלכתחילה לכפר על שכר מינימום לא ראוי, ברגע ששכר המינימום הועלה, אין כל היגיון להשאיר את הפרמיות במתכונתם הגבוהה, כיוון שהמעסיקים לא יוכלו לעמוד כלכלית גם בפרמיות גבוהות וגם בשכר בסיס גבוה.
עוד נטען, כי במסגרת המו"מ, המעסיקים דורשים לקדם פוליסת אובדן כושר עבודה מקצועי ונכות תעסוקתית לנהגים, על מנת להבטיח במקרה של תאונה את השתכרותו הבסיסית של הנהג, אך ההסתדרות מעכבת את היוזמה ועד היום יישום הפוליסה לא יצא לפועל, ההתאחדות דואגת לנהגים ורואים בהם שותפים מלאים לגורל החברה וחוסנה הכלכלי.
בהתאחדות מסבירים שמרכיבי שכר קבועים שיופיעו בתלוש השכר של הנהגים הם: תוספת מקצועית לנהג בעל וותק של שש שנים בסך 288 שקל כל חודש, אש"ל בסך 50 שקל ליום עבודה, תכולת כיסויים סוציאליים הכוללים פנסיה מקיפה, קרן השתלמות וביטוח אובדן כושר עבודה עיסוקי.
יו"ר התאחדות בעלי מפעלי הובלה גבי בן הרוש: "צעד זה נעשה דווקא על מנת לשפר את הביטחון הכלכלי של הנהגים אף יותר מכפי שהוא היום, כיוון ששכר בסיס הוא מקור הכנסה יציב יותר מפרמיה. אנו מאמינים ששיפור ביטחונם הכלכלי יתרום גם לשיפור רמתם המקצועית. ניהלנו דיון עם הנהגים ורבים מהם מבינים באופן ברור את עמדת החברות. הניסיון של ההסתדרות להראות כאילו אנו מתנגדים להעלאת שכר המינימום, הוא מגוחך. כדאי שבהסתדרות יתעסקו במה שבאמת צריך, שידאגו לעובדים שמרוויחים 5,000 שקל לחודש, אשר לא ייהנו מעליית שכר המינימום הנוכחית, ולא לאלה המרוויחים 14,000 שקל לחודש.
"כבר התרגלנו לראות את ההסתדרות תומכת בסקטורים החזקים ומזניחה את החלשים. שיפעלו לטובת אותם ענפים בהם השכר איננו ראוי ולא יבזבזו משאבים על ענף ההובלה שבו השכר ראוי ומכובד.
"ההסתדרות איננה אוכפת את ההסכם הקיבוצי על חברות ההובלה ונוצרת מציאות שבה יש חברות שאינן מקיימות את חוקי העבודה. כל מהלך כזה מחליש את כושר התחרות של החברות המסודרות".