לוחם הפלמ״ח, יזם, תעשיין, פילנתרופ וחתן פרס ישראל סטף ורטהימר, בן 98, נפטר אתמול בשיבה טובה. ורטהימר נולד ב-1926 בקיפנהיים גרמניה ועלה עם משפחתו לישראל בשנת 1937, הם גרו במעברה בנהריה לעולים חדשים. ב-1943 התגייס לחיל האוויר הבריטי ושימש כקצין תמיכה לציוד אופטי בבסיס חיל האוויר הבריטי בבחריין. ב-1945 הצטרף לפלמ"ח, סיים קורס טייס והושם כקצין הנדסה ופיתוח תעשייה ביטחונית מחתרתית.
ב-1952 ייסד בנהריה את חברת "ישקר" לייצור כלי חיתוך ממתכות קשות, בתחילה בצריף בית המשפחה, ולאחר מכן במחסן גדול יותר. "ישקר" היא כיום אחת משלוש היצרניות המובילות בעולם בתחום. 98% מהייצור בישקר מיועד לייצוא, לתעשיית הרכב, התעופה, החלל, והאלקטרוניקה. בשנת 2006 נרכשה ישקר על ידי קבוצת ברקשייר-האת'אווי של היזם וורן באפט. סטף ורטהימר ובנו איתן התעקשו למכור את חברת ישקר בישראל, ובכך סייעו לסגירת הגירעון התקציבי של מדינת ישראל באותה תקופה.
ב-1981 פתחה מרים ז"ל רעייתו של סטף את מאפיית "לחמי" המצליחה. מרים עמדה לצידו ותמכה בעשייתו בהקמת המפעלים וגני התעשייה. היא נפטרה ממחלה קשה ב-1989.
נשיא התאחדות התעשיינים ד״ר רון תומר: “סטף ורטהיימר היה מגדולי התעשיינים של ישראל – מורשתו תישאר חקוקה לדורות״
נשיא התאחדות התעשיינים, ד״ר רון תומר, הביע צער עמוק על לכתו של סטף ורטהיימר, מהתעשיינים הבולטים בתולדות ישראל, ואמר כי ״סטף ורטהיימר היה מגדולי אנשי התעשייה של מדינת ישראל – יזם, ממציא, מחנך ומנהיג בעל חזון, שראה בתעשייה מנוע צמיחה כלכלי וחברתי למדינה כולה. החזון שלו הפך למציאות בשטח – בפיתוח התעשייה הישראלית, בחיזוק הפריפריה ובהשקעה בדור העתיד של הייצור והחדשנות בארץ״. נשיא ההתאחדות הוסיף כי ״ורטהיימר הוכיח שתעשייה חזקה היא לא רק עניין כלכלי, אלא גם ציונות אמיתית. בזכות מפעליו, ובראשם ישקר. אלפי עובדים בישראל מצאו פרנסה, וישראל התבססה כאחת המדינות המובילות בעולם בתחומי הייצור המתקדם. מורשתו והערכים שהנחיל ימשיכו להוביל את התעשייה הישראלית גם בעתיד. אני שולח תנחומים למשפחתו, לחבריו ולעובדי ישקר – ולהתאחדות התעשיינים כולה, שזכתה לפעול לצדו של אדם יוצא דופן. יהי זכרו ברוך״.
ב-1967, בתגובה לאמברגו שהטיל שארל דה גול על יצוא כלי נשק צרפתיים לישראל, החל ורטהימר לייצר להבים למנועי סילון. מה שהחל כמפעל קטן הפך לנכס אסטרטגי: חיל האוויר הישראלי לא יהיה תלוי עוד בלהבים מיובאים. במהלך השנים זכה מפעל זה להכרה בינלאומית וחבר לחברות בינלאומיות מובילות בעולם התעופה: "פראט אנד ויטני" ו"רולס רויס" אשר הפכו לשותפות שלו בייצור להבים. שלוחות של טכנולוגיית להבים הוקמה במספר ארצות בעולם.
מאז 1982 הקים ורטהימר שבעה גני תעשייה - שישה בישראל ואחד בטורקיה- בישראל- תפן, תל חי, דלתון לבון ונצרת בצפון, וגן התעשייה עומר בדרום. בטורקיה- הוקם פארק התעשייה בגבזה. הפארק הראשון בתפן יצר מודל ייחודי, בעקבותיו הוקמו הפארקים האחרים מטרתם-קידום תעשיות לייצוא היצוא כדי לעודד דור חדש של יזמים, אותם ליוו אנשי מקצוע בגני התעשייה עד שיכלו לייצא. בגני התעשייה שילב מוזיאוני אמנות, הוא אמר שהתכונה החשובה לכל אדם בכל מקצוע היא היצירתיות, חשובה עבודת כפיים וחשוב לייצר.
בתחום החינוך, הקים ותמך בשיתוף משרד התעשייה בתי ספר מקצועיים להכשרה מקצועית בתחום עיבוד שבבי מתקדם בלבון (ליהודים וערבים), ולחיילים בבסיסי צה"ל בחיל הים בחיפה, ובג'וליס של חיל החימוש. בכדי לקדם אנשי מקצוע לתעשייה הישראלית.
ורטהימר שהקים את הישובים כפר ורדים ולבון- פעל לשילוב תעשייה חכמה, בגני התעשייה, לצד פעילות תרבותית, איכות חיים והקמת מקומות מגורים איכותיים – שאפשרו לאוכלוסייה צעירה להישאר בגליל ובנגב.
חזונו של ורטהימר היה לייצר עבודה ופרנסה בישראל ולעמי הסביבה, כך שתיווצר עשייה במקום לעסוק במלחמות ובכך לייצב את המזרח התיכון. הוא פעל להקמת אזורי תעשייה משותפים בגבולות ירדן ומצרים, וכינס בשעתו לועידה בתפן- בכירים ממשלות ארה"ב, אירופה, ישראל ונציגים מארצות ערב- לגיבוש תוכנית לשיתוף פעולה אזורי ליצירת תעסוקה ודו קיום.
ב-2011 פרסם את הספר "איש ליד מכונה" על ההיסטוריה של הקמת גני התעשייה וישקר.
ורטהימר שהדליק משואה בטקס המשואות בהר הרצל ביום העצמאות ה-58, היה עטור פרסים ועיטורי הוקרה מהארץ ומחו"ל על פעילותו בתחומים הרבים- פרס ישראל תשנ"א, עיטור נשיא המדינה, בתחום החינוך- פרס קפלן, פרס רוטשילד, פרס יגאל אלון, יקיר הגליל, מ אביר איכות השלטון, מפרס בובר-רוזנצווייג המכובד בגרמניה ועוד.
בנו, ממשיכו, איתן ורטהימר ז"ל נפטר ממחלה קשה לפני שנתיים. סטף ורטהימר הותיר אחריו 3 ילדים, 9 נכדים ו- 23 נינים.