יובל רכלבסקי: מוכנים לבחון שימוש בגישור ובוררות בסכסוכי עבודה בשירות הציבורי

רכלבסקי דיבר ביום עיון שקיים המרכז הישראלי לניהול (המי"ל), בשיתוף עם האגודה הישראלית לחקר יחסי עבודה, על הגבלת זכות השביתה, בעקבות הצעות החוק השונות בנושא זה הנדונות כיום בכנסת ובועדת שרים לענייני חקיקה


00:00 ,28.03.2004 מאת: מערכת פורט2פורט
שלמה שני: הפתרון טמון לא בהגבלת שביתות אלא בטיפול בסיבות לפריצתן

הממונה על השכר באוצר, יובל רכלבסקי, אמר כי האוצר יהיה מוכן לבחון ברצינות את ההצעה של האגודה הישראלית לחקר יחסי עבודה לחייב גישור בסכסוכי עבודה בשירות הציבורי. רכלבסקי דיבר ביום עיון שקיים המרכז הישראלי לניהול (המי"ל), בשיתוף עם האגודה הישראלית לחקר יחסי עבודה, על הגבלת זכות השביתה, בעקבות הצעות החוק השונות בנושא זה הנדונות כיום בכנסת ובועדת שרים לענייני חקיקה.

הממונה על השכר הסביר, כי האוצר יהיה מוכן לשקול הכנסת שיטות חדשות לפתרון סכסוכים בסקטור הציבורי, כולל גישור ובוררות, לפי המודל שכבר נוסה בסיום הסכסוך עם הרופאים. עם זאת אמר רכלבסקי, כי איננו מקבל את הצעת האגודה ליחסי עבודה לפיה ימונו שופטים בדימוס לתפקיד המגשרים וציין, כי ישנם מגשרים טובים יותר מאשר שופטים בדימוס. רכלבסקי טען עוד, כי השביתות וההפגנות בחזית משרד האוצר הפכו למכת מדינה ונועדו למנוע רפורמות חיוניות שהיו מביאות לחיסכון של מיליארדי שקלים. הוא הדגיש, כי יש להחזיר את המערכת למסגרת הגיונית מבלי לפגוע בדמוקרטיה.

גם שלמה שני, יו"ר האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות, אמר כי השנה החולפת הייתה השנה הגרועה ביותר בתחום יחסי העבודה בישראל. לדבריו, ההסתדרות לא רצה בשום שביתה ואף פעלה נמרצות כנגד פריצת שביתות פראיות, לעיתים ע"י פיזור ועדי עובדים. עם זאת, הוא הביע התנגדות להגבלת זכות השביתה ואמר כי הפתרון טמון לא בהגבלת זכות זו, אלא בטיפול בסיבות לפריצת השביתות במשק.

מזכ"ל הסתדרות עובדי המדינה, עופר עיני, תקף בחריפות את האוצר וטען, כי הפר הסכמים כתובים בגסות ופעל לשנות את כללי המשחק. הוא מתח ביקורת בעיקר על אגף התקציבים באוצר, אשר לדבריו נתן את הטון במערכה, במקבץ של שינויים מבניים ללא תיאום עם יתר אגפי האוצר ועם יתר משרדי הממשלה. לדבריו, האוצר התנגד להידברות לאחר שההסתדרות הסכימה בצעד אמיץ להורדת שכר, שכן הוא פירש בטעות את הסכמת ההסתדרות כחולשה. לדבריו החוק המוצע להגבלת שביתות הוא אבסורדי ודרקוני וההסתדרות ועובדי המדינה לא יסכימו לכך וללא ייתנו לחוק לעבור.

נציב שירות המדינה, שמואל הולנדר, אמר כי המדינה זקוקה להסתדרות חזקה, אך אין מנוס ממציאת חלופות לשביתות, שכן המצב כיום בלתי נסבל וצריך לחשוב על טובת הציבור.