התעשיינים: ״אם הממשלה לא תתעורר, אנחנו צפויים להיקלע למשבר כלכלי וחברתי עמוק״

נשיא התאחדות התעשיינים: בעקבות הקיפאון בנדל״ן - צניחה של 55% בהיקף הפעילות של תעשיות הבנייה. קורא לממשלה להביא באופן מיידי עובדים זרים ועובדים פלסטינים לעבודה בתעשייה ובענפי הבנייה. הלמ״ס: ירידה של 19.4% בתמ״ג


12:13 ,20.02.2024 מאת: מערכת פורט2פורט

נשיא התאחדות התעשיינים ויו״ר נשיאות המעסיקים והעסקים, ד״ר רון תומר, חשף הבוקר בכנס החירום של התאחדות הקבלנים בוני הארץ, כי דוח חדש של איגוד מוצרי הצריכה והבנייה בהתאחדות מראה כי בעקבות הקיפאון בנדל״ן, ישנה צניחה של 55 אחוז בממוצע בהיקף הפעילות של חברות תעשיות הבנייה בישראל בינואר 2024 לעומת ינואר 2023. הדוח מתבסס על סקר שבוצע בקרב כ-200 חברות תעשייתיות שמייצרות מוצרים הנלווים לבנייה, כגון מלט, דבקים לבנייה, בטון ועוד.

 

מהדו״ח עולה כי כ-8 אחוז מהחברות אף דיווחו על יותר מ-75 אחוז צניחה במכירות. כ-70 אחוז מהתעשיינים דיווח על צניחה של עד 50 אחוז במכירות, כ-15 אחוז מהתעשיינים דיווח על צניחה של עד 75 אחוז במכירות וכ-7 אחוז מהתעשיינים דיווח על ירידה של עד 25 במכירות. לדברי נשיא התאחדות התעשיינים, המשמעות בשטח של הצניחה במכירות באופן כה דרמטי, הנה צמצום ואף סגירה מוחלטת של קווי ייצור ופיטורי עובדים במפעלים הישראלים.

 

״ענף הבנייה הישראלי ובעקבותיו גם תעשיות הבנייה, נמצאים במצב קשה מאוד מאז תחילת המלחמה. זאת הן בשל הפסקות הבנייה והקיפאון בענף הנדל״ן והן בשל המחסור החמור בעובדים. התוצאה היא משבר של ממש וסגירה של קווי ייצור של חומרי גלם חיוניים לבנייה, כמו מלט, שאחר כך יהיה קשה מאוד לפתוח אותם שוב מחדש. תעשיה היא לא מכונית שמתניעים אותה ומכבים לפי צורך - אם תעשיינים מגיעים למצב שהם נאלצים לסגור קו ייצור, יש סיכוי גבוה שהוא כבר לא יחזור, ואז מדינת ישראל עלולה למצוא את עצמה ביום שאחרי המלחמה, ללא תעשיית בנייה ישראלית עצמאית. המשמעות של כך היא פגיעה עמוקה בתוצר ובתעסוקה ופיתוח תלות מוחלטת  ביבוא ממדינות לא ידידותיות בלשון המעטה כמו טורקיה וסין, וגם שמחירי הנדל״ן יעלו, כי ללא תחרות עם התעשייה הישראלית, המחירים פשוט עולים״. 

 

לאור המצב הקשה, נשיא התאחדות התעשיינים קורא לממשלה לעזור לתעשיות הבנייה הישראליות לצלוח תקופה זו, על ידי הגדלת הרכש הממשלתי מתוצרת ישראלית. "אם הממשלה לא תתעורר, אנחנו צפויים להיקלע למשבר כלכלי וחברתי. הממשלה חייבת להביא באופן מיידי עובדים זרים ועובדים פלשתינאים לעבודה בתעשייה וליצור מסלול פיצוי ייעודי לענף תעשיות הבנייה, כולל חברות עם מחזור של מעל 400 מיליון שקל. כמו כן יש להעניק תיעדוף ברור לתעשיית הבנייה הישראלית במכרזים ממשלתיים וגם הקבלנים המקומיים צריכים לעשות כל מאמץ ולתעדף את התעשייה המקומית על פני יבוא. כך נגדיל את היקף הפעילות של תעשיית הבנייה הישראלית ונסייע לה לשרוד בתקופה קשה זו ונשמר את העצמאות היצרנית של מדינת ישראל בתחום הבנייה״.

 

רון תומר, נשיא התאחדות התעשיינים ויו״ר נשיאות המעסיקים והעסקים: ״ציונות אמיתית זה לא ציוץ בטוויטר או בפייסבוק של פוליטיקאי- ציונות אמיתית זה ענף הבנייה והקבלנים שבונים את המדינה הזו, ציונות אמיתית זו תעשיית הבנייה שעכשיו נמצאת בקריסה. הכלכלה האמיתית היא פה. ואם מישהו חושב שאנחנו יכולים להיות תלויים ביבוא מוצרי בנייה מטורקיה, הוא טועה ובענק. ברגע אחד ארדואן יכול להפסיק את היצוא לישראל ולכרות לעצמו אצבע, רק כדי שהוא יוכל לשסף לנו את הגרון. אם אנחנו רוצים שתהיה פה כלכלה אחרי המלחמה- הממשלה חייבת להעניק לנו פתרונות ועכשיו- הממשלה צריכה לתת בהוראת שעה תעדוף מוחלט של תעשיית וקבלני  הבנייה הישראלים על פני יבוא מטורקיה, יש להביא לנו עובדים זרים ופלשתינאים וגם להעניק פיצוי כספי על הנזק שכבר נגרם״.

 

הלמ״ס: ירידה של 19.4% בתמ״ג

 

נזכיר כי אתמול פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה נתונים על הרבעון האחרון של שנת 2023 בהשוואה לרבעון האחרון של 2022. מנתונים אלו עולה כי נרשמה ירידה של 19.4% בתמ״ג (תוצר מקומי גולמי), ירידה של 32.3% בתמ״ג העיסקי, ירידה של 67.8% בהשקעות בנכסים קבועים, ירידה של 18.3% ביצוא הסחורות והשירותים וירידה של 42.4% ביבוא הסחורות והשירותים. 

 

הלמ״ס ציין בהודעתו כי "התכווצות המשק ברבעון הרביעי של שנת 2023 הושפעה באופן ישיר מפרוץ מלחמת חרבות הברזל ב-7 באוקטובר. הרכב התוצר המקומי הגולמי השתנה בעקבות גיוס המילואים הנרחב, תשלומים עבור דיור חלופי למפונים בהתאם לתוכנית הממשלתית, העדר כוח עבודה בענף הבינוי ועוד״.