נשיא לשכת המסחר והתעשייה חיפה והצפון, דוד קסטל, פנה לראש הממשלה, בנימין נתניהו, והתריע בפניו כי העיכובים במימוש ההחלטה להעביר את מכון וולקני לגליל פוגעים באינטרסים חיוניים של מדינת ישראל. קסטל אומר כי כאשר התפרסמה ההחלטה, בתחילת מרץ 2016, בירך עליה המגזר העסקי בצפון, וראה בה כצעד מבורך בדרך הארוכה הנדרשת ליצירת מוקדי תעסוקה איכותית, שבכוחם לבלום בריחה של צעירים מהצפון למרכז.
מדובר לא רק באינטרס של תושבי הצפון אלא בקידום אינטרסים לאומיים כמו ביזור האוכלוסייה ופינוי שטחים חסרים כל כך לבניית יחידות דיור רבות במרכז הארץ.
"למרות שמדובר בפעולה כה חיונית, עברה מאז ההודעה שנה ורבע, והמעבר 'תקוע'. עובדי מכון וולקני, שאינם רוצים במעבר לצפון, גייסו לעזרתם כל גוף אפשרי, אפילו נשיאי אוניברסיטאות בישראל, שהזהירו מפני 'הרס המחקר החקלאי' וחשש מפני 'פגיעה בביטחון התזונתי של ישראל'. למרבה הצער, הצליחו טענות אלה לעכב את העברת מכון וולקני. למרות ששר החקלאות הבטיח שתהיה הידברות עם העובדים וכי מכון וולקני במקומו החדש ייהנה מהרחבת תקנים, ממעבדות חדשות וממיטב המתקנים והציוד – עדיין נמשכו הטענות על הפגיעה הצפויה במחקר החקלאי".
דוד קסטל מפריך בפנייתו לראש הממשלה טענות כמו היעדר מוסד רלוונטי גדול מספיק כדי לתמוך במכון מחקר: "הטכניון אינו גדול מספיק? בפקולטה להנדסה אזרחית וסביבתית ישנה פעילות ענפה של הנדסה חקלאית. מו"פ צפון הוא יחידת המחקר של הייצור החקלאי בצפון הארץ. זהו המו"פ האזורי הפריפריאלי הגדול בישראל בהיקף פעילותו". יתר על כן, הגליל העליון והגולן התברכו במגוון גיאוגרפי ואקלימי ייחודי, ההופך אותו לשדה ניסוי שאמור לאתגר כל חוקר חקלאי.
והוא מוסיף: "אני, כנשיא לשכת המסחר והתעשייה חיפה והצפון, שהיא ארגון מעסיקים, תומך תמיכה מלאה בשמירה על זכויות העובדים במכון וולקני. יש דרכים לשמור על זכויות עובדים – לא במחיר של ויתור על מעבר המכון לצפון. ההצלחה הזו מדאיגה אותי במיוחד, כי היא איננה יחידה. כך קורה גם להקמת שדה תעופה בינ"ל בצפון הארץ, שכבר נגררת בין החלטות ממשלה והמלצות של ועדות מקצועיות כבר יותר מ-22 שנה. קבוצות שהן מיעוט שבמיעוט, שאינן רוצות בתנועת מטוסים ליד הבית, מצליחות לעכב ביצוע פרויקט חיוני, שהממשלה שבה והחליטה לגביו. אני מצפה ממשלת ישראל לגלות משילות. להגן באומץ על החלטותיה העוסקות באינטרסים לאומיים ולא לאפשר לקבוצות מיעוט קולניות לפגוע שוב ושוב באינטרסים אלה".
נשיא לשכת המסחר מצטט עוד מדבריו של ח"כ פרופ' מנואל טרכטנברג, שיסד את המועצה הלאומית לכלכלה וכיהן כיו"ר הוועדה לתכנון ולתקצוב של המועצה להשכלה גבוהה: "זוהי הזדמנות היסטורית לחבר בין אשכול מרתק של מחקר יישומי שהתפתח בגליל העליון ובגולן, לבין העוצמה והניסיון של מכון וולקני, ולמנף את החיבור ביניהם ליצירת מאסה קריטית, שתשנה את פני האזור ותתרום רבות למשק בכללותו...צירוף מכון וולקני יהפוך את האשכול המתהווה לתלכיד מנצח - זהו הג'וקר שישנה את כללי המשחק".