רשות התחרות הציגה בוועדת הכלכלה הצעה חדשה להגברת תחרות בענף הפארם

הרשות תבדוק פתיחת חנויות במרכזים מסחריים גדולים. יו״ר ועדת הכלכלה ביטן ביקש לבחון אם יש מקרים חריגים של פגיעה בתחרות שמחייבים התערבות בחוזים קיימים של רשתות מסוימות במרכזי הקניות


10:36 ,28.05.2024 מאת: מערכת פורט2פורט

ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח״כ דוד ביטן, המשיכה אתמול לדון בהצעה לקריאה שנייה ושלישית של הצעתו של ח״כ ינון אזולאי, וקבוצת חברי כנסת, לתקן את חוק קידום התחרות בענף המזון. היו״ר ביטן הזכיר כי מדובר בישיבה שלישית בה מכינה הוועדה את ההצעה לקריאה שנייה ושלישית, וכי ביקש התייחסות של רשות התחרות. רשות התחרות הציגה במהלך הדיון הצעה חדשה, שנועדה לטפל בפתיחת חנויות בקניונים ומרכזים מסחריים גדולים.

 

לאחר הבדיקה הגיעה רשות התחרות למסקנה שעיקר הקושי הוא במרכזים מסחריים ופחות ברחוב. מנהל תחום בכיר תכנון ומדיניות ברשות התחרות, איל שפירא, אמר שישנם מרכזים מסחריים שבהם יש היתכנות לשני פארמים, כיון שהם מאוד גדולים - מעל 35 אלף מטר, ולכן גם אם ייפתח שם פארם אחד, לא תהיה בעיה לפתוח פארם נוסף. ״אנחנו מבקשים הוראת שעה של 4 שנים בהם נבחן פתיחת סניפים במרכזים מסחריים בשטח של בין 3,000 מ״ר ל-35 אלף מ״ר, כשבסביבה שלהם קיימת חנות נוספת של אותה רשת פארם״, אמר.

 

עוד הסביר עו״ד שפירא, כי הכוונה היא שבערים הגדולות בהן יותר מ-200 אלף תושבים (10 הערים הגדולות) רשת פארם שתרצה לפתוח חנות שקרובה ברדיוס של קילומטר לחנות אחרה שלה, או שני ק״מ בערים הקטנות, תצטרך לקבל אישור מראש מרשות התחרות במשך 4 שנים. הוא הוסיף, כי לאחר מכן הכלל ימשך אך הרשות לא תאכוף זאת מראש, אלא תבדוק פתיחת חנויות בדיעבד ואם תהייה פגיעה בתחרות היא תתערב. הוא הוסיף כי כדי שניתן יהיה ליישם את החוק הרשות צריכה 5 תקנים נוספים.

 

נציגת מרכז המחקר והמידע של הכנסת, הכלכלנית בת חן רוטנברג, אמרה שהמצב כיום הוא שסופר פארם מובילה בנתח השוק בקניונים מרכזיים, וכי הם לא מצאו תרחיש שקבוצת קניונים מנעה מרשת פארם כלשהי להיכנס.

 

ח״כ ינון אזולאי ביקש מרשות התחרות נתונים לגבי מספר החוזים החתומים בשלושת רשתות הפארם, ושפירא השיב כי יש הסכמים שכבר נחתמו והחוק לא בא לעסוק בחוזים שכבר נחתמו, ״השוק הוא דינמי, גם מחר בבוקר יחתמו הסכמים נוספים והחוק צופה פני עתיד״, אמר.

 

היועץ הכלכלי החיצוני של שופרסל, שלומי פריזט, התייחס מטעם BE פארם להצעה ואמר: ״הסתכלנו על מרכזים מסחריים עתידיים שהולכים להיפתח, לוקח בערך 4 שנים להקים מרכזים כאלה ונמסר לי שהחוזים נחתמים 4-5 שנים לפני שהחנות נפתחת, כלומר ההסכמים כבר חתומים״. 

 

מנכ״ל סופר פארם, ניצן לביא, הכחיש כי קיים חוזה חתום עם מרכז ביג שאמור להיפתח ב-2024 בדימונה. פריזט טען, כי בדימונה יש כיום שני סניפי פארם, וסופר פראם יכולה לפתוח סניף בביג החדש ולהיות מונופול מושלם בדימונה. ״אם בי הייתה פותחת סניף בדימונה לא הייתם נותנים לסופר פארם לקנות את הסניף הזה, זה כמו מיזוג שלא היינו מאשרים״, אמר פריזט.

 

נציגת משרד המשפטים עו״ד לירון נעים, טענה כי התערבות בחוזים קיימים מצריך זהירות. ״אני לא אומרת שזה לא חוקתי ובלתי אפשרי, אבל כדי לעשות התערבות כזו צריך שתהייה תשתית עובדתית יותר מוצקה ממה שיש בפנינו כרגע ולהראות שיש בעיה יותר חמורה ממה שעולה בפנינו כרגע. ייתכן שהממונה תוכל לבטל חוזה וזו אמירה לא טריוויאלית, אמירה כזו היא כמעט חסרת תקדים בחקיקה״, אמרה. ״אם יש מצוקת שטחי מסחר כזו שעולה כדי כך שיש צורך להתערב בהסכמים קיימים ייתכן שאפשרי, אבל לא עלתה בפני תשתית ראייתית כזו״.

 

ח״כ ביטן תהה בפני נציגי בי מה מפריע להם לשכור מקום ולפתוח חנות, האם חסרים שטחים בדימונה? ומנכ״לית בי פארם, עינת פלד שפירא, השיבה כי חנויות פארם נמצאות באזורים של ריכוז צרכני גבוה וכי בדימונה אין הרבה מרכזים מסחריים עם תנועה צרכנית גבוהה. ״אם הייתה לנו את האופציה היינו פותחים שם, שנים אנחנו מנסים להיכנס למרכזי ביג ונענים בסירוב״, אמרה.

 

ח״כ ביטן ביקש מרשות התחרות ומשרד המשפטים לחשוב על מצב שכן תהייה התערבות בנושאים מאוד קיצוניים תוך כדי בדיקה, כמו בדימונה שם לדבריו באמת יש בעיה. הוא ביקש כי לקראת הישיבה הבאה תעשה בדיקה בנוגע לטענה של בי פארם שאין אפשרות לשכור שם מקום.

 

נציג סופר פארם, עו״ד ניב זקלר, אמר כי לסופר פארם יש חוזי שכירות קיימים וזו זכות קניינית שלה. ״כשהיא חתמה על זה לא היה חוק, לא היה צורך להגיש בקשה וכמובן שכל התערבות בחוזים קיימים היא התערבות בזכות קניינית של סופר פארם״, טען. ״הציגו פה מודל של ק״מ תחרות אזורית, הוא סותר את המודל שחל על רשתות קמעונאיות. כשקבעו מודל גג ברשתות קמעונאיות מצאו שיש מחסור בנדל״ן להקמת סניפים גדולים, וכאן אין הוכחה שיש מחסור בנדל״ן להקמת סניפי פארם״. 

 

מנכ״ל סופר פארם לביא, אמר כי באותו מרכז מסחרי שופרסל יכולה לפתוח סניף שופרסל עם מחלקת בי כיון שהחוק לא אוסר עליה, אבל סופר פארם צריכה לבקש אישור ולא יכולה לפתוח במרכז הזה חנות. לגבי הדיון בנוגע לדימונה אמר, כי ״בדימונה אין בעיה של שטחים מסחריים, כל החוזים העתידיים של סופר פארם בידי הרשות ואין לנו הסכם חתום עם ביג בדימונה והמתחרים שיואילו לפתוח״.

 

ח״כ ביטן סיכם את הדיון בנושא וביקש ממשרד המשפטים ורשות התחרות לבדוק האם יש מקרים קיצוניים שיש צורך להתערב בנושא של חוזים קיימים.