רה״מ ושר האוצר הציגו שורת צעדים לטיפול בהתייקרויות במשק

הצעדים כוללים הפחתת ההתייקרות במחירי החשמל, המים, הקפאת ההתייקרות במחירי הדלק והארנונה. נשיא התאחדות התעשיינים על התוכנית הכלכלית של ראש הממשלה ושר האוצר: ״צעד ראשון בכיוון הנכון״


08:21 ,12.01.2023 מאת: מערכת פורט2פורט

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ הציגו אתמול (ד׳) את התכנית לטיפול בהתייקרויות במשק הכוללת שורה של צעדים שיפחיתו את העלייה במחירי החשמל, המים, הדלק והארנונה ויסייעו לאוכלוסיות חלשות להתמודד עם יוקר המחייה.

 

ראש הממשלה, בנימין נתניהו: ״כיוון שהממשלה בראשותי שמה את יוקר המחייה, את המלחמה ביוקר המחייה בראש סדר העדיפויות שלה אנחנו לא מחכים. הערב אנחנו מודיעים על שורה צעדים ראשונים להילחם במחוללי האינפלציה: החשמל, המים הדלק והארנונה. וחשוב לי להדגיש שהצעדים הללו יוזילו מיד את ההוצאה החודשית של כל משפחה בישראל, והצעדים הללו יעשו דבר נוסף, הם יאטו את קצב עליית המחירים ויתחילו לסובב את הגלגל לאחור״.

 

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ׳: ״מהרגע שנכנסתי לתפקידי במשרד האוצר אני מטפל בנושא יוקר המחייה בחרדת קודש - אני פועל לילות וימים כדי לגבש פתרונות. קיימנו שורת דיונים כדי לגבש תוכנית תוך שמירה על המסגרת התקציבית ומבלי לפרוץ את העקרונות והכללים ולתדלק את האינפלציה. זו תוכנית חירום מיידית ובמסגרת תקציב המדינה נגבש צעדים גדולים ושורה של רפורמות עומק״.

 

נשיא התאחדות התעשיינים על התוכנית הכלכלית של ראש הממשלה ושר האוצר: ״צעד ראשון בכיוון הנכון״

 

נשיא התאחדות התעשיינים ויו״ר נשיאות המעסיקים והעסקים, ד״ר רון תומר, הגיב לתוכנית הכלכלית של ראש הממשלה ושר האוצר ואמר כי ״אנו שמחים כי ראש הממשלה ביחד עם שר האוצר, עמד במרבית ההבטחה שהעניק בוועידה שקיימנו טרום הבחירות, כי יקפיא את תעריפי החשמל, הארנונה והמים, אך יש לוודא כי ההפחתה תגיע גם לכלל העסקים, על מנת שבאמת תוכל לסייע במיתון האינפלציה. אני אכנס לשיח עם משרד האוצר ומשרד הכלכלה כבר השבוע, על מנת לוודא הפחתת עלויות באופן נכון שתשפיע גם על העסקים, לאור הירידה במחירי הפחם בחודש האחרון.

 

צמצום עיקר ההתייקרות הנו צעד ראשון בכיוון הנכון, להפחתת יוקר המחייה והגדלת הצמיחה במשק. על מנת לצמוח כלכלת ישראל צריכה להיות תחרותית, והדרך לכך היא הפחתת התשומות על המשק, שזינקו בשנים האחרונות בעשרות אחוזים והפכו לנטל של ממש על העסקים והתושבים בישראל. אנו מקווים כי כעת ראש הממשלה ושר האוצר יאמצו את המלצותינו ויפעלו גם לחיזוק מחוללי הצמיחה במשק בהם הגדלת היצוא וההשקעה במחקר ופיתוח החיוניים להמשך צמיחתה של המדינה, בד בבד עם הפחתת הרגולציה הכבדה הפוגעת בסביבה העסקית של ישראל״.

 

איגוד לשכות המסחר: מברכים על הרצון להיאבק ביוקר המחיה אבל הנושא מחייב טיפול שורש עמוק בשורה של נושאים

 

אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר, בתגובה לתוכנית למאבק ביוקר המחייה שהציגו ראש הממשלה ושר האוצר: ״אנחנו מקדמים בברכה את הרצון של ראש הממשלה ושר האוצר להיאבק ביוקר המחייה בישראל. זה אחד היעדים החשובים ביותר של הממשלה הנוכחית. אבל הטיפול בנושא יוקר המחייה מחייב טיפול שורש עמוק בשורה של נושאים כפי שהציג איגוד לשכות המסחר בתוכנית ׳8 הנקודות׳. בכלל זה ביטול בירוקרטיה מיותרת והכבדות על המגזר העסקי, פתיחת המשק לתחרות אמיתית, הפחתת מכסי מגן על מוצרי מזון וטיפול בנמלי הים - מוקד מרכזי בהעלאת יוקר המחייה בישראל. כמו כן, הפחתת תעריפי החשמל והדלק והקפאת הארנונה הינם צעדים מבורכים, אך הדבר מחייב התייחסות ארוכת טווח ושינוי המדיניות הקיימת. לשכת המסחר רואה בתוכנית זו שלב ראשון בלבד ואנו מצפים שתוכנית כוללת ומקיפה יותר תגובש לאחר התייעצות עם כלל המגזר העסקי. לא ניתן לתקוף את הגורמים ליוקר המחייה מבלי לראות את התמונה בכללותה ולגעת במוקדים החשובים ביותר מבלי לבחון את המצב כולו מנקודת ראותו של המגזר העסקי״.

 

דובי אמיתי יו״ר נשיאות המגזר העסקי: ״מברך על המהלכים הראשונים שנועדו לעצור את התייקרות העסקים בישראל, אך הדבר דומה לחוסם עורקים שנועד לעצור את דימומו של הפצוע״

 

״אני מברך את ממשלת ישראל בהכרזתה על מהלכים ראשוניים אשר נועדו להוזיל את עשיית העסקים בישראל, אך הדבר דומה להנחת חוסם עורקים על פצוע לצורך עצירת הדימום הראשוני. כלכלת ישראל זקוקה לטיפול מקצועי ואיכותי שצריך לבוא לידי ביטוי בפיתוח מנועי צמיחה למשק, לטובת המגזר העסקי אשר נושא על גבו את הכלכלה הישראלית. רק באמצעות שיתוף פעולה בין ראשי המשק - נשיאות המגזר העסקי, ההסתדרות והממשלה ניתן יהיה להביא בשורה למשק שתוביל לוודאות ויציבות עסקית״.

 

עיקרי התכנית לטיפול בהתייקרויות במשק הינם:

 

הפחתת ההתייקרות במחירי החשמל:

מס הבלו על הפחם יפחת ובהתאם רשות החשמל תוכל להפחית את עליית תעריף החשמל בכ-60 שקל בשנה למשק בית (הפחתה של כ-15% מעליית המחיר). בשבועות הקרובים יוצגו בפני הממשלה עוד צעדים להפחתה נוספת בתעריף. סך הצעדים צפויים להביא להפחתה של כ-240 שקל למשק בית וביחד עם כלי הסיוע לאוכלוסיות החלשות לצמצם את סך העלייה במחיר החשמל לממוצע של כ-70% למשק בית. לעסקים קטנים ובינוניים הצעדים המתוכננים יביאו לביטול מוחלט של העלייה בתעריף החשמל. 

 

הפחתת ההתייקרות במחירי המים:

העלייה בתעריף המים תצומצם בשיעור דומה להפחתת תעריף החשמל. כתוצאה מהמהלך תיחסך למשקי הבית עלייה של עשרות שקלים בשנה. המהלך נעשה הודות להפחתת תעריף החשמל וכן הודות לוויתור על דיבידנד מחברת מקורות, כך שהסכומים ישמשו במקום זאת להפחתת תעריף המים.

 

סיוע להתמודדות עם יוקר המחייה לאוכלוסיות חלשות:

מענק החימום יוקדם באופן חלקי כך שהזכאים למענק יקבלו כבר כעת, במקום בחודש אוקטובר, תשלום בסך של כ-200 שקל, על מנת לסייע להם להתמודד עם יוקר המחיה בתקופה זו של השנה. מענק החימום הוא מענק בסך של 608 שקל המשולם בכל חודש אוקטובר על ידי המוסד לביטוח לאומי לכ-300 אלף קשישים הזכאים להשלמת הכנסה או לקשישים הזכאים לקצבת נכות.

 

הקפאת ההתייקרות במחירי הדלק:

מס הבלו על הדלק יופחת ב-10 אג' עד לסוף שנת 2023. הצעד יאפשר לבטל את ההתייקרות במחיר הדלק (הבנזין) שחלה ב-1 בינואר 2023 בסך של 9 אג' ויסייע להפחתת המחיר בהמשך השנה.

 

הקפאת ההתייקרות בתעריפי הארנונה:

העלייה בתעריפי הארנונה למגורים בגובה 1.37%, שנכנסה לתוקף בחודש ינואר 2023, תוקפא. הצעד צפוי לחסוך כ-70 שקל בשנה בממוצע למשק בית.

 

לצד צעדים אלו, בחודש ינואר נכנסו לתוקף מנגנוני פיצוי אוטומטיים שמגדילים את ההכנסה הפנויה של משקי הבית.

 

עליית קצבאות הביטוח הלאומי:

קצבאות הביטוח הלאומי עלו בחודש ינואר 2023 על פי עדכוני המדדים. מרבית הקצבאות עודכנו בשיעור של 5.3%, לפי עדכון מדד המחירים לצרכן, וקצבאות הנכות התעדכנו בשיעור של 9.8%.

 

הפחתת ההפרשות לדמי ביטוח לאומי ומס בריאות:

מדרגות הגבייה של הביטוח הלאומי ומס הבריאות עודכנו בחודש ינואר 2023 בשיעור של 12.5% בהתאם לשיעור עליית השכר הממוצע. כלל העובדים ששכרם החודשי גבוה מ-6,331 שקל ייהנו מהפחתה בשיעור ההפרשה לדמי ביטוח לאומי ומס בריאות של עד 67 שקל בחודש.

 

הפחתת מסים:

מדרגות מס הכנסה עודכנו בחודש ינואר 2023 בהתאם לעדכון במדד המחירים לצרכן. בנוסף התעדכן שווי נקודות זיכוי, ושווי הנקודה עלה מ-223 שקל ל-235 שקל.