לאור האסטרטגיה לחיזוק היחסים בין ישראל למדינות אפריקה, והחלטת הממשלה לקידום היחסים הדיפלומטים ויחסי המסחר בין המדינות, קיים השבוע מנכ״ל משרד הכלכלה והתעשייה, מר שי רינסקי, ביקור רשמי בגאנה ואתיופיה.
בביקור בגאנה נפגש המנכ״ל עם סגן נשיא המדינה, מר מחמאדו בוואמיא, וערך ביקור רשמי בנספחות הכלכלית של מינהל סחר חוץ באקרה, בירת גאנה, שנפתחה בשנת 2018. באתיופיה נפגש המנכ"ל עם נציגי משרד האוצר וביקר בשטחי פרויקט ׳טוב׳, פרויקט משותף למשרד הכלכלה והתעשייה ולג׳וינט. עוד נפגש רינסקי במהלך הביקור עם תאגידים מקומיים משמעותיים ובנקים גדולים בעלי פוטנציאל לשיתוף פעולה עסקי, עם חברות ישראליות הפועלות בגאנה ובמערב אפריקה על מנת לשמוע כיצד ניתן לתמוך בהגברת פעילותם באפריקה ועם בכירים בקהילת העסקים המקומית, איתם דן על חיזוק קשרי הסחר בין המדינות ועם נציגי חברות ישראליות הפועלות במדינות הללו.
יבשת אפריקה עוברת בעת האחרונה שינויים רבים. ההערכות הן שבעוד 35 שנים תגיע אוכלוסייתה ליותר ממיליארד איש, מה שיהפוך אותה לאחד השטחים המאוכלסים והצפופים ביותר בעולם. האוכלוסייה המתרבה והשינויים הכלכליים והדמוגרפיים מהווים קרקע פורייה להשתלבות של פתרונות בתחומי התשתיות, אנרגיה, רפואה, חקלאות, מים, דיגיטל ועוד.
גאנה היא שותפת הסחר הרביעית של ישראל באפריקה, אחרי דרום אפריקה, ניגריה וקניה, על פי נתוני הלמ״ס. היקף היצוא מישראל לגאנה בשנת 2018 עמד על כ 33.6 מיליון דולר, בעוד שהייבוא לישראל עמד על כ-2 מיליון דולר בלבד. בשנת 2019 חלה ירידה בייצוא, 23.3 מיליון דולר בלבד, ואילו הייבוא גדל מעט והגיע ל-3.8 מיליון דולר.
אתיופיה היא המדינה השנייה בגודלה ביבשת אפריקה (לאחר ניגריה) והכלכלה הצומחת ביותר באזור. על פי נתוני הבנק העולמי, ב-2018 אוכלוסייתה מנתה כ-109 מיליון תושבים וכלכלתה גדלה בכ-2.5% מדי שנה. למרות זאת, אתיופיה היא גם אחת המדינות העניות באפריקה עם הכנסה ממוצעת לנפש העומדת על 790 דולר לשנה, ותל״ג הנמוך מהממוצע האזורי ביבשת שעמד על 7.7% בשנים 2017/18.
לפי נתוני הלמ״ס, היקף הסחר בין ישראל ואתיופיה הסתכם בשנת 2018 בכ-98 מיליון דולר, עלייה של כ--6% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. הייצוא הסתכם בכ-14 מיליון דולר. היקפי הסחר בין המדינות גדלו בשנת 2019 ב-8%, והייצוא כשלעצמו עמד על 20 מיליון דולר.
מנכ״ל משרד הכלכלה והתעשייה, מר שי רינסקי: ״מדינת ישראל עם הפנים לאפריקה, והפוטנציאל להגדיל את הסחר בין ישראל למדינות האפריקאיות הוא עצום. תכנית כלי הסיוע, שיתופי הפעולה עם המוסדות לפיתוח ומסגרות אשראי בסך מיליונים במימון ממשלתי, הם רק חלק קטן ממגוון הכלים אשר עומדים לרשות היצואנים הישראליים. בשנת 2018 נפתחו שתי נספחויות כלכליות של משרד הכלכלה והתעשייה באקרה, בירת גאנה, ובניירובי, בירת קניה, זאת בנוסף לנספחות הכלכלית הוותיקה בדרום אפריקה. משרד הכלכלה והתעשייה מזמין את החברות הישראליות לנצל את המשאבים הללו״.
מנכל אשר״א, ניסים בן אלי, שהשתתף במשלחת, הציג את פעילות החברה ואפשרויות הסיוע שהיא מעמידה ליצואנים ישראלים. בן אלי ציין כי ״גאנה היא אחד היעדים האטרקטיביים עבור חברות ישראליות לפרויקטים בשנים האחרונות ומתרשם כי הפוטנציאל העסקי רב״.
אילת קארפ לוין, הנספחת הכלכלית בגאנה: ״ביקור מנכ״ל משרד הכלכלה והתעשייה מהווה ביקור חשוב ביותר. הגעת המנכ״ל מסמלת את הקשרים המסחריים החזקים הנרקמים בין מדינת ישראל לגאנה ולאתיופיה. אני שמחה להוביל את הנספחות הכלכלית בגאנה, המסייעת לחברות ישראליות לפעול במדינה במגוון רחב של פרויקטים ופעילויות״.