יו״ר ההסתדרות: צריך לתת למשק רשת ביטחון

בוועדה המיוחדת בכנסת להתמודדות עם הקורונה אמר בר-דוד כי ״זאת שעתה הגדולה של הממשלה, תפסיקו להיות שם עם היד קפוצה ותתחילו לשחרר. לא צריך להשתולל אבל לתת למשק רשת ביטחון כדי שהוא יוכל להמשיך לנוע קדימה״


11:05 ,30.03.2020 מאת: מערכת פורט2פורט

״אנחנו המדינה האחרונה, או בין המדינות האחרונות, שנכנסות עם תכנית כלכלית בגלל ויכוח קשה באוצר״, אמר יו״ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד, בפתח דבריו בוועדה המיוחדת בכנסת לעניין ההתמודדות עם משבר הקורונה. ״זה ויכוח על איך רואים את המגזרים השונים והאם המדינה מכניסה או לא מכניסה את היד לכיס״. 

 

״ציפיתי שאחרי כל הדיונים שהיו עד עכשיו תהיה תכנית כלכלית קצת יותר ברורה. תכנית שתגדיר במדויק איך הכספים שהמדינה צריכה להעביר, יגיעו למקומות העבודה ולמעסיקים. אני עדיין לא רואה איך הכסף הזה מגיע אליהם ואני לא בטוח שנדע את זה - גם אחרי שתתקבל התוכנית״, ציין בר-דוד. ״יש אמנם התקדמות מסוימת אבל אני לא רואה את הפתרונות מגיעים. במצב הקטסטרופאלי הזה, אנשים רוצים איזשהו מימד של וודאות או להפיג, עד כמה שניתן, את חוסר הוודאות – זו החשיבות של התוכנית הכלכלית״.

 

יו״ר ההסתדרות מתח ביקורת נגד הכוונה לצמצם עוד את פעילות התעשייה וחלק מהענפים החיוניים: ״בתחילת הדרך, לפני כשלושה שבועות, הייתי נגד סגירת התעשייה, נגד סגירת ענפי הבנייה והחקלאות ואני חושב שהמגזרים האלה צריכים להמשיך לעבוד גם עכשיו. אסור לנו לסגור את הענפים האלה ואסור לסגור את מדינת ישראל. יהיה קשה מאוד לצאת מזה וייקח למשק הרבה זמן להתאושש. במפעלי התעשייה נערכו התאמות - עובדים פחות עובדים בחללים נפרדים וצריך לתת להם להמשיך להגיע לעבודה. חשוב שלמשק הישראלי יהיו את מנועי החילוץ מהמצב הנוכחי״.

 

בתוך כך, יו״ר ההסתדרות קרא למנכ״ל משרד האוצר, שי באב״ד, לכלול בתכנית הכלכלית, כלים להצלה מיידית של ענף התעופה בישראל: ״חברות התעופה – זקוקות לחמצן מיידי. אחרת הן קורסות ונישאר בלי חברות תעופה״. 

 

בר-דוד ציין כי הסיוע המסתמן לעצמאים אינו מספק: ״צריך לקחת את מגזר העצמאים יחד עם הפרילנסרים, לראות מה הם הגישו בחודשים הקודמים, לבדוק את המחזורים שלהם, ובהתאם לזה לתת להם סכום שישמש כדמי אבטלה עד 10,500 שקל, בהתאם למה שהם מקבלים. כמובן שזה לא מחייב את החקיקה או את המהלכים הבאים כי זה תלוי בשינוי תקנות אבל זו הדרך לטפל בהם נכון. זה יעלה עוד קצת כסף אבל מדובר כאן במגזר גדול מאוד שצריך לטפל בו. חלק מהעצמאים מעסיקים עובדים  - וצריך לקחת את זה בחשבון ולתת להם ממד של ודאות. הם צריכים לדעת שהם לא פחות טובים מאחרים״. 

 

יו״ר ההסתדרות התייחס גם לביקורת שהושמעה בנושא המגזר הציבורי ואמר: ״המגזר הציבורי שאני מוביל אותו, הוא הראשון שנכנס מתחת לאלונקה לפני כשבועיים, עם ההסכם לצמצום העבודה במשק, יחד עם המעסיקים והמגזר העסקי שהוציאו את העובדים לחל״ת. המגזר הציבורי כולו נכנס לחופשה על חשבון העובדים. זה לא דבר פשוט. המגזר הציבורי נתן את חלקו והעניק לממשלה ולמשרד האוצר את האפשרות והשקט במשק לטפל במגזרים אחרים שנפגעו״.

 

בסיכום דבריו, יו״ר ההסתדרות אמר: ״בקטסטרופה הזו יש מדינה בקצה. כולם כאן משלמים מיסים והרבה, גם המגזר הציבורי. המדינה צריכה למצוא את המקורות כדי להוציא את האנשים מהקטסטרופה ולמנוע משברים חברתיים וכלכליים. זאת שעתה הגדולה של הממשלה, תפסיקו להיות עם יד קפוצה ותתחילו לשחרר. לא צריך להשתולל אבל לתת למשק רשת ביטחון כדי שהוא יוכל להמשיך לנוע קדימה״.