ועדת הכלכלה של הכנסת אישרה היום לקריאה שנייה ושלישית את ההצעה לתקן את חוק הטיס. התיקון מבקש לקבוע הסדרים הנוגעים להפעלת כלי טיס זר בשטח ישראל, ולעדכן את כלי האכיפה הקיימים כיום בחקיקה.
הוועדה החלה לדון בהצעה בשבוע שעבר ומנהל רשות התעופה האזרחית (רת״א), שמואל זכאי, הסביר בדיון הקודם את ההצעה ואמר כי לתיקון יש שלוש מטרות. ״מטרת העל להמשיך לשפר את בטיחות הטיסה, התיקון אמור להפסיק לסווג את העבירות כעבירות פליליות, ולהפוך אותן לעבירות מנהליות״, אמר. לדבריו, ניסיון העבר מעיד שאכיפה מנהלית היא אפקטיבית יותר ומקדמת בטיחות.
״דבר שני זה שינוי המשטר של חברות זרות שטסות לישראל ומטיסות נוסעים, והפיכתן למחויבות לסטנדרטים של ארגון התעופה הבינ״ל. החברות מחויבות לסטנדרטים אבל היום המצב הוא שצריך ללכת לכל מדינת רישום ולבדוק אם הן עומדות בכך, אז הכוונה היא שכל חברה שנכנסת לישראל חלה עליה החובה לעמוד בסטנדרטים בינ״ל. הנושא השלישי הוא מכיוון שעוברים לאכיפה מנהלית ואנחנו רואים חשיבות בבטיחות, על חלק מההפרות מוצע להטיל כפל תשלום. הניסיון רב השנים שלנו מראה שאכיפה מנהלית יותר אפקטיבית, זה אומר שהאכיפה תהייה יותר יעילה ותקטין סבירות לעבירות״, אמר זכאי.
ח״כ שלום דנינו, שמילא את מקומו של היו״ר, ביקש לדעת איפה אנחנו עומדים עם רמת הבטיחות כיום, והזכיר כי היו שנים בהם היו השגות בעניין הזה. זכאי השיב כי הרגולטורים המובילים בעולם מבצעים ביקורות בישראל ורת״א משמרת רמת בטיחות הטיסה גבוהה. לדבריו, הביקורת הבאה צפויה בשנת 2026. היועצת המשפטית של רת״א, עו״ד רננה שחר, התייחסה לאכיפה וציינה כי עד היום לא הוגש אף כתב אישום בגין עבירה על החוק, והאכיפה מוצתה בעיצומים כספיים.
לאחר הדיון בשבוע שעבר התכנסה היום הוועדה להצבעה על ההצעה, ולאחר שנדחו הסתייגויות האופוזיציה אושרה ההצעה כאמור.