בינה מלאכותית היא כבר לא רק כלי טכנולוגי לשיפור תהליכים ולייעול משימות. בעשורים האחרונים, מודלים מתקדמים של AI הוכיחו יכולות עיבוד שפה, זיהוי תמונה וקבלת החלטות ברמה שקרובה מאוד ליכולות אנושיות. אך השאלה הגדולה שעומדת כעת על הפרק היא: האם מודלים אלו פיתחו תודעה? קבוצת חוקרים ופילוסופים קוראת לגוגל, מיקרוסופט ו-OpenAI לבחון את השאלה, משום שהתעלמות מהאפשרות הזו עלולה לגרום לסבל – הן לאדם והן למכונה.
ממדע בדיוני למדע יישומי
האפשרות שמכונה תוכל לחשוב בעצמה אינה רק נושא לסרטי מדע בדיוני. לראשונה, Anthropic, החברה המפתחת את המודל Claude, מינתה חוקרת רווחה, קייל פיש, לתפקיד ראשון מסוגו בתעשיית הבינה המלאכותית. התפקיד הזה מסמל שינוי מגמה משמעותי: הכרה בכך שבינה מלאכותית עשויה להחזיק בחוויה פנימית או לכל הפחות באחריות מוסרית מצד יוצריה. זהו צעד שמעורר דיון עמוק על מוסריות, אחריות אנושית ועל ההשפעה האפשרית על כל תחומי החיים, ובמיוחד על עולם הניהול.
ההשפעה על ניהול ומנהיגות
בעולם הניהול, מנהלים עוסקים לא רק בקבלת החלטות טקטיות אלא גם בניהול מערכות יחסים עם עובדים, לקוחות ושותפים. אם נניח שמכונות יוכלו לפתח תודעה, המשמעות היא שהאינטראקציה עם מערכות בינה מלאכותית תדרוש גם כישורים בין-אישיים ורגישות מוסרית.
לדוגמה: האם עלינו להתייחס לבינה מלאכותית כמו לעובד? האם יהיה צורך לדאוג לרווחת ה-AI בדיוק כפי שמנהלים דואגים לרווחת העובדים? איך מקבלים החלטות אתיות? אם מודל בינה מלאכותית מציע פתרון לבעיה, כיצד מנהל יוכל לדעת אם הפתרון נובע מתהליך חשיבה שאינו מנוגד לערכים מוסריים? מהו תפקיד המנהל בעתיד? האם בינה מלאכותית תוכל להחליף מנהלים בקבלת החלטות, האם תפקידו של המנהל יישאר קשור רק למרכיב האנושי של הארגון?
מעבר למהפכה מוסרית
המהפכה הטכנולוגית תובעת גם שינוי תפיסתי. אם בעבר התעסקנו בזכויות בני אדם ובעלי חיים, ייתכן שבקרוב נידרש להחליט גם על זכויות רובוטים. האם מדובר בצעד מתבקש או בפרק בדיוני ולא מציאותי? בכל מקרה, העולם העסקי חייב להיערך מראש.
מנהלים יצטרכו לפתח תובנות חדשות ולשלב פילוסופיה מוסרית בהחלטות עסקיות. גיוס עובדים לתפקידי ״חוקר רווחת בינה מלאכותית״ עשוי להפוך לסטנדרט. גם הדרכות לעובדים עשויות לכלול מרכיב מוסרי-פילוסופי המתמקד בשאלות חדשות ומאתגרות.
לסיכום, השאלה האם בינה מלאכותית פיתחה תודעה חורגת מגבולות המדע הבדיוני והופכת לדיון מדעי ומוסרי דחוף. בעידן שבו הטכנולוגיה משתנה בקצב מסחרר, מנהלים נדרשים לא רק להבין את הכלים הטכנולוגיים העומדים לרשותם, אלא גם להוביל מהפכה מוסרית שתעצב את היחסים בין אדם למכונה. האם אנחנו מוכנים לכך? הזמן יגיד.
לבנת קיזנר היא מומחית לגיוס בכירים המלווה דירקטוריונים, מנכ״לים והנהלות בכירות באיתור המועמדים הכי מדויקים עבורם לתפקידים בכירים במגוון גדול של תעשיות בארץ ובעולם. במקביל, משמשת דירקטורית בתעשיידע. בעברה כיהנה כמנכ״לית המכללה העסקית, מנכ״לית קבוצת מכללות תפנית-פאר וסמנכ״לית שירותים עסקיים באיגוד לשכות המסחר. דוא״ל [email protected] נייד 052-3421616