אולמרט ייצא בשבוע הבא לדרום אפריקה בראש משלחת של אנשי עסקים

היצוא הישראלי לדרום אפריקה גדל בכ- 19% בשמונת החודשים הראשונים של שנת 2004 לעומת התקופה המקבילה אשתקד; השר אולמרט יתמקד בפגישותיו בקידום הסחר עם שותפת הסחר הגדולה ביותר של ישראל באפריקה


00:00 ,12.10.2004 מאת: מערכת פורט2פורט
היצוא הישראלי לדרום אפריקה גדל בכ- 19% בשמונת החודשים הראשונים של שנת 2004 לעומת התקופה המקבילה אשתקד; השר אולמרט יתמקד בפגישותיו בקידום הסחר עם שותפת הסחר הגדולה ביותר של ישראל באפריקה

מ"מ ראש הממשלה ושר התמ"ת והתקשורת, אהוד אולמרט, ייצא בשבוע הבא לביקור בדרום אפריקה. לשר אולמרט תתלווה משלחת של 23 חברות מתחומי הטלקומוניקציה, האגרו טכנולוגיה, אגרו תעשיות, תוכנה, תשתיות, אנרגיה, בניה כריה ומינרלים, שרותים מקצועיים שונים, בטיחות ואבטחה. המשלחת מאורגנת על ידי המכון לייצוא ולשיתוף פעולה בינלאומי.

ביקור השר אולמרט יתמקד בקידום הסחר עם שותפת הסחר הגדולה ביותר של ישראל באפריקה. השר אולמרט יפגש עם עמיתו הדרום אפריקאי מנדיסי בונגאני מבוטו מפאלווה, Mr. Mandisi Bongani Mabuto Mpahlwa)). במסגרת הביקור ידונו השרים באפשרות לפתוח במשא ומתן על הסכם סחר בין שתי המדינות. כן יחתם במהלך הביקור הסכם להגנה על השקעות בין המדינות.

השר אולמרט מציין כי לישראל הזדמנויות ופוטנציאל בשלושה תחומים עיקריים לשיתופי הפעולה.

ציוד תקשורת ו- IT - דרא"פ מצויה בתהליך של שיפור והרחבת תשתיות תקשורת במדינה, כולל תחומים של תקשורת קווית (כניסת מתחרה חדש לטלקום), לוויינים, סלולארי, ותחומים של שירותי אינטרנט, סחר אלקטרוני ותוכנות בנקאיות. בעקבות משלחת של חברות תקשורת לישראל במאי 2000, ומשלחת הישראלית בספטמבר 2003, גוברת המודעות בדרא"פ לשוק הישראלי כמקור חשוב למוצרים ושירותים בתחומים אלו.

פרוייקטים תשתיתיים באפריקה - הממשלה החדשה בדרא"פ מכירה בחשיבות הכלכלית והפוליטית של יצירת פיתוח בר קיימא בכל יבשת אפריקה ורואה תפקיד חשוב לדרא"פ בהנהגת היבשת כולה (בעיקר באמצעות תכנית NEPAD). גם הקהילה הבינ"ל ומוסדות מימון בינ"ל משקיעים יותר ויותר משאבים בפיתוח היבשת. דרא"פ הופכת ל- HUB כלכלי ופיננסי של יבשת.
תעשיית רכיבים לרכב - תעשיית הרכב בדרא"פ תופסת תאוצה משמעותית בשנים האחרונות כתעשיית נישה (הגה ימני). בדרא"פ 8 מפעלים לייצור כלי רכב (OEM) כגון: BMW, מרצדס, WV, טויוטה, פורד ומזדה, דלתא (אופל ואיסוזו). במקביל מתפתחת תעשיית After Market משמעותית, הנהנית מקיומם של יצרני הרכב במקום, מחומרי הגלם המצויים בדרא"פ וכוח העבודה הזול. דרא"פ הופכת לספקית עיקרית לחברות הרכב בכל העולם.

רונית קן מנהלת המינהל לסחר חוץ בתמ"ת מציינת כי דרא"פ נחשבת לשער כלכלי ופיננסי ליבשת אפריקה. תשתיות סחר החוץ של דרא"פ מפותחות: התחבורה הפיזית, הנמלים, רשתות התקשורת, המערכת הפיננסית, השירותים המשפטיים ושירותי ההנדסה. האיחוד האירופאי הוא שותף הסחר העיקרי של דרא"פ. עיקר ההשקעות בדרא"פ מקורן באירופה (בעיקר אנגליה וגרמניה). גושי סחר חשובים נוספים: APEC, NAFTA, SADC.


המשלחת העסקית אשר תתלווה לשר אולמרט כוללת את נציגי החברות:נטפים, גילת לוויינים תקשורת, טלרד תקשורת, ראדוין, ארד טכנולוגיות, סלטרו, מטס תקשורת, רד תקשורת, סקירת מערכות, אס.אי.א אבטחה וייעוץ, טאלאל ייעוץ, טדסופט, קבוצת העברת מידע, יאמקו, הנדסת יוגר בע"מ ועוד.


רקע – דרום אפריקה:

דרום אפריקה היא הכלכלה הגדולה, המגוונת והמתוחכמת ביותר ביבשת אפריקה. התשתיות והסטנדרטים בסקטור התעשייתי והפיננסי גבוהים ויציבים. הכלכלה הדרום אפריקה הפגינה יציבות ועוצמה יחסית בשנות המיתון העולמיות. הרחבת הוצאות הממשלה מתוכננת להיות בעיקר בתחומי תשתיות, חינוך, בריאות ושירותי רווחה.

ההשקעות הזרות בדרום אפריקה לא גדלו בשנים האחרונות, מגמת הירידה ממשיכה וסך ההשקעות הזרות ב- 2003 עומד על כ- 2.4 מיליארד דולר. יחד עם זאת, התרחבות תעשיית המינרלים ותעשיית הרכב צפויות למשוך השקעות זרות משמעותיות יותר בשנים הקרובות. כמו כן, דרא"פ הופכת ליעד בינ"ל מועדף בתחום של Call Centres. המשקיעות העיקריות בדרא"פ הן: בריטניה, גרמניה, מלזיה, ארה"ב, הולנד, שוויץ וצרפת.

נושא ההפרטה של נכסי הממשלה דעך מעט אך עדיין נמצא על הפרק. עדיין צפויה הפרטה של חברת החשמל Eskom. גם חלק מרשות שדות התעופה ACSA צפויה להיסחר בבורסה, והמפעיל הקווי השני SNO עשוי לצאת לדרך.
Black Empowerment (BEE) - הגברת המעורבות של שחורים בכלכלה, תופס תאוצה ממשית וחשיבות גדולה בכלכלה הדרא"פ. חברות זרות שירצו בעתיד לעשות עסקים בדרא"פ יצטרכו להתאים את עצמן לדרישות ה- BEE במדינה, כתנאי הכרחי.

מדינות אפריקה הסמוכות לדרא"פ מהוות באופן טבעי יעד חשוב ליצוא סחורות, דבר ההופך את היצרנים בדרא"פ לרגישים להתפתחויות אזוריות, כגון זימבבואה, אשר הינה שוק יצוא בעשירייה הראשונה מבחינת דרא"פ. דרא"פ גם מעורבת מאוד בשוק השני בגודלו עבורה-מוזמביק.

נתוני סחר

היצוא הישראלי לדרום אפריקה בשמונת החודשים הראשונים של שנת 2004 עמד על כ-135 מליוני דולרים, עליה של כ-19% לעומת התקופה המקבילה אשתקד בה עמד היצוא על סכום של כ- 113.5 מליוני דולרים. עם מוצרי הייצוא העקריים לדרום אפריקה נמנים מכונות ומכשירים מכניים, ציוד חשמלי ומוצרי תקשורת, פנינים טבעיות או מתורבתות, אבנים יקרות, מוצרים כימיים ועוד.

היבוא הישראלי מדרום אפריקה עמד בשמונת החודשים הראשונים של שנת 2004 על כ-487 מליוני דולרים, עליה של כ-34% לעומת התקופה המקבילה אשתקד בה עמד היבוא על סכום של כ- 363.5 מליוני דולרים. בין מוצרי היבוא מדרום אפריקה: פחם, מתכות פשוטות.