שיטות תשלום בסחר בינלאומי – חלק ב'

עם השנים התפתחו מספר שיטות תשלום מקובלות בעסקאות יבוא ויצוא והפעם נרחיב על שיטת תשלום הנקראת מכתב אשראי (אשראי דוקומנטרי). מאמר נוסף בסדרת המאמרים "יבוא – איך לעשות את זה נכון״


10:25 ,06.10.2016 מאת: חיים פרי

במאמר הקודם פירטנו את שיטות התשלום המקובלות בסחר בינלאומי ואת עקרונות היישום של שלוש השיטות הראשונות. במאמר זה נסביר את עקרונות עסקת מכתב האשראי. מה היא עסקת מכתב האשראי? מכתב אשראי הינו למעשה מחויבות של הבנק אשר "פתח" את מכתב האשראי ("הבנק הפותח") כלפי המוטב המוכר עצמו. המחויבות של הבנק הפותח היא כי במידה והמוטב, המוכר, יראה לבנק הפותח כי הוא עמד בכל הדרישות אשר הועמדו בפניו במסגרת מכתב האשראי הרי שהוא, קרי הבנק הפותח, יהיה מחויב לשלם ליצואן את סכום העסקה הנקוב במכתב האשראי. דעתו של הקונה במקרה זה, כלומר רצונו במימוש העסקה או באי מימושה, אינו רלוונטי כלל ועיקר שכן המחויבות הינה של הבנק "הפותח".  

 

חשוב לזכור יחד עם זאת כי מכתב אשראי אינו מהווה ערבות בנקאית. ההבדלים העיקריים בין השניים: בערבות בנקאית הבנק ישלם כנגד הצגה ראשונה של הערבות. בעוד שבמכתב אשראי הבנק ישלם כפי שנאמר קודם לכן רק במידה והמוטב שלטובתו נפתח מכתב האשראי יראה כי אכן עמד בכל הדרישות אשר הועמדו בפניו במסגרת אותו מכתב אשראי.

 

במכתב אשראי משפג תוקפו לא ניתן עוד לחייב את היבואן לקיים את העסקה ולשלם את תמורתה. לא יכול המוטב לדרוש את הארכת תוקף מכתב האשראי באופן חד צדדי.  בעוד שבערבות בנקאית יכול תמיד הצד המחזיק בערבות לדרוש מהצד האחר להאריך את תוקפה שאם לא כן תוצג הערבות לפירעון מידי בבנק.

 

עקרונות עסקת מכתב האשראי

 

עסקת מכתב האשראי מושתתת על שני עקרונות יסוד: עקרון העצמאות ועקרון ההתאמה המלאה.

 

עקרון העצמאות - עסקת מכתב האשראי זו עסקה העומדת בפני עצמה. מנותקת לחלוטין מעסקת היסוד אשר נחתמה בין המוכר לקונה. בעסקת מכתב אשראי הבנק הפותח מחויב אך ורק לתנאים המפורטים במכתב האשראי. עסקת היסוד - ההסכם אשר נחתם בין המוכר והקונה - כלל אינם מעניינו, לכן היא גם נקראת עסקת מכתב האשראי. זו עסקה בפני עצמה. עסקת היסוד הינה הסכם בין המוכר לקונה ואילו עסקת מכתב האשראי הינה עסקה נפרדת בין הבנק הפותח לבין המוטב (המוכר בדרך כלל).

 

עקרון ההתאמה המלאה - בעסקת מכתב האשראי התחייב הבנק הפותח כלפי המוטב כי במידה ואכן יעמוד בכל דרישות מכתב האשראי הרי שהוא - הבנק הפותח - מתחייב לשלם את תמורת העסקה. כיצד ידע הבנק כי המוכר אכן עמד בכל תנאי העסקה וכי אכן נוצרה מחויבות לשלם? התשובה היא כי הבנק מעצם היותו בנק לא בודק את הטובין אלא את המסמכים בלבד. מבחינת הבנק הפותח אך ורק התאמה מלאה בין כל דרישות מכתב האשראי מחד לבין הנתונים המופיעים על גבי המסמכים הרלוונטיים (חשבון הספק, פירוט אריזה, שטר מטען ועוד לפי העניין) מאידך, הם ורק הם מהווים הוכחה לעמידה בתנאי מכתב האשראי ויצירת חבות תשלום מצדו של הבנק הפותח כלפי המוכר.

 

יש בעקרון זה משום  סיכון לא פשוט שכן ייתכן מצב בו קיימת התאמה מלאה בין דרישות מכתב האשראי לבין המסמכים מה שייצור מבחינת הבנק הפותח חבות תשלום גם אם בפועל לא קיימת התאמה מלאה בין דרישות מכתב האשראי לטובין שנשלחו.

 

במידה וקיימת התאמה מלאה בין דרישות מכתב האשראי לבין המופיע במסמכי העסקה אך בפועל קיימת אי התאמה שמגיעה עד לכדי הונאה, רמייה או "עקיצה" הדרך היחידה להימנע תשלום היא באמצעות צו מניעה של בית המשפט אשר יאסור על הבנק את ביצוע התשלום. ושוב ניתן לראות מדוע עדיפה עסקה באשראי ספקים על פני עסקת מזומן. בעסקת מזומן, כשהתגלתה אי ההתאמה,  כספו של הקונה נמצא כבר מזמן בחשבון הבנק של המוכר. חשוב מאד להיות ער לעובדה ש"הבנק הפותח" בעת בדיקת המסמכים בודק רק את מה שנדרש לבדוק ואינו "מגדיל ראש".

 

למשל, עסקה בתנאי המכר CIF בה ברשימת המסמכים הנדרשים לא נדרשה במפורש פוליסת ביטוח יכול להיווצר מצב בו המוכר לא ביטח את המטען, לא צירף פוליסה אולם מבחינת הבנק קיימת התאמה מלאה והוא יחייב את חשבון הבנק של הקונה וישלם למוכר.

 

הבנק יוודא שחשבון הספק מציין כי מדובר בעסקת CIF אך לא יסיק מכך שעליו גם לבדוק קיומה של פוליסה מאחר ודרישה כזו לא הייתה דרישה מפורשת במכתב האשראי. גם המוכר חשוף לסיכונים בעסקת מכתב אשראי. ייתכן והמוכר ביצע עסקה מושלמת אך קיימת אי התאמה טכנית כלשהי בין דרישות מכתב האשראי לנתונים המצוינים בניירת המשלוח. משמעות הדבר כי מבחינת הבנק מדובר בהסתייגות שעלולה לגרום לאי אישור העסקה.

 

למשל, יצואן שבמסגרת מכתב האשראי נדרש לספק רכיבי אלקטרוניקה Serial No. 1234, בחשבון הספק נכתב Serial No 1234. הדרישה הייתה לסדרה מספר 1234 ובחשבון הספק כתוב לכאורה שמדובר בסדרה לא (NO באנגלית) 1234 - ברור שעל פניו מדובר בהסתייגות שמכניסה את המוכר לסיטואציה בעייתית.

 

על היצואן להקפיד על התאמה מלאה בין דרישות מכתב האשראי לבין מסמכי המשלוח ברמת כל תג ותו. הכללים על פיהם מתנהלת עסקת מכתב האשראי הינם כללים ונהלים אחידים של לשכת המסחר הבינלאומית הגרסה העדכנית הינה UCP 600.

 

המאמרים הקרובים יעסקו בפרק השילוח הבינלאומי, הובלה ימית, הובלה אווירית, חישובי עלויות ושטרי מטען. גמר חתימה טובה לכל הקוראים.

 

טיפ הזהב

 

הדרך היחידה להימנע ממצב בו ניירת המשלוח מתאימה לדרישות מכתב האשראי בעוד שבפועל לא קיימת התאמה היא בבדיקת הטובין במדינת הייצוא טרם סגירתם ושילוחם. ניתן להשתמש בשירותי חברות השגחה בינלאומיות אולם חשוב להקפיד כי דו"ח הבדיקה יהיה חלק בלתי נפרד מהמסמכים אותם נדרש המוכר להציג במסגרת מכתב האשראי שאם לא כן אין לו כל ערך וכל משמעות.

 


חיים פרי הינו מומחה בנושאי יבוא, יצוא וסחר בינלאומי ומייעץ מזה כ-20 שנה לחברות כיצד לחסוך בעלויות היבוא והיצוא. זהו מאמר נוסף בסדרת מאמרים בנושא תחום היבוא שמתפרסמת באתר PORT2PORT בימי חמישי. מאמרים נוספים יעסקו בשיטות תשלום ומכתבי אשראי, הובלה ימית, הובלה אווירית ועוד. פרטים נוספים ניתן למצוא באתר www.multisphera.com