חברת צים פרסמה בערב ראש השנה את תוצאות הרבעון השני של 2016 אשר הסתיים בחודש יוני השנה. צים מדווחת על הפסד נקי של 74 מיליון דולר שנגרמו כתוצאה מירידה של 19.8% בהכנסות החברה ועמדו על 611.8 מיליון דולר בתקופת הרבעון השני. זאת לעומת הכנסות של 762.9 מיליון דולר ורווח של 12 מיליון דולר בתקופה המקבילה אשתקד.
צים דיווחה כי היא הגיעה להסכם מחודש לפרישת חובות של 115 מיליון דולר אשר תתפרש על פני תקופה של 12 חודשים ואשר תתחיל ב-30 בספטמבר 2016, דבר אשר לדברי החברה "יתמוך ביציבות הכלכלית והצמיחה של החברה". נציין כי האיחור בהגשת הדוחות עבור הרבעון השני - אשר בדרך כלל מוגשים בתחילת חודש ספטמבר - נגרם ככל הנראה בשל המשא ומתן מול בעלי החוב של החברה על דחיית ופרישת התשלומים מחדש.
החברה מדווחת כי הכנסותיה מתעריפי הובלה בששת החודשים הראשונים של השנה ירדו ב-24.8% ועמדו על 903 דולר ל-TEU זאת בהשוואה לנתוני החציון של 2015, ומציינת בהודעתה כי תקופה זו מאופיינת "בתעריפים נמוכים בהיסטוריה" של תעשיית הספנות.
החברה מדווחת עוד כי ההכנסות ברבעון ירדו למרות עלייה מרשימה של 6.9% בנפח המטען המובל שהגיע ל-617 אלף TEU לעומת הרבעון הראשון.
החברה דיווחה עוד על הפסד תפעולי של 40.5 מיליון דולר וזאת בהשוואה לרווח תפעולי של 49.8 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד. יחד עם זאת, נתוני ההפסד השולי של החברה עומדים על ממוצע של מינוס 6.4% לעומת מינוס 8.5% שזהו הנתון הממוצע בתעשיית הספנות - נתון המעיד על יעילותה של החברה ביחס לכל הענף.
רפי דניאלי, מנכ"ל צים, אשר הודיע בחודש ינואר השנה על רצונו לפרוש מתפקידו, ציין כי "הצלחנו להגדיל את נפח המטען שהובלנו ברבעון השני לעומת הרבעון הראשון בכמעט שבעה אחוזים, דבר שמעיד על אמון הלקוחות בחברה. התגובה המהירה של צים לשינויים בשוק, ותוכניות ההתייעלות שלנו, מכוונות לכך שהחברה תדע להתמודד עם האתגרים העומדים כיום בפני תעשיית הספנות".
דניאלי ציין עוד כי "מצב השוק המאתגר משפיע על התעשייה בכללותה. התוכנית העסקית האסטרטגית של החברה אשר מתמקדת בשווקים נבחרים בהם לחברה יש יתרון תחרותי משאירה את צים בצמרת התעשייה מבחינת שולי הרווח התפעולי. צים ממשיכה להשקיע בשירות הלקוחות שלה ובעמידה בלוחות הזמנים, והדבר בא לידי ביטוי לאחרונה כאשר החברה זכתה במקום הראשון בדוח ביצועים על עמידה בזמנים".
ד"ר יורם זבה, נשיא לשכת הספנות, הגיב בשיחה עם מערכת PORT2PORT לדוחות הכספיים של צים, וציין כי "בדוחות צוינה עלייה של 6.9% בכמויות שזה אחוז מכובד בפני עצמו, אבל במיוחד חשוב להדגיש כי בתעשיית הספנות כולה הביקוש עלה ב-0.8% בלבד".
נזכיר כי חברת צים עברה ארגון מחדש בשנת 2014 במהלכו הלווים ובעלי האניות אותם היא חוכרת הסכימו לקבל 68% ממניות החברה בעסקה חילופית תמורת 1.4 מיליארד דולר. באותה תקופה צים החליטה על קיצוץ השירותים שהפעילה בקווי אירופה – אסיה אשר הסבו לה הפסדים ובמקום זאת החליטה להתרכז בשירותים רווחיים יותר כמו נתיבי הסחר בין אסיה והחוף המזרחי של ארה"ב.
על פי עדכון של חברת Alphaliner חברת צים ממוקמת במקום ה-17 ברשימת חברות הספנות הגדולות בעולם עם נפח קיבולת כולל של 341 אלף TEU המתפרש על פני צי של 73 אניות. לחברה אין הזמנות קיימות לרכישת אניות חדשות והיא חוכרת 67 מהאניות שהיא מפעילה – כ-90% מהצי שלה.
נזכיר כי בחודש יולי, כאשר ברית 2M של חברות מארסק ו-MSC חתמו על הכנסת חברת HMM לברית היו שמועות כי חברת צים – אשר אינה שותפה באף אחת מהבריתות הקיימות כיום – תצטרף גם היא לברית זאת. כיום, לאחר שקיעתה של חברת האנג'ין – אשר היתה אמורה להצטרף לברית THE Alliance החל מחודש אפריל 2017 – ישנן שמועות בתעשייה כי צים זוכה לגישושים והצעות מאנשי ברית זו.