אתמול (ג') הוגשה לבית המשפט המחוזי בחיפה עתירה מנהלית כנגד עיריית חיפה, המשרד להגנת הסביבה, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים, איגוד ערים אזור מפרץ חיפה להגנת הסביבה, חברת יפה נוף, תחבורה, תשתיות ובנייה בע"מ ונמל חיפה, כנגד ההגבלות שהוטלו לפני כחודש על תנועת משאיות בחלק משעות היממה בכבישים הראשיים של חיפה, שחלקם עוברים בסמוך לממגורות דגון כחלק מתוכנית הפעולה לצמצום זיהום האוויר באזור חיפה.
העתירה הוגשה מטעם איגוד המשתמשים בתובלה ימית בתפזורת של מוצרי גרעינים ותבואות, שבין חבריה נמנים: טחנות קמח, מכוני תערובת, יצרני כוספה ושמנים, חלבון ועמילנים ודומיהם, יבואני מוצרי גרעינים (תירס, סויה ועוד) ו/או מספוא וסוכני אוניות ועמילי מכס.
בעתירה נטען אמר כי עיריית חיפה והנתבעות האחרות צריכה היתה להתייעץ מבעוד מועד לגבי הגבלות תנועת המשאיות באזור ממגורות דגון בטרם הטלתן, בכדי להבין את ההשלכות ההיקפיות של הגבלת התנועה ברבע משעות היממה.
עוד נטען, כי אין מחלוקת על כך ששמירה על אוויר נקי והגנה על בריאות הציבור היא שיקול ראשון במעלה במרחב חיפה. עם זאת, השבתה חלקית של תנועת המשאיות משמעה, בין השאר: סתימה של מערך הפריקה של ממגורות דגון, דמי עיכוב מיותרים בהם יחויבו בעלי אוניות זרים, מכיוון שקצב פריקת סחורות המזון מהאוניות לממגורות דגון יואט ב-25%, הצטברות קנסות שיוטלו על היבואנים על ידי ממגורות דגון בגין עיכוב בשחרור התבואות, פגיעה תפעולית קשה בהליכי הייצור של התעשיות המשתמשות במוצרי הגרעינים והתבואות והשלכות נוספות.
לעתירה צורף מכתב שנשלח על ידי האיגוד לפני כחודש (6 בינואר), מייד לאחר החלת מגבלות תנועת המשאיות באזור ממגורות דגון, לראש הממשלה בנימין נתניהו, לראש עיריית חיפה יונה יהב ולרשימה ארוכה של שרים, בהם שרי התחבורה והאוצר.
במכתב נאמר: "באמצעות ממגורות דגון מטופלים כ-3.25 מיליון טון גרעינים מיובאים, המהווים כ-60% מהתבואות שצורך המשק הלאומי בישראל (האדם והחי). יישום הגבלות תנועת המשאיות- ללא בחינה מקדימה, מקיפה, רצינית ומעמיקה של השלכותיהן על מגזר התבואות במשק הלאומי, וללא מציאת פתרונות חלופיים לפני החלתן- עשוי להוביל את יבוא התבואות בישראל לכדי משבר חמור מאין כמוהו, שיגיע לפתחם של כל משקי הבית ומשקי החי בישראל, ויכול להתבטא אף במחסור חריף במזון והאמרת מחירים".
יו"ר האיגוד אלי סיוון: "מדובר לא רק בלחם, בחיטה ובשעורה, אלא גם במזון למשק החי, ולמעשה בחומר הגלם לכל תעשיית המזון בישראל. ממגורות דגון הן עורק החיים של המזון במדינה. בשנים האחרונות אנחנו עובדים ב-100% תפוקה דה פקטו בממגורות. עצירת תנועת משאיות חוסמת את עורק החיים הזה.
"כבר תקופה ארוכה אנחנו פונים לשרי התחבורה, האוצר, הנהלות הנמלים, רשות הנמלים והספנות, בבקשה לדון בביקוש הגדל של מדינת ישראל בתחום ייבוא המזון, וכנגד אי פיתוח תשתיות מתאימות לצריכת המזון של האוכלוסייה. אולם כבר זמן רב לא התקיים בארץ דיון רציני כלשהו בנושא והוא אינו נכלל בתוכניות החומש של הנמלים, קל וחומר שלא הוגשו המלצות לשיפור התשתיות הקיימות והתאמתן לשנות ה- 2000. אנחנו עדיין מסתמכים על ממגורות התבואות בחיפה, שהוקמו בשנת 1954".
מלשכת ראש עיריית חיפה נמסר בתגובה: "צמצום נסיעת משאיות בעיר התחתית הינו חלק אחד מתוכנית לאומית לאוויר נקי בחיפה, שעברה כהחלטת ממשלה, וכשיתוף פעולה בין המשרד להגנת הסביבה, משרד הבריאות ועיריית חיפה. בהסכם שנחתם על ידי הצדדים [סעיף 6 א'] מחויבת עיריית חיפה להפעיל את סמכותה לצמצום נסיעת משאיות כבדות בעיר התחתית, משום שהן נמצאו כגורם מזהם משמעותי. עיריית חיפה מחויבת לפעול על פי ההסכם ותפעל כך גם בעתיד".