אמנם עובדי צים חתומים מול הנהלת החברה על הסכמים קיבוציים, שאם יגיעו לבית המשפט, סיכוי טוב שיתקבלו, אך עליהם להבין שלא מדובר בזמנים רגילים ובמידה ולא ייכנסו למשא ומתן מול ההנהלה על תנאי העסקתם, הדבר עשוי להוביל עד לפיצוץ בהסדרי החוב עליהם הגיעה צים לאחרונה מול נושיה. כך טוענים בכירים בהנהלת החברה.
הוסיף גורם בכיר: "החברה עוברת תהליך די מורכב של הסדר חוב, שבו שותפים כל בעלי המניות ותורמים משמעותית להצלחת ההסדר. בין השותפים למהלך נמצאים גם עובדים. לא יכול להיות מהלך כזה, שלא בא בתרומה משמעותית גם מצידם".
בהקשר זה, שיגר מנכ"ל צים רפי דניאלי מכתב ביום שני ליו"ר ההסתדרות עופר עיני ולראש האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות אבי ניסנקורן, ובו ביקש מהם לגרום לשובם של העובדים לשולחן המשא ומתן. מהמכתב עולה, שוועד העובדים ניתק מגע עם ההנהלה ולא מוכן לשוב לדיונים, כשמשמעות הדבר עשויה להיות חבלה בהסדר החוב שהשיגה החברה לאחרונה.
במכתב טוען דניאלי שבימים אלה "שוקדת הנהלת צים על ניהול משא ומתן אינטנסיבי עם כלל נושיה, על מנת להשלים את גיבוש הסדר החוב לו נזקקה החברה לצורך הבטחת קיומה".
דניאלי מדגיש במכתב, שלמרות בקשות חוזרות ונשנות מצד ההנהלה, "מסרב בכל תוקף ועד העובדים להיפגש עם ההנהלה, על מנת להגיע להסכמות משותפות בנוגע לשינויים הנדרשים בהסכמים הקיבוציים, שחיוניים להמשך תפקודה של צים וליציאתה מהמשבר". הוא מוסיף, שבלי צמצום במצבת העובדים לא תוכל החברה להמשיך ולפעול.
במכתב לראשי ההסתדרות מסביר דניאלי שמזכר ההבנות בנוגע להסדר החוב הוא רק שלב ביניים. מאז החתימה, לדבריו, "ניתקו עמנו נציגי הוועד את כל אפיקי התקשורת וביטלו פגישות שנקבעו מבעוד מועד, במקביל לאיומים על הכרזה על סכסוך עבודה".
עוד עולה, שהפנייה להסתדרות נעשתה לאחר שמאמצי ההנהלה זוכים להתעלמות מזה זמן רב מצד הוועד. דניאלי מבקש מעיני ומניסנקורן את התערבותם האישית, שכן בסירובו להצטרף לשולחן המשא ומתן מחזיק הוועד את החברה "כבני ערובה ומחבל במאמצי ההישרדות" של צים ולסירובו לשתף פעולה עלולות להיות "השלכות מסוכנות על השלמת ההסדר".
הוסיף הגורם הבכיר בצים: "להתחבא מאחורי הסכמי עבודה קיבוציים זה נחמד, אבל זה לא הזמן והמקום לכך. לכולם יש הסכמים חתומים, אבל במסגרת המאמץ של החברה למצוא פתרון, אומרים או. קיי, יש הסכם, אבל לא חייבים עכשיו לעמוד על קוצו של יוד. לא יכול להיות שוועד העובדים יגיד, 'יש הסכם, תכבד אותו'. זה הסכם שלא מתאים לזמן הנוכחי".
האם תנסו לכפות על העובדים להגיע לדיונים דרך פנייה לבית הדין לעבודה?
"לא. אנחנו חושבים שדיאלוג בין ההנהלה לבין העובדים צריך להיות ישיר. אנחנו בתהליך מתקדם של ההסדר. אנו מאמינים שבמסגרת הזו, ההסתדרות וועד העובדים יבינו שהם לא יכולים להמשיך ולדבוק בעמדה הנוכחית ויצטרפו".
יו"ר ועד העובדים אבי שטרית מסר בתגובה: "לא ניתקנו מגע. הוא כותב משא ומתן כאילו אנחנו במשא ומתן על מכירת החברה. ההנהלה רוצה לשבת איתנו על כל מיני פיצ'פקס שהם לא כסף גדול. ברור לנו שמדובר בתחזוקה. באפריל 2013 חתמנו על הסכם - הסכם חמישי מאז 2009 - ובו אנחנו הסכמנו לכל מיני ויתורים. בכל ההסכמים עזרנו לחברה בכסף בלמעלה מ-40 מיליון שקל. הסכמנו לפרישת עובדים ואכן יצאו למעלה מ-150 עובדים לפנסיה. בהסכם מאפריל הסכמנו לפרישת 100 עובדים ולדחות קבלת דרגות בשנה. כנ"ל לגבי תוספות שכר. הם קודם כל ביצעו את מה שאנחנו ויתרנו, אבל מה שאנחנו צריכים לקבל, לא נתנו. באופן חד צדדי המנכ"ל אומר שאי אפשר לתת דרגות ותוספות שכר. כל שנה הוא חוזר ומבקש עוד פעם לדחות. אנחנו לא מוותרים. בקרוב יגישו כל העובדים תביעה על הלנת שכר".