חברת הייעוץ Drewry מפרסת דו״ח חדש לפיו הביקושים לפעילות מכולות במסופים ברחבי העולם עומדים בפני צמיחה צנועה כמו גם אי-ודאות רבה, וזאת לצד הקפאת תכניות להרחבת תשתיות.
חברת הייעוץ, אשר פרסמה לאחרונה דו״ח העונה לשם Global container Terminal Operators, טוענת כי מרבית האזורים בעולם יחוו עלייה בשימוש הממוצע של המסופים.
על פי Drewry התחזית לביקוש פעילות מכולות בנמלים בחמש השנים הבאות הינה לצמיחה גלובלית של 4.4% לשנה בממוצע, דבר שיעלה את נפח פעילות נמלי המכולות בעולם מ-784 מיליון TEU בשנת 2018 ל-973 מיליון TEU בשנת 2023 – עלייה אבסולוטית של 190 מיליון TEU בפעילות הגלובלית.
התחזית המעודכנת לחמש שנים הקרובות רחוקה מאד מהתחזיות של תחילת שנות האלפיים, כאשר התחזית היתה בסביבות 9% לשנה, וזאת עד למשבר הספנות הגלובלי שהתרחש בשנת 2007-2008 ואשר סיים את הצמיחה הגבוהה.
מספר איזורים בעולם צפויים לעלות על התחזיות הגלובליות בהם המזרח התיכון, מזרח אסיה ודרום מזרח אסיה/ המזרח הרחוק.
על פי הדו״ח, ברמה המקומית כמעט כל הנמלים צפויים לחוות עלייה בממוצע הפעילות שלהם, כאשר האזורים שיחוו זאת בצורה החדה ביותר הם סין ודרום מזרח אסיה.
בין שבע החברות הבינלאומיות הבולטות בתחום מסופי המכולות, בהתבסס על ביצועים, חברות PSA וחברת האצ׳ינסון תופסות את המקום הראשון והשני בהתאמה (PSA נמצאת במקום הראשון שכן יש לה אחזקות של 20% בחברת האצ׳ינסון).
מסוף המכולות של Cosco עלה למקום השלישי בשנת 2018 מהמקום החמישי בשנת 2017, הודות לצמיחה של 30% בפעילות לאחר הרכישה של OOCL. המשמעות היא כי חברות DP World וחברת APMT ירדו כל אחת במיקום אחד – למקום הרביעי והחמישי בהתאמה. חברת China Merchant עם 35 מיליון TEU וחברת TiL עם 26.5 מיליון TEU נשארו במקום השישי והשביעי בהתאמה, וזאת למרות ששתיהן רשמו צמיחה של שתי ספרות.
לדברי ניל דיווידסון, אנליסט בכיר בחברת Drewry בתחום הנמלים והטרמינלים, ״בתחום מסופי המכולות הגלובלי צמחה ׳ליגת אלופות׳ בה חברות שבע חברות. לאחריהן, השחקן הגדול ביותר הינו שליש בגודל. נפח הפעילות הגלובלית של שבעת השחקנים הללו מגיע ל-40% מנפח התפוקה הגלובלי בשנת 2018. בתוך קבוצת העלית הזאת, מסוף המטענים של קוסקו צמח במהלך 2018 באופן יוצא דופן״.