החלטת ה-FMC: צים תחויב לשלם כ-3.7 מיליון דולר לסמסונג בעקבות הפרות חוק הספנות האמריקאי

חברת הספנות צים חויבה לשלם כ-3.7 מיליון דולר לחברת סמסונג אלקטרוניקה אמריקה (SEA), זאת בעקבות הפרה של חוק הספנות האמריקאי. סמסונג הגישה תלונות דומות גם נגד חברות הספנות COSCO, OOCL, SM Line ו-HMM


13:40 ,24.04.2025 מאת: מערכת פורט2פורט

חברת הספנות צים חויבה לשלם כ-3.7 מיליון דולר לחברת סמסונג אלקטרוניקה אמריקה (SEA), זאת בעקבות הפרה של חוק הספנות האמריקאי - כך קבע ה-FMC, הנציבות הפדרלית הימית האמריקאית. 

 

השלוחה האמריקאית של ענקית האלקטרוניקה הקוריאנית הגישה תלונה לנציבות הימית הפדרלית (FMC) באוקטובר 2022, בטענה כי חברת צים נקטה ב״פרקטיקות בלתי סבירות, נקמה, סירוב להתקשרות, וחיובים בלתי תקינים״ בנוגע להובלת מוצרי חשמל ביתיים לשוק האמריקאי.

 

התיק, שבמסגרתו הוחלפו בין הצדדים למעלה ממאתיים אלף עמודים של מסמכים, עסק בכמעט 10,000 מחלוקות שונות בנושא דמי שהייה ועיכוב (D&D) בנוגע לכ-3,000 מכולות שנשלחו בין יולי 2019 לדצמבר 2022. סמסונג דרשה פיצויים בסך של מעל 12 מיליון דולר – מתוכם 10.8 מיליון דולר עבור חיובי D&D, ו-1.4 מיליון דולר עבור עלויות נוספות. 

 

רוב ההובלות שבמחלוקת התקיימו לפני חקיקת חוק רפורמת הספנות האוקיינית (OSRA) בשנת 2022, שנועד בין היתר לייעל את הטיפול במחלוקות מהסוג הזה.

 

חברת צים טענה כי ריבוי החיובים השנויים במחלוקת הוביל אותה להטיל עיכובים חוזרים על משלוחי SEA, דבר שגרם לדמי שהייה נוספים - אך ה-FMC דחתה טענה זו כבלתי מספקת.

 

בד בבד, קבעה הנציבות הימית הפדרלית כי SEA לא הצליחה להוכיח שצים אחראית לכל חיובי ה-D&D במשלוחים שהובלו עד פתח הבית או בהובלה באמצעות מוביל יבשתי מטעם החברה. בהחלטה נכתב כי ״SEA לא הציגה ראיות המאפשרות לקבוע אילו חיובים נובעים מאחריותה הישירה של צים, במיוחד לאור העובדה שחלק מהעיכובים נגרמו בגלל אי יכולת לקוחות SEA לקבל את המשלוחים״, נכתב בהחלטה.

 

שני הצדדים ניסו להגיע להסדר קודם לכן, וההליך הושהה לבקשתם בין אפריל לאוגוסט 2024.

 

לאחר שלב גילוי ראיות מקיף, קבעה ה-FMC פיצוי בשלושה סעיפים בסכום כולל של 3.68 מיליון דולר.

 

סמסונג הגישה תלונות דומות גם נגד חברות הספנות COSCO, OOCL, SM Line ו-HMM – כאשר המקרה מול HMM נחשב לגדול ביותר עד כה, וכולל טענות בדבר כ-96,000 חיובי D&D שנויים במחלוקת.

 

נזכיר כי בשנת 2024 צים דיווחה על רווח נקי של 2.15 מיליארד דולר. 
 

מה היו ההפרות מצד ZIM לפי חוק הספנות האמריקאי (Shipping Act)

 

צים חויבה לשלם את הפיצוי לאחר שנקבע כי היא הפרה מספר סעיפים בחוק הספנות האמריקאי, בעיקר בסעיף העוסק ב"פרקטיקות בלתי הוגנות ובלתי סבירות" (Unreasonable Practices), וכן בסירוב לא הוגן לעבודה עם לקוח (Refusal to Deal) וגבייה של חיובים שאינם מוצדקים. הפרות עיקריות שנקבעו על ידי ה-FMC כוללות:

  1. נקיטת פרקטיקות בלתי סבירות - צים הטילה עיכובים על מטעני סמסונג באופן סדרתי – לדוגמה, כאשר דרשה תשלומים על דמי שהייה (Demurrage) ודמי עיכוב (Detention) גם כאשר המכולות לא היו נגישות ללקוח או כאשר לא ניתן היה לפנותן, לעיתים עקב החלטות של צים עצמה (כגון חסימת שחרור מטען).
     

  2. סירוב להתקשרות - צים הגבילה או עצרה את שחרור המכולות, מה שנחשב על פי החוק האמריקאי לסירוב בלתי סביר להתקשרות עסקית (Unreasonable Refusal to Deal).
     

  3. גביית תשלומים מופרזים או לא תקפים - החברה הוציאה חשבוניות רבות עבור חיובים שעמדו במחלוקת (כ-10,000 מקרים), שחלקם, לפי קביעת ה-FMC, לא היו מוצדקים. התנהלות כזו סותרת את סעיפי החוק הדורשים גבייה הוגנת ושקופה.
     

חוק OSRA, ראשי תיבות של Ocean Shipping Reform Act, שהועבר ביוני 2022, נחקק בעקבות משבר שרשרת האספקה הגלובלית בתקופת הקורונה, והוא מבצע עדכון משמעותי לחוק הספנות האמריקאי. עיקרי מטרות החוק הן:

  1. חיזוק כוח האכיפה של נציבות הספנות הפדרלית (FMC) - החוק העניק ל-FMC סמכויות נרחבות יותר לאכוף את החוק, לבדוק תלונות של יבואנים ויצואנים, ולחייב חברות ספנות לפעול בשקיפות ובהוגנות.
     

  2. העברת נטל ההוכחה לחברות הספנות - בעבר נדרש הלקוח להוכיח שחיובים כגון דמי שהייה או עיכוב לא היו מוצדקים. לפי OSRA, חברות הספנות הן אלו שצריכות כעת להראות כי גביית התשלום הייתה סבירה.
     

  3. מניעת אפליה והגנה על לקוחות - החוק מחייב את החברות להעניק שירות שוויוני ללקוחות, ומונע מהן להפלות לקוחות קטנים, למשל על ידי הקצאת מקום רק לחברות גדולות או גביית תעריפים לא שקופים.
     

  4. שיפור השקיפות והדיווח - OSRA מחייב חברות לפרסם מידע מפורט אודות מדיניות תעריפים, זמני שחרור מטענים, ולספק כלים טובים יותר למעקב אחר מכולות.