יו"ר איגוד המשתמשים בהובלה ימית הגיב הבוקר לטענות התאחדות התעשיינים על "קרטליזציה", לכאורה, בענף הספנות בישראל באמירה כי העובדות בשטח אינן מצביעות על תהליך מסוג זה, וכי הבעיה המרכזית הינה שחברות הספנות גובות היטלים שונים ומיותרים ללא הצדקה מעשית וללא פיקוח.
יו"ר האיגוד, ד"ר גד שפר, אמר כי הוא בהחלט מבין את זעמו ותסכולו של שרגא ברוש כפי שבא לידי ביטוי במכתבו לשר התחבורה בנושא, ופירש זאת בלחץ מהשטח שאינו נסמך על עובדות. "מאז שמדינת ישראל החליטה לאמץ את ביטול הקונפרנסים הימיים מאירופה בשלהי 2008 אין, למעשה, עוד כל דיאלוג בין חברות הספנות לבין איגוד המשתמשים בהובלה ימית בנושא דמי הובלה והיטלים למיניהם", אמר שפר.
שפר הסביר כי ניתוק המגעים בנושאים הנ"ל עם חברות הספנות, בתקופה שבה השוק העולמי שגשג, הביא לכך, שחברות הספנות התחילו לגבות היטלים שונים ללא כל הצדקה מעשית ללא יכולת פקוח עליהן. לדבריו, את עיקר הנטל כמו תמיד סופגות החברות הקטנות והבינוניותכי לגדולות יש הסכמים מיוחדים עם חברות הספנות בכל נושא התעריפים וההיטלים.
עוד הוסיף שפר כי גם לעובדה שלצים ולחברת MSC חלק נכבד מסך הסחר לישראל וממנה אין משמעות לענין. זאת לדבריו, מאחר ואין הבדלים משמעותיים במחירי סחורות בין היצרנים השונים והכל מתיישר לפי מחירי שוק, כמו בכל הסחר העולמי.
יו"ר האיגוד סיכם: "מניסיון אני יכול לקבוע שהסכמי תפעול בין חברות הספנות הם בדרך כלל לטובת המשתמש, ובמקרים רבים הוא יכול לקבל מחיר נמוך יותר משוכר ה"סלוט" מאשר ממפעיל הקו וע"י כך גם מובטחת המשך פעילות אותה חברה בשוק שלנו, דבר שיש לו יתרונות רבים".
נזכיר כי בתחילת השבוע פנה נשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש אל שר התחבורה במכתב בו נטען כי בשבועות האחרונים נמסרו ליבואנים והיצואנים החברים בהתאחדות הודעות מאת חברות הספנות העיקריות הפעילות בישראל לפיהן צפויה העלאה משמעותית במחירי ההובלה הימית במהלך חודש אוקטובר. לטענת ברוש, הודעות אלה התקבלו מאת חברות הספנות השונות בסמיכות זמנים קרובה האחת לשנייה ובטווח של מספר ימים בודדים. ברוש ביקש בפנייתו לשר כי משרד התחבורה יבקש לקבל לידיו את דיווחי חברות הספנות על ההתייקרות ושיתופי הפעולה - ויציג אותם בהקדם לוועדת הכלכלה של הכנסת, האמורה לדון בהסדרי הפטור של חברות הספנות מחוק ההגבלים העסקיים.