לשכת הספנות קיימה אתמול יום עיון מיוחד בבית מלון קרלטון בתל אביב בהנחייתו של נשיא הלשכה, ראובן צוק. ליום העיון הוזמנו חברי לשכת הספנות, סוכני אוניות, חברות הנמלים, סוכני מכס, יבואנים ויצואנים ועוד.
בכנס זכו המשתתפים לשמוע מספר הרצאות הרלוונטיות לסחר הימי היום. עו"ד דוד מלכוב העביר הרצאה על ביטול הפטור לספנות בישראל. מאיר שמרה, משנה למנהל רשות החברות הממשלתיות ומנהל יחידת הפרטה הרצה על הפרטת נמלי ישראל. רישאר בן-חיים, סמנכ"ל כספים וכלכלה בחנ"י הרצה על מנגנון ההשבה דרך פעולתו והתוצאות. שלמה ברימן, מנכ"ל חנ"י הרצה בנושא פיתוח הנמלים העתידיים. רו"ח אורנה גרדמן דיברה על הכרה בהכנסה אצל סוכנים ומשלחים, חשבונאות, מסים ועוד וצוק סיכם את היום בהרצאה בנושא אקטואליה של הנמלים והתעריפים.
בדבריו התייחס צוק לסכסוך העבודה שהכריזה ההסדרות בנמל חיפה עקב פגיעה בשעות הנוספות של העובדים. החל ממחר יכולים העובדים לנקוט בעיצומים, השבתה או בכל צעד ארגוני אחר. "האישור לעבוד בשעות נוספות מאפשר לנמל להימנע מגיוס עובדים נוספים שהם הוצאה כספית מיותרת" אמר צוק בכנס. "מכסת השעות הנוספות שאושרה לנמל היא מתחת לשעות שנותנים בפועל ויותר גרוע מכך, שעות העבודה במשמרת ב' אמורות להיות הרבה יותר קצרות מהשעות שעובדים בפועל, בערך מחצית. כל זה בהפתעה מוחלטת, אף אחד לא חשב על זה דקה אחת קודם".
לדברי צוק ישנן שתי תוצאות אפשריות לסכסוך- או שהנמל יתגבר משמעותית את מספר העובדים, או שיקצרו את משמרת ב' אך ימשיכו לשם לעובדים על משמרת מלאה לפי הסכמי העבודה. "זו חברה שנותנת שירותים לכלל הסחר ומי שנתן את ההנחתה הזאת יכל לפחות לתת זמן לבדוק חלופות ולא בבת אחת להעמיד נמל שלם בפני אפשרות של חוסר שירות" הוסיף צוק. לטענתו, לא היה מתמקד בסכסוך קטן כזה בנמל חיפה אם לא חשב שהוא יגלוש גם לנמלים האחרים. לפי הערה של אחד היושבים באולם, בנמל אילת ההשפעה הזו כבר נראית בימים אלה.
"זו דוגמה מאוד אופיינית לעודף רגולציה בנמלים שאם היה זה גוף עסקי בוודאי זה לא היה קורה. אני הייתי מצפה גם מרגולציה חמורה ככל שתהיה, אם טובת הנמל בעיניה ולא רק החוק היבש, היה ניתן לנו מספיק זמן על מנת לבדוק את העניין מבלי לפגוע בלקוחות, בעובדים, בנמלים והכי נורא מכל, והניסיון על כך מלמד, גם להתקפל בבושת פנים ולשלם עוד יותר" ציין צוק. לדבריו, זוהי תוצאה ישירה של החלטת הנמל להימנע מלהגדיל את מספר העובדים בנמל גם במצב הקיים וגם לקראת ההפעלה של מסוף הכרמל במהלך השנה הנוכחית.
צוק: נמשיך ללחוץ על הנמלים לקבל הקצאה אופטימלית
"יש ויכוח עתיק יומין בינינו לבין הנמלים, כאשר אנחנו תמיד מצפים שהנמל ידע להקצות לנו את כל המשאבים והציוד שאנחנו רוצים אותם כדי שהאוניה תשהה שהות מינימלית בנמל והנמלים לא תמיד מתחשבים בנו, הנמל עושה את היתרונות והחסרונות שלו והאפשרויות שלו לעמוד בלחץ הזה" אמר צוק והוסיף "חוסר היעילות שנובע מכך יש לו השלכה לא רק על האוניה שממתינה היום ומחר אלא על כל משתמשי. אם הנמל היה חברה פרטית ולא מונופול בתפיסתנו זה לא היה קורה. חברה פרטית בתנאי תחרות אמיתיים לא הייתה מעיזה לעשות כך. אנחנו לא נפסיק להפעיל לחץ על נמל חיפה להגדיל את מספר העובדים. ונמשיך ללחוץ לקבל הקצאה אופטימלית של ציוד וידיים בכל אוניה לפי בקשתה ולפי יכולתה".
כך נהגה לשכת הספנות בבעיה דומה בנמל אשדוד לפני כשלוש שנים, הדגיש צוק. לדבריו, היתה בעיית המתנה רבה של אוניות מחוץ לנמל ולחץ שהפעילה לשכת הספנות הביאה לגיוס עובדים נוספים ולקיטון משמעותי בהמתנה. ההמתנה שקיימת היום בנמל חיפה, ציין צוק, הביאה להעברת מטענים לנמל אשדוד "אם חיפה לא תתעשת ומהר זה יחריף עד למיצוי היכולות של אשדוד הקיימות כרגע" אמר צוק.
נושא נוסף אליו התייחס היה השירות בנמל אשדוד. צוק שיבח את השיפורים שעשה הנמל בעניין זה והעלייה בתפוקות השירות "באשדוד רמת העבודה בתפוקות גבוהות יותר, שירות טוב והכי חשוב, הנמל קשוב יותר ברוב המקרים לבעיות שלנו ורואים את התוצאה באות לשם יותר אוניות ויותר מטענים" ציין צוק. עם זאת הוסיף צוק, מחלקת הים בנמל אשדוד מתפקדת באופן לקוי וגורמת שיבושים "זה מקלקל באחת את כל ההישגים ושיפור השירות בנמל. גם כאן אני אומר- בחברה פרטית שאין לה מונופול זה כבר מזמן לא היה קורה. אבל הנמל כמונופול מרשה לעצמו למשוך את הסיפור הזה בלי פתרון. התפוקות שתהינה גבוהות ככל שיהיו, לא יכולות לפצות על עיכובים שנגרמים במחלקות אחרות בנמל. מחלקת הים מאוד משמעותית לנזקים שנגרמים".
נושא נוסף אליו התייחס צוק היה כניסתה של הרפורמה בתעריפים לתוקפה. לדברי צוק, למרות ההתנגדות לכניסתה לפני שהמערכת היתה מוכנה לכך, החליטו בלשכת הספנות לסייע בהטמעתה ובתיקון הכשלים שיתגלו בה תוך כדי עבודה. "אנחנו פנינו לוועדת התעריפים בכדי לתקן כמה טעויות בסיסיות שנעשו ועד היום חצי שנה אחרי שנכנסה הרפורמה לתוקפה אין לנו תושבה אחת ברורה מהוועדה רק הבטחות שמטפלים בחלק מהבעיות" אמר צוק.
עוד ציין צוק כי "בשנת 2012 לא יהיה מנוס בהעלאות תעריפים, התעריפים יעלו מאחר ולהערכתי הנמלים לא יוכלו להתמודד לאורך זמן גם עם העלאות השכר ואחרות הנכפות עליהן וההתייעלות כפויה בתעריפים. ההעלאה תהיה ללא תמורה, לא תהיה התייעלות בתפוקות". עם זאת, הדגיש כי הספנות השכילה להפנים את הכללים של הרפורמה והעלויות תואמות כמעט את כוונות מנסחיה.
לגבי הסכם העבודה האחרון שנחתם עם העובדים לאחר שלושת ימי השביתה הלפני אחרונה בנמלים שנחתם בעזרתה של התאחדות התעשיינים, ציין צוק כי הוא פוגע לא מעט בהכנסות הנמלים וחנ"י. זאת, מאחר והעלאות השכר שהם קיבלו היו בהרבה מעל המתוקצב "בכנס לשכת המסחר שמעתי את שר האוצר אומר 'אסור לנו למשכן את העתיד לטובת העובד'. לצערי, זה בדיוק מה שמנסים לעשות היום אותם גורמים. אנחנו רואים את זה אחרת ונמשיך להיאבק על מנת שיפותחו כאן נמלים מודרניים גדולים יותר, ובעלי יכולת להתמודד עם הדור הבא של האוניות הגדולות שבא עלינו לטובה" סיכם צוק.