פרסום ראשון: נמל חיפה בבעלות ״אדאני גדות״ יפתח בקרוב שלושה רציפים חדשים למטען כללי

במסגרת סיכום שנת הפעילות ל-2024, נודע ל״PORT2PORT״ כי לצד שביעות רצון מנתוני ההתייעלות בשנה החולפת, הצליחו בנמל להקדים את פתיחת הרציפים. שניים מהרציפים ממוקמים בקישון מערב ויתופעלו באמצעות 5 עגורני חוף חדשים. הרציף הנוסף ממוקם בקישון מזרח


13:51 ,01.12.2024 מאת: מערכת פורט2פורט

נמל חיפה, מהוותיקים ומהמרכזיים שבנמלי ישראל, מקיים בימים אלה דיונים לסיכום שנת 2024 ודיוני תקציב לקראת שנת 2025. לצד אתגרים שונים בנושא התחרות, והאתגרים הביטחוניים שהשפיעו על פעילות הנמל בשנה האחרונה, מסכמים בנמל חיפה שורה של הישגים משמעותיים. תחת בעלותה של קבוצת ״אדאני-גדות״, הנמל המשיך להתפתח מבחינה תשתיתית ותפעולית ולחזק את מעמדו כשחקן מרכזי בזירה המקומית והבינלאומית.

 

שלושה רציפים חדשים עם עגורנים מתקדמים: בשורה לשוק המטענים הכללי

 

ל-PORT2PORT נודע כי שלושה רציפים חדשים לשינוע מטען כללי צפויים להיפתח בנמל חיפה בינואר 2025 וזאת תוך הקדמה של עבודות שיקום הרציפים שבוצעו בשיתוף פעולה מלא עם חברת נמלי ישראל, וסיום ההצטיידות בעגורנים עבור רציפים אלה. שניים מהרציפים ממוקמים בקישון מערב ויתופעלו באמצעות חמישה עגורני חוף חדשים מתוצרת Kocks Ardelt הגרמנית. עגורנים אלה, המצוידים בזרוע כפולה (Double-Jib) , מתוכננים לטפל במטענים במשקל של עד 50 טון ובעלי רדיוס עבודה מרבי של 34 מטר.

 

הרציף הנוסף ממוקם בקישון מזרח, ויתופעל על ידי עגורן הידראולי חדיש מתוצרת SENNEBOGEN
מנוף זה, המיועד לטיפול גם במטענים כבדים וגם בתפזורת, כולל מערכת הפעלה משולבת המאפשרת עבודה על רשת החשמל או באמצעות גנרטור.

 

פתיחת הרציפים החדשים היא צעד משמעותי שמציב את נמל חיפה בחזית הטכנולוגיה והחדשנות בתחום הנמלים בישראל. בהמשך לפניית PORT2PORT בעניין התייחס ד״ר רון מלכא, יו״ר דירקטוריון חברת נמל חיפה, ואמר: ״השדרוגים התשתיתיים הללו לא רק משפרים את היכולת התפעולית שלנו, אלא גם מעניקים מענה מדויק לדרישות השוק הישראלי וצרכי הלקוחות שלנו״.

 

התמודדות עם אתגרי המלחמה ושמירה על תפקוד מלא

 

כאמור, המציאות הביטחונית המורכבת של 2024 הציבה בפני הנמל אתגרים לא פשוטים, ובמהלך השנה התקבלו לא פעם פניות של לקוחות שביקשו לוודא שהעבודה בנמל מתקיימת באופן מלא ותחת אמצעי הביטחון הנדרשים. חברת נמל חיפה בסיכומי השנה מתייחסים לעובדה כי העבודה בנמל התקיימה בכל יום בשנה האחרונה, וללא פגיעה ביעילות התפעולית. הודעות ברוח זו הועברו גם ללקוחות החברה בארץ וגם ללקוחות ברחבי העולם. למעשה, בנמל חיפה מציינים כי שמרו על רציפות תפקודית ואף העניקו מענה לשינוע מטענים חיוניים, וטיפל במטענים שלא יכלו להגיע לנמלים אחרים בישראל.

 

״האתגרים הלאומיים והבינלאומיים דרשו מאיתנו לחשוב מחדש על גמישות תפעולית״, מסביר ד״ר מלכא ל-PORT2PORT. ״העובדים שלנו הפגינו מסירות ומקצועיות יוצאת דופן, גם במצבים הקשים ביותר. הנמל הוכיח עצמו כעוגן כלכלי וקהילתי עבור ישראל״.

 

נתוני שיא תפעוליים: דו״ח רשות הספנות והנמלים

 

בחודש האחרון פרסמה רשות הספנות והנמלים הישראלית את דו״ח השירות בנמלי ישראל לחצי הראשון של שנת 2024. על פי הדוח: 

  • נמל חיפה דורג ראשון עם זמני השהייה הקצרים ביותר, הן עבור אוניות מטען כללי והן עבור אוניות מכולה.

  • נמל חיפה במקומות הראשונים גם בתפוקות:  נמל חיפה דורג שני בישראל בתפוקות בתחום מטען הכללי אחרי מספנות וישראל ובמקום ראשון בתפוקה באוניות מכולה, לצד נמל המפרץ.

  • שיפור ומקום ראשון בזמני המתנה:  אוניות נהנו בנמל חיפה מזמני המתנה נמוכים באופן משמעותי ביחס לכל הנמלים האחרים בישראל, הודות להתייעלות תפעולית מתמשכת.

 

חזית הים: מנוע לפיתוח אורבני ותיירותי

 

חייבים לציין שתחת ״אדאני גדות״ נמל חיפה אחרי ההפרטה עוסק לא רק במתן שירות לאניות מטען, אלא גם בפעילות נדל״נית במסגרת פרויקט חזית הים, וזאת בשונה מכל שאר הנמלים בישראל. בהקשר זה, כותרות גדולות היו במשך שנים רבות על אותו פרויקט חזית ים שישנה את פני העיר חיפה, ולמעשה בפועל, עד כניסת ״אדאני-גדות״ לתמונה, דבר לא קרה בפועל. לעומת זאת השנה הושלמו בנמל חיפה התכניות להקמת טרמינל הקרוזים הבינלאומי, המיועד להפוך את חיפה לשער מרכזי לתיירות ימית במזרח הים התיכון. ולצד זאת, הושלמה פרוגרמה ותכנון מתחמים נוספים במסגרת הפרויקט. בנמל חיפה ציינו בדיונים השונים את הקשר המעולה שהתפתח בין הנמל לבין עיריית חיפה בקידום הפרויקט, לאחר שנים רבות בהם לא היה שיתוף פעולה בין הגורמים. ״פרויקט חזית הים מציב את חיפה על המפה העולמית״, אמר רון מלכא. ״השילוב בין מסחר לתיירות יהפוך את הנמל למרכז עירוני שוקק, בהשראת ערים כמו רוטרדם, המבורג וקופנהגן״.

 

אדאני-גדות: שותפות אסטרטגית שמניבה תוצאות

 

מאז הפרטתו, נבחן כל העת הקשר שבין רוכשי הנמל קבוצת אדאני, ענקית הנמלים והתשתיות מהודו וקבוצת גדות הישראלית לה יש עסקים חובקי עולם. בשורה התחתונה בנמל חיפה מסכמים בימים אלה שנה שבה איחוד הכוחות הזה הניב הישגים רבים הן בהתייעלות תפעולית, הן במיצוב נמל חיפה ברמה העולמית, ולא פחות חשוב בקשר הפורה בין הנמל לבין משרדי הממשלה השונים במדינת ישראל. גם לאחר הפרטה, נכס אסטרטגי כמו נמל חיפה נמצא תחת בקרה ורגולציה ברמה גבוהה והיכולת לתקשר באופן שקוף ומתמשך עם משרדי הממשלה תוך קבלת תמיכה מלאה מהרשויות השונות בישראל, הוא אחד מהישגי השנה האחרונה בנמל חיפה. ״בזכות שיתוף הפעולה בין שתי הקבוצות, הנמל עובר תהליכי שדרוג שמציבים אותו בשורה הראשונה של הנמלים העולמיים״, הסכים ד״ר מלכא להתייחס לשאלות PORT2PORT בנושא זה.

 

מבט קדימה לשנת 2025

 

עם פתיחת הרציפים החדשים, תחילת הקמתו של טרמינל הקרוזים ופיתוח אזורי חזית הים, שנת 2025 צפויה להיות שנה מכריעה בהתפתחות הנמל. בנוסף, הנמל מתכנן להרחיב את היקפי הפעילות המסחרית ולחזק את קשריו עם שותפים בינלאומיים. ״2025 תהיה שנה של הזדמנויות חדשות וצמיחה משמעותית״, מסכם מלכא. ״נמל חיפה ממשיך להיות עוגן כלכלי ותפעולי עבור ישראל ועבור השוק הבינלאומי״.