נמל חיפה: העובדים יהיו מעורבים בבחירת משקיע אסטרטגי

אייל זלץ, יו״ר ועד טרנספורט בנמל חיפה, התייחס להבנות שהושגו בנמל חיפה: הצלחנו להשיג ביטחון תעסוקתי לעשר שנים מיום פתיחת הנמלים, נושא שהדאיג את העובדים. הנושאים הנוספים הם רשת ביטחון לפרמיה למשך 7 שנים הסכם פרישה נדיב לוותיקים. זלץ הדגיש כי ההסכם טרם חתום


15:14 ,24.07.2018 מאת: מערכת פורט2פורט

על פי ההסכמות יימכר הזיכיון הקיים להפעלת נמל חיפה לידי משקיע אסטרטגי כגון חברת ספנות או חברת טרמינלים בינלאומית. על פי המתווה כ-170 עובדי דור א׳ יפרשו בשנת 2021 ויקבלו על כך פיצוי של 2.5 מיליון שקל בממוצע

 

ב-5 ביולי הודיעו משרדי האוצר, התחבורה, ההסתדרות, העובדים וחברת נמל חיפה כי הרפורמה בנמל חיפה יוצאת לדרך. במסגרת ההסכמות הוחלט על מתווה לפיו ייכנס לנמל משקיע פרטי עד שנת 2021 במטרה להכין את הנמל לתחרות הצפויה, וזאת באמצעות מכירת השליטה בחברת נמל חיפה. על פי המתווה, לאחר כניסתו של המשקיע אסטרטגי לנמל תתאפשר העמקת ואף הרחבת רציפי הנמל לתחרות העתידית. 

 

נציין כי המשמעות האמיתית של ההסכמות שהושגו היא כי מעתה לא תתאפשר סגירה הרמטית של נמלי הים בישראל, כלומר, גם אם עובדי נמל אשדוד ישביתו את הנמל עדיין נמל חיפה ימשיך לעבוד ולקבל אניות. 

 

בנוסף, וכחלק מהיערכות הנמל לתחרות סוכמו צעדי התייעלות בסקטורים השונים בנמל הכוללים תכנית פרישה שתיכנס לתוקף בכפוף למינימום עובדים שיפרשו ואי-קליטת עובדים חדשים בגינם, ביטולן של כ-20 משרות לא יצרניות, שינוי מנגנון התגמול כך שיתמרץ עבודה יעילה יותר)תשלום עבור שעות בודדות ולא עבור משמרת מלאה) ושינוי נורמות עבודה נוספות, וזאת לצד מתן הגנה לעובדי דור ב׳ מפיטורי צמצום כמו גם הגנה חלקית על שכר העובדים בשנים הראשונות לתחרות. על פי ההסכמות כ-150 עד 170 עובדים של חברת נמל חיפה יפרשו מעבודתם בנמל ויקבלו בגין כך פיצוי של 2.5 מיליון שקל בממוצע (על פי הסקטור והוותק). 

 

בנוסף, מחלקת הים הפועלת כיום בנמל חיפה ומונה כמאה עובדים תעבור לחברת בת נפרדת  ונייטרלית של חנ״י, והיא תיתן שירותים לשני הנמלים, החדש והקיים, באופן שוויוני. טרם הוחלט מה יהיה הפיצוי שיינתן לחברת נמל חיפה בגין שווי הציוד במחלקה (גוררות, סירות נתבים וכו׳), וכן בגין שווי אובדן ההכנסות העתידיות מפעילות המחלקה. 

 

אייל זלץ, יו״ר ועד טרנספורט בנמל חיפה, הדגיש בשיחה עם מערכת PORT2PORT כי ההבנות מנוסחות בימים אלה לכדי הסכם והוא עדיין לא חתום. ״ישנם הרבה דברים טובים בהסכם אבל אדגיש את הדברים העיקריים שחשובים לעובדים, ראשית כל ביטחון תעסוקתי לעשר שנים מיום פתיחת הנמלים, נושא שמאד הדאיג את העובדים ובעיקר את עובדי דור ב׳ לא מייסד והצלחנו להביא את זה לעובדים ולשים מאחורינו את האי וודאות ששררה פה בחמש שנים האחרונות.

 

הנושאים הנוספים הם רשת ביטחון לפרמיה למשך 7 שנים - רשת אמיתית שתגן על שכר העובדים במידת הצורך, הסכם פרישה נדיב לוותיקים שהושג לאחר שכל הצדדים הבינו והפנימו שללא הסכם נדיב וללא פרישה רוב הסיכויים שהנמל לא ישרוד בסביבה תחרותית. השקעה בתשתיות, מים עמוקים בעתיד, הבאת משקיע אסטרטגי שיזרים כסף לחברה ויהיה מחויב להביא עבודה לנמל ועוד״.

 

זלץ הוסיף כי לעובדים יש מעורבות רבה בנושא זהותו של המשקיע האסטרטגי. ״הוועדים ישבו ביחד עם ההסתדרות, מול הנציגים של המדינה וישרטטו אבני דרך למכרז שיצא. המטרה של הוועדים היא לכוון לידי משקיע בעל זיקה לעולם הספנות אשר יוכל לדאוג לעבודה ולהגדיל את היקף העבודה ולא משקיע פיננסי שיבוא רק לקטוף קופון על הנמל ולהיעלם, משקיע אסטרטגי אמיתי״.

 

לקריאת הכתבה במלואה בגיליון יולי של מגזין PORT2PORT לחצו כאן