את אנחת הרווחה של יבואני הגרעינים והתבואות ניתן היה לשמוע עד נמל אילת בדרום. אחרי חמישה שבועות של השבתה מלאה - חלקן בגלל חוסר הסכמות עם העובדים וחלקן בגלל מערכות שהושבתו בממגורות - הממגורות בחיפה שבו לפעילות כמעט מלאה עם תפוקות מרשימות שממקמות אותן בקלות כמתקן היעיל בישראל לפריקת גרעינים.
למערכת PORT2PORT נודע כי חברת מילניום, שזכתה במכרז להפעלת הממגורה והחלה לפעול כזכיינית רשמית במקום בתחיל אפריל, פועלת במרץ להשמשתה ולהחזרת הפעילות הסדירה ולשם כך שכרה חברת הדברה שתפעל לסילוק עשרות החולדות ומאות העכברים במקום, הזמינה צוות הנדסי מקצועי לבצע בקרת נזקים ללוחות החשמל ואף מבצעת רכש לטובת ציוד אשר נדרש להפעלת הממגורה.
יחד עם זאת, היעדר הסכם עבודה חתום ומוגמר מול עובדי הממגורה מעיב על המשך פעילות הממגורה, שהינה, כאמור, מתקן לפריקת גרעינים היעיל ביותר בכל מדינת ישראל. בימים אלה מתקיים משא ומתן בין עובדי הממגורה, צוות נציגים מטעם ההסתדרות בהובלתו של עו״ד אייל ידין, יו״ר איגוד עובדי התחבורה בהסתדרות, נציגי רספ״ן המשמשים כמשקיפים מטעם משרד התחבורה, ונציגי חברת מילניום, הזכיינית החדשה שקיבלה זיכיון להפעיל את הממגורה לשש השנים הבאות עם אופציית הארכה של 4 שנים נוספות.
המצב מורכב. עובדי הממגורה, כ-64 עובדים בסך הכל, חלקם בגילאים מבוגרים הנושקים ל-50, נאלצים לעבוד במשמרות ארוכות של 12 שעות, שישה ימים בשבוע, 24 שעות ביממה. הביקוש אדיר, קצב העבודה גבוה ובמתקן עובדים בתת תקינה. הדבר נובע מהעובדה שמדובר בעבודה פיזית מאתגרת, ובסביבת עבודה ״נפיצה״ ולעיתים אף מסוכנת אשר לא תמיד מתגמלת כלכלית. לכך נוספת העובדה שעקב ביטול המכרז מול קבוצת גדות לעובדים אין ביטחון תעסוקתי לשנים הקרובות. במסגרת ההסכם שנערך בזמנו עם גדות הוסכם מול העובדים כי גדות תקים ממגורה חדשה בנמל חיפה - אם תזכה במכרז להפעלתו - והעובדים יעברו לעבוד בממגורה החדשה כך שהעסקתם לשנים הבאות הובטחה. קבוצת גדות-אדאני אומנם זכתה במכרז להפעלת חברת נמל חיפה אולם נאלצה לצאת מהפעילות בממגורות דגון, ובמקומה, כאמור, נכנסה קבוצת מילניום.
לטענת העובדים, הנושאים העיקריים שכרגע מהווים מכשול בדרך לחתימת הסכם הינם נושא הבטיחות בממגורות שהינה, כאמור, סביבת עבודה נפיצה עם אבק גרעינים שעלול להתלקח עד כדי פיצוץ. העובדים, לטענתם, דורשים לקבל הכשרות סדירות בנושא הבטיחות על מנת למנוע מצבים מסוכנים בעבודה וכן להבטיח קבלת ביטוח בריאות מורחב שיכסה נזקים אם חו״ח יתרחש אירוע בטיחותי במקום. נושא נוסף הוא כאמור הביטחון התעסוקתי של העובדים הצעירים יותר לשנים הבאות וכן הבטחת תכנית פרישה בתנאים מכובדים לעובדים המבוגרים יותר. את תכנית הפרישה מגלגלים העובדים אל פתחה של חנ״י שמסרבת לראות עצמה חלק מהסכמי העבודה עם העובדים וחזרה וטענה מספר פעמים כי אין בינה לבין עובדי הממגורה יחסי עובד / מעסיק. ההסכם הזמני מול העובדים הינו בתוקף עד ה-9 במאי ועל פי גורמים המעורים בתחום נראה כי ללא התערבות של גוף ממשלתי כלשהו - כדוגמת משרד התחבורה - הנושא לא ייפתר.
לקריאת הכתבה המלאה בגיליון מאי של מגזין PORT2PORT לחצו כאן.