יו"ר איגוד המשתמשים בהובלה ימית ד"ר גד שפר שלח היום (ד') מכתב לשר להגנת הסביבה עמיר פרץ, ובו קרא לו למצוא פתרון לנזקים הכבדים הנגרמים למשתמשים עקב איסור פריקת מטעני התפזורת במסירה ישירה בנמל חיפה.
"בשעתו", כתב שפר לשר, "נקט המשרד להגנת הסביבה בצעדים משפטיים נגד מנהלים בכירים בחברת נמל חיפה, עקב החשש לזיהום הים בפריקת מטעני תפזורת. הם הורו לעובדים להפסיק את העבודה בכל מקרה של חשש כי תנאי מזג האוויר יקשו על הפריקה, שאם לא כן, יינקטו נגדם צעדים משמעתיים ואף תוטל עליהם אחריות פלילית. בתגובה, עובדי נמל חיפה הפסיקו פריקת מטעני התפזורת במסירה ישירה עד לקבלת 'היתר הזרמה' מהמשרד להגנת הסביבה, מחשש שייחשפו לתביעות. בית הדין לעבודה קיבל את עמדתם.
"המשמעות של אי פריקת מטעני התפזורת היא כי אוניות שהגיעו לנמל עומדות בו (העלות של כל יום השהייה כזה בנמל היא 5,000-10,000 דולר לכל אונייה). צעדים אלה ננקטים כבר שבועות אחדים והנזקים הולכים ומצטברים. אוניות נוספות, הנמצאות בדרכן לפריקה, תיעצרנה אף הן בנמל. מפעלים הזקוקים למטענים אלה להמשך הייצור עומדים בסכנת השבתה, ספקים מחו"ל כבר הודיעו לנו שהם מאסו בשיבושי העבודה בנמל חיפה ואינם מתכוונים להוסיף ולשלוח אלינו חומרי גלם ומוצרים המגיעים בתפזורת. הנזקים הכוללים למשק הם אדירים. המצב הולך ומחמיר. חייבים לבלום מיד את ההידרדרות הזו.
"לנו, כמי שעיסוקם קשור לעבודת הנמל, חשובה השמירה על מניעת הזיהום. אנחנו תומכים בכל דרך שתימצא כדי למזער את סכנת הזיהום ככל האפשר. אבל לא יתכן לשתק פריקת מטענים, בהם פריקה של מטענים חיוניים למשק, כדי למנוע את הסכנה.
"חברת נמל חיפה הודיעה לבית הדין לעבודה כי תעשה את כל הנדרש לשם קבלת 'היתר הזרמה', כך שהעובדים יוכלו לבצע את עבודתם בלא חשש שיחרגו מהוראות החוק. הוועדה המשותפת לרשות הספנות והנמלים במשרד התחבורה ולמשרד להגנת הסביבה, שהוקמה בשעתה כדי לבחון את הסוגיה, קבעה סדרי פריקת מטעני צובר ואפשרה את המשך פריקתם עד לרכישת הכלים המתאימים".
שפר קרא לשר פרץ לאפשר פריקה סדירה של מטעני תפזורת בנמל חיפה בלא לסכן את העובדים בתביעה משפטית, וזאת עד למציאת פתרונות למימוש ההתחייבות של חברת הנמל.
"המצב הקיים", סיים שפר את מכתבו לפרץ, "גורם כבר עתה לנזקים קשים. אם הוא יימשך יאיים המצב על פרנסתם של אלפי עובדים ויפגע בסחר החוץ של ישראל".
העתקים של המכתב נשלחו למנהל רשות הספנות והנמלים יגאל מאור, למנכ"ל נמל חיפה מנדי זלצמן ולנשיא לכת הספנות ד"ר יורם זבה
דובר נמל חיפה זוהר רום: "אנו פועלים בהתאם להחלטת נשיא בית הדין האזורי לעבודה בחיפה, שניתנה אתמול".
יצוין שבדיון בבית הדין האזורי לעבודה הצהירו העובדים שהם מוכנים לבצע עבודת פריקה והעמסה של מטעני תפזורת, בכפוף לכך שהעבודה תיעשה לפי "היתר זרימה".
חברת נמל חיפה הצהיר גם הוא שהנמל יעשה ככל הנדרש כמתחייב בדין על מנת לקבל "היתר זרימה" באופן שיאפשר את ביצוע העבודה על ידי העובדים שלא בחריגה מהוראות החוק.
לאור בקשת הצדדים לתת תוקף של פסק דין להצהרותיהם, הסכים השופט כהן והוסיף שלאור זאת, כל עוד לא ניתן "היתר הזרמה", לא ניתן להיענות לבקשת חברת הנמל להוציא צו. החברה תגיש, לא יאוחר מיום 29 ביוני, הודעה לבית הדין אם היא עומדת על בקשתה לסעדים זמניים במסגרת הסכסוך הקיבוצי.
מדוברות המשרד להגנת הסביבה נמסר: "כחצי מיליון טון של מטענים מהסוג המדובר ומוצריו נפרקים מדי שנה במרחק של עשרות מטרים בלבד מאוכלוסייה ובכך אזרחים מסתכנים ונחשפים בכפייה למפגעי זיהום אוויר. במשך שנים התריע המשרד בפני חברת נמל חיפה כי עליה להצטייד בציוד המתאים, שימנע מפגעים אלה, ואף נפתחה בעניין חקירה פלילית. למרות זאת, לא השכילה החברה להשתמש בציוד המתאים ובכך הציבור ממשיך להיות חשוף למפגעי זיהום אוויר מסוכנים. על כן הוציא המשרד הוראות מיידיות לביצוע, שיפחיתו את הסיכון. יצויין כי משך הפריקה הינו באחריות חברת נמל חיפה".