ועדת המשנה לעררים של המועצה הארצית לתכנון ובנייה, בראשות עו״ד שמרית גולן, דחתה היום (שלישי, 6.4.21) פה אחד את מרבית הטענות שהוגשו נגד תכנית מתחם לוגיסטי נמלי ישראל בחיפה. הוחלט כי התוכנית לא תחזור לדיון חוזר בוועדה המחוזית, ובהתאם יימשך קידומה של התוכנית.
כזכור, ביולי 2020, החליטה הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה חיפה לאשר את התוכנית שמטרתה העיקרית הקמת מתחם לוגיסטי עורפי של מרחב נמל חיפה, לפיתוח שטחים איכותיים לטובת חיזוק הכלכלה הלאומית והמקומית ועבור כל תושבי האזור. התכנית הינה על שטח של 1,400 דונם וממוקמת בלב מפרץ חיפה, מדרום לשדה התעופה ובסמוך לשפך נחל הקישון.
לתוכנית הוגשו שישה עררים ע״י הפורום הישראלי לשמירה על החופים, שמואל גלבהרט, רשות נחל הקישון חברי מועצת העיר חיפה אביהו האן ומוטי בליצבלאו, אלה נווה, ועמותת צלול. טענות העוררים עסקו בין השאר בצורך בראייה מתכללת של מפרץ חיפה, הרחבת פארק הקישון, שטח המעגנה, יחס לתוכניות מתאר ארציות ועוד.
הוועדה דחתה על הסף טענות בדבר אחסנה של חומרים מסוכנים בשטח המתחם הלוגיסטי וציינה בהחלטתה כי ״הוועדה לא השתכנעה כי מטרת התוכנית היא אחסון חומרים מסוכנים, והיא סבורה כי ההוראות הסביבתיות שנקבעו בה מבטיחות כי ההשפעות והסיכונים של החומרים שיאוחסנו בשטחה לא יחרגו מהשיעורים ומהגבולות שנקבעו להם בתכנית״.
התכנית למתחם לוגיסטי נמלי ישראל בחיפה קודמה והוגשה ע״י חברת נמלי ישראל, והיא מאפשרת בינוי של כ-700,000 מ״ר לטובת הקמת שטחים לטובת אחסנה ולוגיסטיקה. התוכנית כוללת מספר מתחמי אחסנה, אפשרות להקמת מסוף מטענים עבור הרכבת וכן גישה ישירה למערכת הדרכים הארצית באמצעות דרך חיבורי נמל המפרץ המוקמת בימים אלו.
שטחים אלו הוגדרו בתוכנית המתאר הארצית ״שימושי נמל עירוניים״ (תמ״א 13/ב/1) לטובת אחסנה ולוגיסטיקה כפעילות התומכת בעורף חיפה.
התוכנית, המצויה בסמוך לשטחי פארק מורד נחל הקישון ושפך נחל הקישון לים, כוללת תוספת של כ-23 דונם של שטחים פתוחים וכן קובעת הנחיות נופיות וסביבתיות לממשק שבין שטחי האחסנה לשטחי הפארק שיפותחו בעתיד, הקמת שבילי אופניים והסדרת חניות לטובת באי הפארק. כמו כן במסגרת התוכנית, ישומרו עצים רבים בשתי חורשות אקליפטוסים המצויות בשטח התוכנית.
בנוסף, התוכנית מסדירה את השטחים שסביב מעגנת שביט, המרינה הקיימת של העיר חיפה, ומקצה לה שטחים לטובת מסחר, פנאי, נופש וספורט ימי בהיקף של כ-21 אלף מ״ר. התוכנית תאפשר את פיתוחה והתפתחותה של המרינה, שטרם מימשה את הפוטנציאל התיירותי והעירוני הגלום בה.