בית הדין הארצי בירושלים עסק אתמול בתביעה של ההסתדרות הכללית כנגד ההסתדרות הלאומית בנוגע לשאלת הארגון היציג של עובדי נמל המפרץ. כבר במהלך הדיון הראשון מבין השניים, שהתקיים ב-12 באפריל, וגם אתמול בדיון השני, בית הדין הארצי לעבודה הציע בית הדין לארגוני העובדים להכריע את העניין בבחירות דמוקרטיות בין העובדים והארגונים היציגים. ההסתדרות הכללית התנגדה לבחירות. נציין כי העילה לתביעת ההסדרות הכללית הינה ״סכסוך בין ארגוני״ (סב״א).
נציין כי החל ממאי 2021 ההסתדרות הלאומית טוענת כי היא מייצגת את עובדי נמל המפרץ וחברת נמל המפרץ SIPG אף הכירה בייצוג זה במהלך יוני 2021. אלא שההסתדרות הכללית – אשר מייצגת את עובדי הנמלים בחיפה, אשדוד, ונמל הדרום טוענת כי היא הארגון שצריך לייצג את עובדי נמל המפרץ, וזאת למרות שיש ברשותה פחות משליש העובדים על מנת לעמוד מאחורי טענה זאת. לטענתה, הנהלת נמל המפרץ SIPG השפיעה על עובדי החברה להצטרף דווקא להסתדרות הלאומית.
נציין כי בית הדין הארצי לעבודה הכיר בכך כי ישנו יסוד לכך שהשפעה מצד הנהלת חברת נמל המפרץ SIPG על עובדי החברה להצטרף להסתדרות הלאומית. כמו כן, בית הדין הורה על הקפאתו של המו״מ להסכם הקיבוצי של עובדי החברה בייצוג הלאומית וזאת עד לקבלת החלטה בנושא.
על פי הנתונים שהגיעו לידינו, מבין 108 עובדי נמל המפרץ SIPG כ-45 עובדים בחרו בהסתדרות הלאומית כארגון היציג שלהם בעוד בהסתדרות הכללית בחרו כ-30 עובדים.
ההסתדרות הכללית כאמור סירבה להצעת הפשרה של בית הדין הארצי בירושלים – שהיא ללכת ליום בחירות בו יוכרע על פי רוב מיהו הארגון היציג, והדיון בנושא יימשך בעוד כשבועיים עם דיון מסכם.
עו״ד רן קונפינו, סמנכ״ל האגף למשפט ויחסי עבודה בהסתדרות הלאומית: ״מצר על כך שההסתדרות הכללית ממשיכה בהתנהגות הדורסנית והמונופוליסטית שלה ומסרבת להכיר בבחירת העובדים בנמל המפרץ החדש להיות מיוצגים על ידי ארגון עובדים אחר, ואף מסרבת לתת לאותם עובדים להצביע בבחירות דמוקרטיות על גורלם״.
הסתדרות העובדים הכללית בתגובה: בית הדין הוציא צו מניעה המונע מהלאומית לפעול כארגון עובדים יציג בנמל המפרץ
מהסתדרות העובדים הכללית החדשה נמסר כי בפני בית הדין הארצי לעבודה מתבררת כיום פרשה חמורה וחסרת תקדים, של מאמץ משותף, אסור, פסול ומנוגד לדין, מצד הנהלת נמל המפרץ וההסתדרות הלאומית למנוע מעובדי הנמל להתאגד במסגרת ההסתדרות הכללית; בית הדין הארצי לעבודה כבר הביע בעניין עמדה לכאורית לאור הראיות החותכות שהוצגו בפניו, ולפני שלושה שבועות הוציא צו מניעה חריג המונע מהלאומית לפעול כארגון עובדים יציג בנמל המפרץ.
אתמול במסגרת הדיון הארוך שהתקיים, רק התרבו התמיהות ונפערו סתירות נוספות בעמדתם המשותפת של הנהלת הנמל והלאומית; כך התברר כי הלאומית לא הודיעה על ״הכרת״ ההנהלה ביציגותה משום שיש לה ״מקומות עבודה חשובים יותר״, כדבריה; כך התברר שהלאומית שמרה את מגעיה עם ההנהלה בסוד גם מפני הציבור, גם מפני העובדים שהיא מתיימרת לייצג; כך התברר שגם כשהחלו מגעים בין נציגי הלאומית לבין הנהלת הנמל, הוא לא כלל כל דרישה או ביטוי של רצון העובדים, באופן המחזק את הרושם שההסתדרות הלאומית הגיעה כדי להגשים את האינטרס של ההנהלה, ולא שלהם.
ההסתדרות משוכנעת שבית הדין הארצי יגיע בהליך להחלטה צודקת, ויותיר את ייצוג העובדים למי שמגשים את האינטרסים שלהם, ולא של ההנהלות.