חברות הספנות מתכנסות היום לדיון חירום בגלל המכולות הריקות באשדוד, וזאת בעקבות חוסר היכולת לפנות מכולות ריקות בנמל. בשעות הקרובות ייפגשו נציגי חברות הספנות בלשכת הספנות בישראל וידונו במצב בנמל אשדוד. במקביל לכך פנה נשיא לשכת הספנות, ד"ר יורם זבה, אל הנהלת הנמל בבקשה למצוא פתרון להוצאת מכולות ריקות מהארץ. כפי שפורסם בעבר, בעקבות אחסנה מרובה של כלי רכב ברציפי הנמלים בחיפה ובאשדוד, הצטמצם באופן חריף השטח התפעולי המאפשר עבודות לפריקת וטעינת מטענים בנמלים.
"נמל אשדוד הוא כמו במצב של שביתה", אומר נשיא לשכת הספנות ד"ר יורם זבה. "אלא בשביתה, בית הדין יכול להורות לעובדים לחזור לעבודה. לא קיים בית דין שיכול לפנות מהנמל מכוניות או מכולות ריקות". כמו כן, הוסיף זבה, המצב בנמל גורם גם לפגיעה בתפוקות ולכן הזמן נטו שמוקדש לפריקה וטעינה של אנייה בשיטת החלונות יורד.
זבה מסביר כי הציוד בנמל אשדוד אינו מאפשר אחסנה לגובה של יותר משלוש קומות, והנמל הגיע לקצה גבול היכולת. במסופי המכולות, האחסון הוא עד לגובה של 7 קומות של מכולות. "נמל אשדוד עושה מאמצים להשיג ציוד לפתרון הבעיה", הוסיף, "בחיפה, העומס פחות קשה ועל כן, אלפי מכולות ריקות עושות את דרכן ברכבות מחיפה לאשדוד בכל לילה. עלויות ההובלה מסתכמות במאות אלפי שקלים לרכבת, בנוסף לנזקים לייבוא ולייצוא.
חברת הספנות MSC, זימנה לישראל שלוש אניות, במיוחד לשם משימת הוצאת מכולות ריקות מהארץ. האנייה האחרונה שהגיעה לאשדוד המתינה 11 יום מחוץ לנמל (בין ה-5 ל-16 לחודש), עד שנמצא "חלון" שאפשר לה להיכנס לנמל. במקביל, שינעה MSC אלפי מכולות ריקות ברכבות מאשדוד לחיפה, הנטענות על גבי אניות העושות את דרכן מישראל בימים אלה. חברות ספנות אחרות, משלמות סכומים בסדר גודל של כ-20 אלף דולר ליום, רק עבור אחסנת מכולות ריקות במסופים.
"לפי המידע המצוי בידינו, אין כל ירידה בייבוא המכוניות לישראל, נכון לסוף חודש אפריל 2017", אומר זבה. "קיימת האטה גדולה במסירת המכוניות אולם היבוא נמשך. התוצאה היא מצוקת מקום גדולה בנמלים. יבואני רכב מסוימים נאלצים לאחסן מכוניות במחסני 'בונדד' מחוץ לנמל, עבור מכוניות שהמסים עדיין לא שולמו עבורן".
טרם נמסרה תגובת חברת נמל אשדוד.