למערכת PORT2PORT נודע כי שר התחבורה קבע במהלך דיון שהתקיים בלשכתו ביום שני השבוע כי חברת נמל אשדוד תישאר חברה ממשלתית למשך 5 השנים הקרובות לפחות, וכי מחלקת הים של נמל אשדוד תישאר כולה בנמל אשדוד. קביעה זו של שר התחבורה מגיעה לאחר התנגדות שנרשמה מצד ראשי הוועדים באשדוד למתווה הכנסת משקיע אסטרטגי לחברת הנמל אשר משמעותו הלכה למעשה היא הפרטת חברת הנמל.
נציין כי בעקבות החלטתו של השר כץ החלה תסיסה בקרב עובדי נמל חיפה וראשי הוועדים. מסתמן כי למרות שנחתם הסכם עקרונות בטקס חגיגי לפני כשבועיים בנמל בנוכחות שרי האוצר והתחבורה, עובדי נמל חיפה – אשר מגלים כי עובדי נמל אשדוד מעדיפים להישאר עובדי חברה ממשלתית – חושפים כי ברצונם להמשיך ולהיות חברה ממשלתית ולא להימכר למשקיע אסטרטגי. לדברי מקור בכיר בקרב ראשי הוועדים בנמל חיפה ״הנטייה היא לפוצץ את הסכם העקרונות כדי להישאר נמל ממשלתי״. נזכיר כי בימים אלה מתקיים באילת כנס עובדי איגוד התחבורה בהסתדרות בהשתתפות אבי ניסנקורן, אבי אדרי וראשי הוועדים בנמלי אשדוד וחיפה.
נציין כי במהלך הדיון שהתקיים בלשכת השר עלה נושא הפעלת רציפים 24-25 באשדוד ושר התחבורה סיכם עם העובדים כי לפחות בשנים הקרובות ברציפים האלה לא תתבצע כל פעילות נמלית. במקרה שכן יהיה צורך להפעילם, הוחלט כי חנ״י תערוך לשם כך מכרז ייעודי. כידוע, הוועדים באשדוד דורשים להפעיל את הרציפים האלה כשהנמל החדש יתחיל לפעול, בעיקר בשל חששם כי הרציפים הללו יועברו לרשות נמל הדרום – הנמל הפרטי שמוקם בסמוך ואשר מתוכנן להתחיל את פעילותו במהלך 2021.
במהלך הדיון, שנערך בהשתתפות נציגי ועדי עובדי נמל אשדוד ובהשתתפות יו״ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, מנכ״ל חברת נמל אשדוד, איציק בלומנטל, מאיר שמרה, המשנה למנהל רשות החברות, ומנכל״ית משרד התחבורה קרן טרנר, הורה שר התחבורה כץ למנכ״לית משרדו להנחות את שלמה ברימן, מנכ״ל חנ״י, להקים מחלקת ים חדשה בחברת נמלי ישראל.
בהקשר זה נציין כי במכתב שהוציא ועד מחלקת גוררות ועגינה בחברת נמל אשדוד ביקשו אנשי הוועד להודות לשר כץ על החלטותיו אשר ״שמו קץ למתח ולחששות הרבים שהיו מנם חלקם של כלל עובדי מחלקת הים ומשפחותיהם לאורך תקופה ארוכה״. עובדי המחלקה ביקשו להודות לשר אשר עמד בהבטחתו לכבד את הסכמי המעבר ואת רצון העובדים להמשיך ולעבוד במסגרת חברת נמל אשדוד.
יש לציין כי ההחלטה על הקדמת הבחירות במערכת הפוליטית לאפריל 2019 עשויה להיות השפעה על החלטתו של השר כץ, אשר משמש כשר התחבורה מזה שלוש קדנציות ברציפות. יש לשער כי הצלחה למפלגתו של השר כץ בבחירות תתוגמל בקבלת תיק בכיר יותר בממשלה שתקום.
ממשרד התחבורה נמסר בתגובה: ״הפרטת הנמל הקיים לא הייתה מעולם תנאי, או בתוך מתווה הרפורמה שהוביל שר התחבורה, אלא רק עיקרון התחרות המלאה בין הנמלים - דבר שעומד להתממש גם בחיפה וגם באשדוד. העובדים ניסו למנוע את הקמת והפעלת הנמל החדש - וכמובן שלא נענו. אופציית המשקיע האסטרטגי הועלתה על ידי השר כץ לפני מספר חודשים ואומצה על-ידי עובדי נמל חיפה, שגם חתמו על ההסכם. עובדי נמל אשדוד הקיים בחרו שלא ללכת בדרך הזו, והם אינם מחויבים בכך אלא לתחרות עצמה. אין לדבר זה שום קשר לבחירות״.