איגוד המשתמשים בתובלה ימית בתפזורת לשינוע גרעינים מתריע כי "חוסר יעילות בנמל אשדוד, היעדר תשתיות, סדר עדיפויות בעייתי וכשלים אחרים", גורמים להמתנות מתמשכות בנמל לפריקה של אניות עם מטעני תבואות ומוצרי גרעינים בתפזורת.
לטענת אנשי האיגוד, היום תקועות בנמל אשדוד 13 אניות, מהן 3 אניות עם מטעני גרעינים. על אחת האניות מטען של כ-22 אלף טון תירס ומוצריו, ולטענת אנשי האיגוד היא הגיעה לנמל ב-27.5, כלומר לפני 14 יום. לאחר עגינה ממושכת בשטח הנמל האנייה נכנסה סוף סוף לפריקה ברציף.
אנייה נוספת הגיעה לנמל ב-30 במאי, לפני 11 יום, ועליה מטען של 27 אלף טון פולי סויה. לטענת אנשי האיגוד, האנייה עדיין ממתינה בתור לפריקה.
אנייה נוספת הגיעה לנמל ב-2 ביוני, לפני 8 ימים, ועליה מטען של 15 אלף טון כוסבה סויה. גם אנייה זו עוגנת וממתינה בתור כדי להיכנס לפריקה.
לדברי אלי סיון, יו"ר האיגוד: "הנזק על שלוש האניות שממתינות כעת בנמל אשדוד נאמד כבר בכ-1 מיליון שקל, וצפוי לגדול עד שהאניות תוכלנה לעזוב את הנמל. לצערי, בנמל אשדוד אדישים לשאלה בתוך כמה זמן מרגע הגעת אנייה למרחב הנמל – מסתיימת פריקתה, ולכן אנו רואים המתנות ארוכות, פריקות איטיות ונזקים למוצרי התבואות.
איגוד המשתמשים בתובלה ימית בתפזורת לשינוע גרעינים ומספוא מזהיר כי עלויות ההמתנה בנמלים בארץ בשל חוסר היעילות גבוהות מאוד, ופוגעות ביבואנים. מדובר בקנס של כ-30 אלף שקל בממוצע לכל יום המתנה של אנייה לבעלי חברות הספנות מחו"ל, בשל אי שחרור האניות בזמן, ובסך הכל הקנסות מגיעים למאות אלפי שקלים לכל אנייה.
מחברת נמל אשדוד נמסר בתגובה כי היא "דוחה בשאט נפש את ההשתלחות של אלי סיוון, יו"ר איגוד שינוע גרעינים, בנמל אשדוד ובעובדיו".
לדברי חברת נמל אשדוד "ענף הגרעינים הוא ענף לא מאורגן, שפועל באופן שאינו שיטתי. מופע אניות הצ'רטר הנו אקראי ללא התחייבות מראש לכמויות וללוחות זמנים. מדובר באניות צ'רטר הנושאות כמות מטען בהיקפים גדולים, שלעיתים עולים על 50,000 טון. אין סדר, אין תכנון ואין צפי.
"חברת הנמל פועלת על פי הנחיות המדינה לתור התפעולי - הנחיה היוצרת העדפה נכונה לטיפול במכולות לפני טיפול בתבואה, אשר מטבע הדברים גורם לזמן המתנה ארוך יותר לאניות הנושאות גרעינים. ובנוסף, המשרד להגנת הסביבה החמיר את הנחיותיו הנוגעות לפריקת גרעינים – מהלך המהווה גורם נוסף לעיכובים בפריקה ולהפחתת קצב העבודה.
"החברה עושה כל מאמץ בכדי לספק ללקוחותיה את השירות הטוב, המהיר והיעיל ביותר. נמל אשדוד נמצא בשיא התפוקות מאז הקמתו ולראייה בחודש מאי האחרון נשבר שיא של כל הזמנים במגזר המכולות, שהוא המגזר העיקרי ביבוא והיצוא של מדינת ישראל, עם 134,577 מכולות (TEU).
חברת נמל אשדוד ציינה עוד כי "מר אלי סיוון מייצג אינטרסים כלכליים צרים, ולא את הצורך למתן השירות הרוחבי של הנמל לכלכלה הלאומית. נדגיש כי העדר התכנון של יבואני הגרעינים גורם לעומסים לא רק בנמל אשדוד אלא גם בנמלים נוספים כגון נמל חיפה ונמל המספנות.
עוד נמסר מנמל אשדוד כי נמל אשדוד, ההנהלה והעובדים ימשיכו לפעול לקיצור זמני ההמתנה והשינוע.